Jövő szombaton Actress, Not Waving és Új Bála a Trafó Electrify-sorozatában!

2022.01.27. 16:25, srecorder

actress-not-waving-ujbala.jpg

Február 5-én már 22. alkalommal jelentkezik a kortárs és kísérleti elektronikát, a jövőzene legjobbjait megmutató Electrify-sorozat a Trafóban. 11 év után tér vissza Budapestre a 21. századi techno egyik nagy újítója, Actress, végre Budapesten is bemutatkozik az olasz Not Waving, a hazai kísérleti elektronika színteret pedig az igen termékeny Új Bála képviseli savas, lofi zajtechnóval.

Actress (UK), Not Waving (ITA), Új Bála (HU)
Helyszín: Trafó
Kezdés: február 5., 20:00
Belépő: 2800 Ft
Jegyek ide kattintva.

Modern ikon. Ezzel a címmel írtunk portrét első hazai fellépése előtt a Recorder év végi listáin is szívesen látott vendégnek számító Actressről, aki már első lemezeivel a kortárs elektronika egyik legfrissebb és legizgalmasabb producerévé nőtte ki magát. „Cunningham azon kivételes hangguruk közé tartozik, akik képesek több évtized és több mozgalom elektronikus zenéjét úgy ötvözni a saját elképzeléseikkel, hogy végül valami teljesen új jön létre, időben nagyon előre és térben nagyon messzire származtatva” – írtuk a professzionális focikarriert egy sérülés után zenei úttörésre cserélő Actressről.

Cunningham máig előremutató, az elektronikus zenét újradefiniáló albumai „furcsa, kísérleti jellegű zenék összessége, melyekben legalább annyira megtalálható Prince öröksége, mint a minimal techno hangesztétikája, az electro gépiessége, vagy a nugazer és hauntology irányzatok elmosódott, kaleidoszkópikus mozaikjai.” A nagyvárosi szorongást és az információs kor árnyoldalait széteső, majd újra összeálló, műfaji határokon túl létező szerzeményekben körbejáró producer 2020-ban hozta ki legutóbbi anyagát, a Karma & Desire-t, amit a kritikák törékeny, légies szépségű és eddigi legkönnyebben befogadható albumaként ünnepeltek.

 

Actresszel szemben először lép fel Magyarországon az olasz elektronika legnagyobb punkja. A Londonban élő Alessio Natalizia a Sam Willisszel alkotott Walls ambient techno duóval vált ismertté, de jó ideje már Not Waving néven alkot. Natalizia az olasz hardcore/punk színtéren nőtt fel, dobolt és basszusgitározott is pop- és poszt-punk zenekarokban, az elektronikus zenét csak felnőtt fejjel fedezte fel magának, a krautrockon (a brit Canen) keresztül.

ÖSSZEFOLYTAK A KÜLÖNBÖZŐ STÍLUSOK TESTNEDVEI - JUBILEUMI INTERJÚNK A 20. ELECTRIFY-EST ELŐTT.

A producer az aktívan turnézó Wallsban ábrándult ki a technoszíntérből, majd alakította meg a Not Wavinget és szerződött le Oscar Powell kiadójához, a Diagonal Recordshoz. Az ő zenéjén szintén nem lehet műfaji határok közé szorítani: a magasra szárnyaló, grandiózus ambient és a catchy EBM ugyanúgy biztos pont a repertoárjában, mint a buliztató dance-pop. Ahogy ő fogalmaz: "Azt a zenét, amit én játszok (vagy amit a Diagonal-csapatban mind csinálunk), néha sötét, macsó zenének, vagy indusztriálnak technónak tartják és értik félre, pedig mi csak popzenét próbálunk játszani." Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a többnyire valóban rideg, intelligens zenékkel buliztató Not Waving legutóbb egy meditatív, kísérleti popként is élvezhető lemezzel jelentkezett (How To Leave Your Body), amelynek őszinte, legyűrhetetlen optimizmusáért még a Pitchfork is meglepően lelkesedett.

 

A két külföldi mellett egy hazai zenészt is rendre felléptető Electrify-estet ezúttal a magyar zajtechno nemzetközileg is elismert képviselője, Új Bála nyitja, akinek munkásságát mi is közelről követjük itt a Recorderen. Az igen termékeny, tavaly például 4 EP-vel jelentkező Kovács Gábor (akit minden idők legjobb magyar posztpunk- és freenoisejazzpunk zenekara, a derTANZ énekeseként is ismerhettünk) saját bevallása szerint „szórakoztatóan groteszk, zsigeri, helyenként bestiális tánczenét” játszik, „mely nem próbálja meg elpalástolni a tényt, miszerint nagy közös ügyünk, a humanizmus lejáratása milyen kiváló ütemben halad.”

ÚJ BÁLA A MAGYARRADARUNKON.

Új Bála zavarkeltő elemeket, ritmikai megborulásokat, majd bizonytalan talpraállásokat sem nélkülöző, savas-zajos-táncos zenéiben van valami apokaliptikusan megbabonázó, amit a világszerte koncertező, zenéit jobbnál jobb nevű kiadóknál megjelentető (Dalmata Daniel, Baba Vanga, Altered States Tapes, Czaszka Records stb.) Új Bála trafós koncertjén is első kézből tapasztalhatunk meg.

 

Jegyvásárlás. Az esemény Facebook-oldala. Ajánló a Trafó honlapján.

fotók: Denelle and Tom Ellis (Actress), Robin Sinha (Not Waving), Michał Sierakowski (Új Bála)

electrify22_fb-event.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/01/27/jovo_szombaton_actress_not_waving_es_uj_bala_a_trafo_electrify-sorozataban
Jövő szombaton Actress, Not Waving és Új Bála a Trafó Electrify-sorozatában!
süti beállítások módosítása