Barangolás a hangtájban. Roy Montgomery: Audiotherapy (lemezkritika)

2022.04.15. 18:01, vferi

eight_col_roy_montgomery-1.jpg

Színtiszta hangfestészet. Szelíd utazásra és romantikus szemlélődésre hív Roy Montgomery új albuma, mely egyben egy pályafutás-összegző tetralógia utolsó darabja. Ez a kritika először a Recorder magazin 92. számában jelent meg.

A hagyományos kínai tájképfestészet különféle kategóriákba sorolja a legmegkapóbb tájakat. Van, amelyik repülésre, utazásra, szemlélődésre vagy megpihenésre hív. Roy Montgomery, a veterán új-zélandi szerző mintha ebből az esztétikából merítene.

Misztikus, ősi hangtájakat fest meg, a tudattalan peremvidékeit. Sötét tónusok közül kiemelkedő fennsíkokat és mattfehér sziklákat az örök szürkületben. A hagyományos narratívákat felszámolta az idő, holt lelkek nyújtják kezüket felénk, hogy titkaikat a fülünkbe súgják.

Az Audiotherapy a Flying Nun kiadó alapításának 40. évfordulójára készített tetralógia, az Island of Lost Souls záródarabja, de inkább hat mondatvégi ellipszisnek. Egyúttal felsejlik a horizonton a terra incognita. Navigare necesse est. Addig is él Montgomery meghívása, hogy barangoljunk, szemlélődjünk, megpihenjünk a tájban. 

roy_montgomery.jpgElőadó: Roy Montgomery

Cím: Audiotherapy

Kiadó: Grapefruit Records

Megjelenés: 2022, március 8.

Műfaj: psychedelic folk

Kulcsdal: Occlusione

 

 

8.5/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2022/04/15/roy_montgomery_audiotherapy_lemezkritika
Barangolás a hangtájban. Roy Montgomery: Audiotherapy (lemezkritika)
süti beállítások módosítása