„A boldogság letehetetlen teher” – Albumpremier! Artur: A bölcsesség hegye

2022.03.31. 11:20, srecorder

artur.jpg

A szegedi alter-art- és poszt-rockos Artur a feszültségtől vibráló Költőkirály című kislemezdalával mutatkozott be a Recorderen, két éve szintén nálunk premiereztették a Mindenki menekül című első nagylemezüket, majd idén februárban a Bölcsességfog szürreális, erdős klipjét, most pedig a Covid alatt összeállt második albumuk, A bölcsesség hegye érkezik, amelybe jelentős poszt-punkos hatások is vegyültek.

A lemez születéséről így mesélt Török Dénes basszusgitáros-énekes: „Az albumon szereplő dalok mindegyikét a 2020-as őszi lezárások alatti közös improvizációk felvételeiből válogattuk és bontottuk ki. Magunk is meglepődtünk rajta, hogy milyen sok számkezdeményt sikerült összegereblyéznünk ezekből a jamekből, ezért úgy döntöttünk, hogy nagylemezként kezdünk el dolgozni az anyagon. Bár a számaink eddig is közös zenélésből születtek, ez a metódus koncertzenekarként igen izgalmas és új volt számunkra, hiszen a dalok stúdióverziói eddig az élőben játszott, fellépéseken csiszolt változatból táplálkoztak, most viszont éppen ennek az ellenkezője történt. Mégsem szerettük volna elveszíteni a zenekari megszólalást a lemezen, ezért a demók készítésekor az eredeti jamrészletek minden apró tempóváltozását metronómra programoztuk és erre a „rácsra” építkeztünk a továbbiakban. A hangszerek felvételét követően 2021 nyarán elvonultunk a Bükkbe és ott fejeztük be a hangszerelést és a kiegészítő szólamok rögzítését.”

„A recording és a mixing csakúgy, mint az előző, Mindenki menekül (2020) című LP-nk esetében, most is a szegedi Gribedliben történt, a mastering pedig egy utcával odébb, a Zenharmonix Stúdióban, kedves barátunk, Albert Péter gondos kezei alatt. Petin kívül – aki az egyetlen szakmai „külső fülként” rengeteg hasznos észrevétellel és tanáccsal segítette az alkotói folyamat befejező fázisát – köszönettel tartozunk még Fazekas Gábornak (Vacsora Zsuzsival zenekar), Lengyel Zoltánnak (Lajka, Lucy Dreamin’ zenekarok, Grand Café Szeged) és Ács Oszkárnak (ex-Amber Smith, splitmold, Lajka zenekarok) is kreatív segítségükért.”

Tavaly decemberben a szegedi Reök Palotában a lemez öt számának élő változatát is felvette az Artur: az első live session videó, amit a Berlin című számhoz készített Takács Borisz, két hete látott napvilágot, de hamarosan érkezik a többi is.

„Április elsején a szegedi Jazz kocsmában várunk szeretettel mindenkit egy különleges lemezbemutatóra (Fb-esemény, jegyvásárlás). A koncerthez kapcsolódóan egy kiállítás is helyet kap a Jazz falain: felkértünk a lemez nyolc számához hozzánk közel álló képzőművészeket, hogy vizualizálják a hallottakat. Buchholcz Anna, Sipos-Pintér LídiaSzalay Ignác, Szőke Csaba, Petrács Gábor, Tar Brigitta, Tóth Anna és Varga Levente különböző technikákkal készült alkotásai már megtekinthetőek, szerintünk szuper installációk születtek. Pesten június 3-án a mutatjuk be a lemezt a Gödörben.”

Artur a Facebookon.

 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/31/albumpremier_artur_a_bolcsesseg_hegye
„A boldogság letehetetlen teher” – Albumpremier! Artur: A bölcsesség hegye
süti beállítások módosítása