Mintha beteljesülne ez-az. Kristóf Norbert: tizenhárom (lemezkritika)

2022.03.21. 16:06, vferi

tizenharom_final_cover_szel.jpg

Kristóf Norbert legújabb lemezével sem lép le az eddig taposott útjáról, de a hangulat egy fokkal letisztultabbá és éteribbé vált. Ez a kritika először a Recorder magazin 91. számában jelent meg.

Közel 15 évnyi lebegés, melankólia, megbékélés, tépelődés áll már Kristóf Norbert mögött: egyenletes tempóban sorjázó albumok, egyenletes, megbízható színvonalon. Ugyanaz, mindig egy kicsit másképpen, szerelmek, évszakok, állítólag ez az élet – lehetséges, hogy tényleg? Az ember valami nehezen definiálható egészségességet is érez dalról dalra, sorvégről sorvégre, a visszhangokban, talán a dalok mögötti csendben. Ahol a csend, mint minden jóféle csend: fény. Ha igaz.

A tizenhárom esszenciájában nem tesz hozzá semmi váratlant az eddigiekhez, feltehetően nem is kíván. Rákerült a két darab kislemezen már napvilágot látott magyar nyelvű dal, az egyik a remix változatával együtt. A hangszerelés egyszerűbb az egyszerűbbnél, és mégis képes valamiféle éteri jelleget ölteni, ahogy újra és újra meglep valami mikroötlettel, pillanattal, ha az ember odafigyel. Kristóf Norbert nem vaktában hazárdírozva merészel érzelmekből világot építeni: lehet, hogy már-már a bölcsesség határmezsgyéjén járunk? 

kristof_ol.jpgElőadó: Kristóf Norbert

Cím: tizenhárom

Kiadó: Canada Cookbook

Megjelenés: 2021. december 24.

Műfaj: indiedreampoprock

Kulcsdal: Where I Belong

 

 

8/10

Papp Gábor

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/03/21/kristof_norbert_tizenharom_lemezkritika
Mintha beteljesülne ez-az. Kristóf Norbert: tizenhárom (lemezkritika)
süti beállítások módosítása