Albumpremier! Artur: Mindenki menekül

2020.03.19. 16:00, Gaines

artur_nagylemez3.jpg

A szegedi alt-art-poszt-rock Artur zenekar két éve mutatkozott be nálunk Költőkirály című kislemezdalukkal, amit fél évvel később követett három ki nem adott szám élőben feljátszott stúdiófelvétele. Mind a négy szám felkerült a formáció első nagylemezére, a Mindenki menekül nálunk hallgatható meg először.

Az Artur négyesfogata (Czene Bálint – dobok, Török Dénes – basszusgitár, ének, Vőneki Ádám – gitár, szintik, Zelei Zoltán – gitár, szintik) körülbelül egy éve kezdett beszélgetni a nagylemezről következő célként, a stúdiózást pedig kreatív elvonulással kezdték meg. A zenekar így mesélt a Recordernek: "Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szegedi Gribedli stúdióban próbálunk, nagy volt a veszélye, hogy túlságosan szétszabdaljuk és a végtelenségig húzzuk az egyes munkafolyamatokatEzért úgy döntöttünk, hogy nyáron egy intenzív hetet töltünk a Bükkben hangszerestül, stúdiócuccokkal és feldemózzuk az addig elkészült számokat, valamint írunk is még hozzájuk. Egy három szintes hegyoldalba vájt nyaralóban laktunk: az alsó szinten a konyha és közösségi terek voltak (ja meg egy kisszoba ahová a gitárerősítőket dugtuk el bemikrofonozva), a középső szintet teljesen kipakoltuk és a sessionhöz rendeztük be, a felső szinten pedig aludtunk. Napjaink nagy részét a természetben töltöttünk, rengeteget túráztunk, főztünk, filmeztünk, társasoztunk, így a zenével kellően relaxált állapotban és koncentráltan tudtunk foglalkozniA dalokat együtt játszottuk fel programozott metronómra, aminek folyamatosan csiszoltuk a tempóját, hogy minél természetesebb legyen a zenék íve."

A munka aztán klasszikus stúdiós körülmények között folytatódott tovább: "A 9, lemezre kerülő szám vázával tértünk haza, amit Dénes megkevert, és erre játszottuk fel ősszel a Gribedliben a végleges sávokat. Voltak hangszerek egyébként, amiből végül a demó verziót hagytuk meg. Rengeteg kiegészítő szólam került az alapokhoz, sok esetben akár ki is estek eredeti elképzelések egy-egy dal végső verziójából. Hatalmas segítségünkre volt ebben egyrészt Ács Oszkár (az Amber Smith zenekar egykori oszlopos tagja) tapasztalata, akivel Ádám és Dénes a splitmold formációban együtt zenél, valamint Lengyel Zoltán szerepét is ki kell emelnünk, aki már korábbi anyagainkat is produceri észrevételeivel segítette. (Oszkár és Zoli egyébként a Lajka nevű formációban együtt játszanak, ott Dénes producerkedik.) A keverés taktikája az, volt, hogy Dénes dolgozik, a többi 6 ember pedig meglátásaival bombázza az újabb és újabb verziókat. Körülbelül február elejére készültünk el a végleges változatokkal, a mastering Deutsch Gábor (Anorganik) munkáját dicséri."

artur_nagylemez4.jpg

A cikk végén meghallgatható lemez dalairól külön-külön is mesélt nekünk az Artur:

A Fegyver

Teljes egészében a Bükkben írtuk ezt a számot, már akkor is nyitódalként gondoltunk rá. A szöveg a vallási fanatizmusra, mint globális problémára reflektál.

Vörös Óriás

A lemezen szereplő legrégebbi szám. 2016-ban, nem sokkal Bálint csatlakozását követően írtuk, elég sok változáson esett át az idők folyamán, de úgy láttuk, hogy egyre jobb lett és helye van a lemezen.

Kanáribolt

Tavaly januárban keletkezett, az elszigetelt művészi underground sokszor kétségbeesett, félresiklott életű, de a végletekig szerethető karakterei elevenednek meg benne.

Eltakart Szemek 

Személyes hangvételű, viszonylag új szám, amelyet eredeti verziójában tavaly már publikáltunk egy egysnittes live videó formájában, ahhoz képest azonban teljesen áthangszereltük, talán ez a dal ment át a legtöbb változáson az album készítése folyamán.

Levegőt

Szerepelt már Live from Gribedli stúdiósession EP-nken, gyakorlatilag azt a verziót locsoltuk meg gazdagon szintivel. A lemez leghosszabb száma, folyamatosan változó struktúrájával messze evez a klasszikus popzenei dalszerkezettől.

Képzeld, ma még én is alszom

A Levegőt “párja” (és egyben az album legrövidebb száma), egyszerre íródtak 2018 őszén, torzított énekkel, lassan hízó testekkel szabdalt agresszív verzéit szintis, puha refrének hatástalanítják, ahogyan “szeplők egy hibátlan arcot”.

artur_nagylemez2.jpg

Költőkirály:

2018 nyarán itt a Recorderen debütált ez a dal, viszont a lemez koncepciójába annyira jól illeszkedik, hogy elővettük és kicsit gatyába ráztuk a korábbi mixét: új szintibasszust és elektromos dobszólamokat kapott.

Vége

A Live EP-nken szintén szerepelt ez a ’világvége bossa nova’. Az albumverzión csörgőkkel, plusz gitársávokkal tettük gazdagabbá, de élő hangszeres hangulatát igyekeztünk megtartani.

Mindenki Menekül

A lemez címadó dala, szintén a Bükkben készült. Nem gondoltuk volna akkor, hogy megjelenésekor ennyire aktuális lesz, de egy apokaliptikus helyzetet vázol, amelyben a túlélők dilemmáját a föld újranépesítése adja: “egyszerre kikelet, egyszerre sarjszövet darabon hízó húsevő virág”. A szám vége egy több mind egy perces instrumentális stonerkedés, úgy gondoltuk remekül lezárja az albumot.


a lemezbemutató március 27-én lesz, a szegedi Jazz Kocsmában. Sajnos a kialakult vírushelyzet miatt rendhagyó albumbemutató koncertre kell, hogy sor kerüljön: az album szerinti sorrendben eljátszott dalokat livestreamen fogja élőben közvetíteni a zenekar! "Valamilyen formában megpróbálunk majd kommunikálunk is a közönséggel, és CD-t is lehet nyerni" - ígérik. Facebook-esemény


és akkor jöjjön az Artur gitárközpontú bemutatkozó nagylemeze változatos formai és műfaji megoldásokkal, fanyar szövegekkel, rockszólókkal és elektronikus csavarokkal:

Artur a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_109.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/03/19/albumpremier_artur_mindenki_menekul
Albumpremier! Artur: Mindenki menekül
süti beállítások módosítása