Klippremier! (halál;orgazmus): Önkielégületlen szerelem

2015.02.13. 14:00, Frontrecorder

halalorgazmus.jpg

A salgótarjáni gyökerű (halál;orgazmus) zenekart 2012 tavaszán alapította Pintér Gergő énekes, Csank László basszusgitáros és Gressai Ferdinánd dobos, majd a következő évben Kocsis Szilveszter billentyűs csatlakozásával állt össze a hangzásviláguk, amit ők diszkópunkként aposztrofálnak - bár avantgárd szellemiségű, a nyolcvanas évek hazai undergroundját is megidéző zenéjükben több a punk, ez a meghatározás a Tudósok-féle értelemben tulajdonképpen helytálló. Erősen felindult, attakkokban adagolt, legtöbbször létfilozófiai, néha társadalomkritikus szövegű dalaikból az első albumot tavaly júliusban jelentették meg COITUS címmel (mi pedig beválasztottuk a 2014-es kedvenc hazai kiadványaink közé), egy dupla lemez első feleként. A második fél, az EXITUS márciusban érkezik, ezt előlegezi meg az Önkielégületlen szerelem című dal, illetve a hozzá forgatott klip, amelyet egy kiállításhoz készült tanulmánykép-sorozat ihletett.

halalorgazmusklip.jpg„Az Önkielégületlen szerelem 2013 tavaszán született, kb. egy időben, de egymástól függetlenül kitalált szöveg és zene mesébe illő egymásra találásából. Ez a kedvenc dalszerzési technikánk. A zenekar ekkoriban éppen egy éves volt, és még az eredeti, basszusgitár-dob-ének felállásban működtünk. A szintetizátorosunk fél évvel később csatlakozott hozzánk, színesítve a hangzást és zeneileg még jobban aláfestve a tudatunk és a valóság törékeny és bizarr kapcsolatrendszerét, amiről a szövegek nagy része szól"  – mesél a dalszerzés körülményeiről Pintér Gergő énekes, dalszövegíró. "2014 tavaszán álltunk neki a dalainkat rögzíteni, a cél egy dupla lemez elkészítése volt. Az anyag első felét nyáron tettük közzé COITUS címen. Ez egy hónap alatt keletkezett dalokat tartalmaz olyan sorrendben, ahogy azt az első koncertünkön játszottuk el." A második résszel most készült el a zenekar, ez EXITUS címen március elején lát napvilágot, rajta az Önkielégületlen szerelemmel, bár a dal csak a szerencsének köszönheti, hogy rákerült a lemezre. "Az EXITUS dalai közül ez keletkezett a legkésőbb, az eredeti koncepció szerint nem is került volna rá a lemezre. A szintitémája sem volt kitalálva, ezért több mint egy éven keresztül nem játszottuk. Ám tavaly decemberben egy másik szép szerelmes szám, a Vicsorgok rád nem akart összeállni, mindenkinek más dolog nem tetszett benne, és a szintiszólam sem adta magát. Így vettük újra elő az Önkielégületlen szerelmet” - árulja el Pintér Gergő. 

A (halál;orgazmus) második (fél)lemezét beharangozó dal klipjének ötlete akkor született, amikor a zenekar énekese a barátnőjével, a húgával és a sógorjelöltjével egy motorszerelő barátjuk pásztói műhelyében készítettek tanulmányképeket „önkielégületlen szerelő” témában. Ezek a képek eredetileg az ef Zámbó István által szervezett tavaly augusztusi Fétis Tabu Ereklye kiállításra készültek. A képek megihlették a zenekar dobosát, így végül klipet forgattak belőlük, Gressai Ferdinánd rendezésében. „Az önmagát megszerelni próbáló szerelő a fajunk jövőjével kapcsolatos komoly kérdéseket feszeget. Míg az önmódosító gépek evolúciójának nem szabhat határt a biológia, addig az élőlények fejlődésének ütemét determinálja a reprodukciós folyamat. A szivárgó hormonok az orránál fogva vezetik az önkielégületlen szerelmest villámokba kódolt sorsának pályáján. Egy sor kudarcot vallott kísérlet után ráébred, hogy képtelen magát megjavítani. Ezen gondolat miatt érzett elkeseredettségében a továbbörökítés útján történő önmódosítások lehetőségét elégtelennek ítéli meg.” – foglalja össze a klipet Ferdinánd, aki az operatőre és vágója is volt az énekest főszerepeltető videónak.

A zenekar legközelebb szombaton játszik az Űrtyúk fesztiválon az S8 Underground Klubban. (Facebook-esemény), a minden értelemben barkács videoklipjük pedig itt és most látható először:

https://recorder.blog.hu/2015/02/13/klippremier_halal_orgazmus_onkieleguletlen_szerelem
Klippremier! (halál;orgazmus): Önkielégületlen szerelem
süti beállítások módosítása