„Nem is a nyúl érdekel, csak legalább a kalap” – Dal- és klippremier! Artur: Bölcsességfog

2022.02.22. 13:25, srecorder

artur-bolcsessegfog-still.jpg

A szegedi alter-art- és poszt-rockos Artur a feszültségtől vibráló Költőkirály című kislemezdalukkal mutatkozott be a Recorderen, két éve pedig nálunk premiereztették a Mindenki menekül című első nagylemezüket. Március 31-én érkezik a nem tervezett, a Covid alatt mégis hamar összeállt második nagylemez, A bölcsesség hegye, ezt vezeti fel a szintén nálunk debütáló klipes single, a Bölcsességfog.

Czene Bálint dobos, Török Dénes basszusgitáros-énekes, Vőneki Ádám gitáros-szintis és Zelei Zoltán szintén gitáros-szintis alkotta zenekar azért ezt a dalt választotta első single-nek, mert ez volt az első, ami összeállt 2020 végén, amikor elkezdtek dolgozni a második lemezükön. „Nemcsak hangulatában alapozta meg az új anyagot, hanem a pianínón játszott alapriff miatt technikailag is iránymutató volt” – meséli Török Dénes. „Mivel néhány hónappal jártunk az első lemez megjelenése után, egyáltalán nem terveztük, hogy elkezdünk foglalkozni a másodikkal, viszont a lezárások miatt az ősz alatt összegyűlt 6-7 órányi felvett improvizáció, amin mindnyájan átrágtuk magunkat és kiválogattuk belőle az LP gerincét képző dalvázlatokat. A felvételek és a keverés, ahogyan az előző lemez esetében is, a Gribedliben történtek, a mastering pedig Albert Péter munkáját dicséri (Zenharmonix Stúdió).

A klip koncepciójának kidolgozása és a forgatás is könnyen ment. „Remek csapattal dolgoztunk. Kispál Laci, aki egyébként a nagyszerű BORU zenekar basszusgitárosa, és Poroszlay Kristóf, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze (és a szintén nagyszerű Shot In The Neck zenekar énekese) vállaltak kulcsszerepet a projektben, előbbinek a képi megjelenést, utóbbinak pedig a hiteles játékot köszönjük, de nagyon.”

Az Artur próbálta hagyományosan értelmezni a kislemez fogalmát, ezért a streamingfelületeken a Bölcsességfogon kívül egy B-oldalas dal is található. „Ez a Nincs hiba, amit még 2020 első felében készítettünk az ÚjMűvészet képzőművészeti folyóirat számára. A feladat szerint Weronika Gęsicka képére és a már erre reflektáló Szőllőssy Balázs-írásra kellett reagálnunk, amit örömmel meg is tettünk, mivel mind a kép, mind pedig a szöveg számunkra szívet melengetően zavaró.”

Artur a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/02/22/dal-_es_klippremier_artur_bolcsessegfog
„Nem is a nyúl érdekel, csak legalább a kalap” – Dal- és klippremier! Artur: Bölcsességfog
süti beállítások módosítása