Klippremier! (halál;orgazmus): Őssejtmámor

2016.01.03. 15:30, Frontrecorder

a_cikk_fenykepe.jpg

A diszkófunkos avantgárd rockot játszó (halál;orgazmus) tavaly márciusi EXITUS albumáról az Önkielégületlen szerelem című dalhoz készült elsőként videó, másodikként pedig most itt a a lemezt nyitó Őssejtmámor klasszikus Jancsó-filmeket is megidéző monumentális videója.

oswerk3.jpgAz Őssejtmámor a zenekar eddigi leghosszabb dala, egyszerre szertartásszerűen ünnepélyes és misztikus-sámánisztikus hangulatú. Pintér Gergő énekes így magyarázza: "Az Őssejtmámor egy antiszeánsz. A folyamatos keletkezés-elmúlás mámoros ünnepe. A pillanatban megbúvó sorsok hősi eposza. A nagy dolgok mind pontszerű eredetűek, gondoljunk az ősrobbanásra vagy a szeplőtelen fogantatásra, vagy amire akarunk. A keletkezés pedig egyúttal végzet is. Az életmód meghatározza a halálnemet, vagy talán fordítva. Itt nincsenek nagy pillanatok és nagy célok, magát a változást ünnepeljük, mint Newton és Leibniz a differenciálszámítás megalkotásával. Minden csíra magában hordozza a kibontakozást, minden pillanat sorsokat rejt. A specifikációt minden esetben megelőzi egy kaotikus állapot, mint az ősrobbanás utáni, de az anyag és a sugárzás különválását megelőző időszak. A teremtés első napja, amikor 'Isten lelke lebegett a vizek felett', de a mélyben már megindult az osztódás, körvonalazódott, mivé fog válni. Hasonló lehetőségeket rejt az életünk minden pillanata. Ilyesmiket képzeltem bele ebbe a dalszövegbe, inkább utóbb, mint a megírása előtt. Első meglepetésemre a (halál;orgazmus) szenzációs zeneszerzőgárdája ösztönösen ráérzett, sőt talán rákontrázott az én elképzelésemre. Az Őssejtmámor intrója például a Biblia első két sorának tökéletes zenei megjelenítése, pedig nem annak készült. De egy magzat korai fejlődéséről szóló film aláfestőzenéjének is simán elmenne."

A dal 2012 nyarán keletkezett, egy évvel később a ma már filmrendezőnek készülő Fatér Ambrus ajánlotta fel, hogy klipet forgat hozzá. "Ambrussal egyetértésben egyfajta gomolygást képzeltünk el, őssejttáncot, amit én irányítok, mint valami szekta főprédikátora, és imádás van, örömünnep, de nem derül ki, hogy pontosan mit imádunk. Egyszóval: őssejtmámor" - emlékszik vissza az énekes. Az Őssejtmámor stúdiófelvétele azonban csak 2014 tavaszán készült el és jött ki az EXITUS album első dalaként, majd újabb közel egy év telt el a lemez megjelenéséig, ami után a zenekar és a rendező azonnal belekezdett a klipforgatásba. "Javasoltam, hogy ne én legyek a főszereplő, kellene mellém egy jelképesebb alak, egy őssejt-sámán, aki a puszta jelenlétével hitelesíti az igét: Káldi Zsolt, az ajkai barátunk, aki a zenekar fennállása óta mellettünk van. Számomra Zsolti pont egy ilyen bölcs vezető, aki tudja, hogy nincs mit vezetni, minden megy a maga útján, ha akarjuk, ha nem" - mondja Gergő. 

stab.jpgA kisfilmet túlnyomórészt Salgótarján környékén forgatták, a zenekar háromnegyede odavalósi. A helyszínekről kvázi idegenvezetőként érdekes adalékokkal szolgál a zenekar frontembere: "Csanky (Csank László basszusgitáros - a szerk.) szorgalmazta, hogy nézzük meg a kányási elhagyott bányaépületet. Mátraverebély és Nagybátony környékén főleg barnaszénbányászat folyt a rendszerváltásig, utána viszont a bányákat bezárták, így a vidék tele van elhagyott bányaépületekkel, berobbantott aknákkal, a földet pedig a felszín alatt üresen tátongó járatok szabdalják. A Mátraverebély külterületén található kányási aknához több szálon is kötődünk. Nekem a nagypapám ott dolgozott bányászként, Csankynak meg gimnazista korunkban közkedvelt kirándulóhelye volt, időnként ellátogatott oda, néha velem is. Akkoriban még meglepően jó állapotban volt az épület, a szocializmusból megmaradt újságok hevertek a padlón szanaszét. A klipforgatáskor már inkább az volt az érzésem, hogy bármelyik pillanatban ránk omolhat az épület, a plafonról hullottak a téglák. Azt hiszem, a kányási bányaépület végnapjait sikerült elkapnunk.
Véletlenül alakult úgy, hogy más ipari helyszínek is szerepelnek a klipben. Ambrusnak más helyeket akartunk megmutatni, de hirtelen ötlettől vezérelve megálltunk a Pintér-telep melletti meddőhányóknál. Ezek a Jurassic Parkot idéző kúpok mesterséges képződmények, a közeli bánya hulladéksalakját dobálták le itt hatalmas vastornyok között kifeszített futószalagokról. A tornyok vasbeton lábazatai ma is állnak a salakkúpok tövében, mint valami vasbeton Stonehenge-ek. A helyszínek szakrális-indusztriális jellege kezdett kialakulni, a meddőhányók környéke pedig aranybányának bizonyult számunkra. A szomszédos dombtetőn óriási vasbeton hokedli áll felfordulva lábaival az ég felé, ki tudja, mi célból. A másik oldali dombról belátni Zagyvarónát, a salgói várat, a Medves-fennsíkot, a Pécskő-sziklát és a Szilváskőt. Még egy Salgótarján környéki helyszínünk volt, ahová ősszel mentünk el a stábbal: a kazári riolittufa-erózió. Ez a fehér puha kőtenger meglepő módon nem emberi beavatkozás műve, hanem természetes pusztulás eredménye."

A forgatás során tiltott területre is sikerült betévedniük."Próbálkoztunk még a hokedlis domb alatti néhai hőerőműben is: ennek egyik épülete a 90-es években ruharaktárként működött, majd leégett. Bementünk a több méter magas kiégett ruhatömbök közé, hogy legalább egy rövid képet csináljunk ott, de egy rendőr és egy katasztrófavédelmis kiküldtek minket - mindketten civilben voltak szerencsére. Az épület alatt pár méterrel sárgás-zöldes folyadék áll a csatornákban, a betonfödémen hatalmas üregek tátonganak, jó, hogy eljöttünk onnét."

A veszélyes helyzeteket sem nélkülöző, több etapban, budapesti helyszínekkel kiegészített forgatást a rendező, Fatér Ambrus így summázza: "A sok helyszín és a szám hossza miatt sokáig tartott a forgatás, vágás, amit Gyuricza Mátyással, az operatőrrel két fős ministábként, nulla forintból bonyolítottunk le. Nagyon izgalmas feladat volt és végtelenül jó volt együtt dolgozni a zenekarral és az ő barátaikkal."


Íme tehát a (halál;orgazmus) új klipje, a zenekar pedig január 16-án búcsúztatja a hosszabb időre külföldre távozó basszusgitárosát a Gólyában (Facebook.-esemény):

https://recorder.blog.hu/2016/01/03/klippremier_halal_orgazmus_ossejtmamor
Klippremier! (halál;orgazmus): Őssejtmámor
süti beállítások módosítása