Testen túli tudatosság. Max Cooper: Unspoken Words (lemezkritika)

2022.05.06. 17:58, vferi

max.jpg

Max Cooper, a kísérleti elektro különutasa rendkívül direkt, könnyen befogadható, mégis éteri albummal jelentkezik. Az Unspoken Words Brian Eno-i magasságokba tör. Ez a kritika először a Recorder magazin 93. számában jelent meg először.

Mindig kiderül, mennyire nem értjük egymást; a szavak csak a test, a lélek, a megélés absztrakciójának halvány lenyomatát közvetítik. A matematika univerzálisnak hitt nyelvét pedig sokan el sem sajátítjuk. Max Cooper, a biológia doktora sejtéseinek kommunikációjára radikálisan más utat választott: hangok és képek által gondolkodik és beszél tudományról és transzcendenciáról, vagy arról a testen túli tudatosságról, aminek kontúrjait a tudományfilozófia is csak mostanság kezdi kirajzolni.

Az Unspoken Words az elektronikus zenei színtér különcségei között is kiemelkedően rejtélyes, de letisztult anyag. Egy lemeznyi textúra, gondolatfoszlány, tele meditációra invitáló negatív térrel. Talán nem is elég hozzá a nappali magánya, mert a hallgatás élménye is osztozást kíván: termeket és vetített képeket, a live act emberi kapcsolódását, azaz egyfajta mozgásmeditációt, amiben megéljük az elbeszélt testen túli tudatosságot. 

max_cooper.jpgElőadó: Max Cooper

Cím: Unspoken Words

Kiadó: Mesh

Megjelenés: 2022. március 25.

Műfaj: electronica

Kulcsdal: Spectrum

 

 

9/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2022/05/06/max_cooper_unspoken_words_lemezkritika
Testen túli tudatosság. Max Cooper: Unspoken Words (lemezkritika)
süti beállítások módosítása