Lemeztáska: Дeva

2022.02.07. 09:58, RRRecorder

wide9_2.jpg

A Csillag című első lemezével (kritikánk) január végén jelentkező, azzal egy időben Európa egyik legjobb feltörekvő előadójának kikiáltott, az aktuális lapszámunk címlapján tündöklő Дeva zenei ízlését térképeztük fel. Takács Dorina elárulta, hogy melyik népdalt nem fogja elénekli, melyik album a legjobb meditációhoz, illetve hogy nála nagyobb Alt-J-rajongó nincs az országban. Ez a cikk először a Recorder magazin 90. számában jelent meg.

Első zenei emléked

Talán hároméves lehettem, panelban laktunk, a nappaliban volt egy kis magnó, amibe anyukámék raktak be CD-ket. Váradi Roma Cafét nagyon sokat hallgattak, és én arra táncikáltam.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Volt egy CD-s korszakom, de akkor még kicsi voltam, és még kaptam a CD-ket. Talán egy Taylor Swift volt az első. Aztán volt egy vinyles korszakom, de akkor csak azokat hallgattam, amik a mamáéknál megvoltak. Mostanában már veszek újakat.

Egyszerűen nagyon szépen - kritikánk Дeva Csillag című lemezéről

Első zenekar, amiért rajongtál

Alt-J. Ők voltak az első és egyetlen zenekar, akikért nagyon-nagyon odavoltam és vagyok. Először a Breezeblocks klipjét láttam a YouTube-on, ami nagyon híres lett, és utána meghallgattam az összes albumukat.

Meghatározó koncertélmény hallgatóként

Szintén Alt-J, a Szigeten. Kétszer is voltak, és 2017-ben volt az első és utolsó olyan élményem, hogy hallgattam a zenét, és olyan hidegrázás jött rám, hogy a fejem legtetején és a lábujjam legvégén is éreztem. Csak álltam és csodálkoztam, hogy hogyan válthat ki ilyen érzéseket zene az emberből, mert tényleg földönkívüli volt.

"Szeretem meseszerűen átélni az életet" - interjúnk Дevával

Meghatározó koncertélmény előadóként

Nagyon sok van, de legyen az első. Nagyon féltem és izgultam, mert azelőtt még senki nem hallotta a számaimat, és nem tudtam, mire számítsak. Még csak egy fél éve használtam a gépemet producerelésre, a negyven perces szettet két hónap alatt raktam össze. De a koncert közben ez egy nagyon jó érzéssé alakult át. Amúgy a közönség szerintem annyira nem élvezte, inkább furcsállották, de ezt sikerült elengednem, táncoltam és jól éreztem magam a színpadon.

Lemez, ami zenélésre ösztönzött

Nem konkrét szám vagy lemez, hanem inkább az az érzés jött fel bennem, amikor buliztam house-osabb számokra, és arra gondoltam, hogy fú de jó ez a zene, és ezt tök könnyű megcsinálni, én is ilyet szeretnék.

Zene, amit a legtöbbet hallgattál az album írása alatt

Nagy szívfájdalmam volt, hogy az album írása alatt egyáltalán nem tudtam zenét hallgatni. Telített volt a fejem, mert egyfolytában hallgatgattam a saját számaimat, és úgy éreztem, hogy nem fér több belém.

Legjobb magyar folk- vagy világzenei lemez

Lovász Irén: Belső hang. Isteni dalok vannak rajta.

Legjobb nem magyar folk- vagy világzenei lemez

Nicolas Jaar nem annyira folkos, de nála is megjelennek folkos elemek. Nincs egyetlen kedvenc albumom tőle, inkább egyes számait szeretem nagyon.

Zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis szereted

Sufjan Stevens: Carrie & Lowell. Mennyei album.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Lana Del Reyt 13-15 éves koromban szerettem, de az új számai nem tetszenek, és már a régieket sem esik jól hallgatni.

Dal, amit bárcsak te írtál volna

Alt-J: Taro. Ez a dal Gerda Taróról és Robert Capáról szól; Capa ugye magyar volt, és amúgy ugyanabba a gimnáziumba járt, mint én, a Madáchba. A dal nagyon jól kifejezi a kapcsolatukat és annak a szívbe hasító sorsát. Tökéletes hangulatilag, szövegileg, struktúrájában.

Minden idők legjobb lemeze

Alt-J: An Awesome Wave. Egy óriási fannal van dolgod.

Legjobb zene elalváshoz

Elalváshoz nem szoktam zenét hallgatni, de néha hallgatom meditációhoz Nils Frahm All Melody című albumát. Az egész nagyon hipnotikus, szóval elalváshoz is jó lehet. Ez az a lemez egyébként, ami talán még az An Awesome Wave-vel is vetekszik.

Népdal, amit nagyon szeretsz, de biztos, hogy nem fogsz elénekelni

Kis kece lányom. Nagyon szeretem ezt a dalt és nagyon szívesen feldolgoznám, de az ismerősömék bandája, a The Swamp Creatures sokat játszotta koncerten, nagyon jól, és nem akarom ellopni tőlük.

interjú: Rónai András
headerfotó: Valami Hektor

https://recorder.blog.hu/2022/02/07/lemeztaska_eva
Lemeztáska: Дeva
süti beállítások módosítása