„Ezek a legizgalmasabb dolgok egy zene utóéletében” – Remixpremier! mïus: Panorama (Robot Koch és vaghy remix)

2022.01.13. 12:04, srecorder

almos-gergo-vaghy-robot-koch.jpg

Október végén How To címmel jelent meg a mïus és a lengyel Raf Skowronski közös lemeze. Az új anyag felszabadultabb, kompaktabb, nem annyira csapongó, de egyben könnyedebb – nincsenek elvárások, kevesebb a megfejtés, ahogy a mius frontembere, Álmos Gergő fogalmaz „az utóbbi évek megpróbáltatásainak igyekeztünk bemutatni egyet.” A lemez legösszetettebb dalához készült két remix a Recorderen debütál.

„A Panorama című dal lett a legszuggesztívebb és egyben legkomplexebb dal a How To című lemezről, amihez mindenképp szerettünk volna átdolgozást, mert ezek a legizgalmasabb dolgok egy zene utóéletében. Ehhez két irányt képzeltünk el koncepcionálisan: egy kicsit táncosabb és egy mélyebb, akusztikusabb irányt. Így került a képbe robot koch és vaghy. Roberttel már régebben leveleztünk egy közös együttdolgozás kapcsán, Vághy Tamás pedig ugyanúgy a Théque Recordsnál van, mint a mïus” – tudjuk meg Álmos Gergőtől.

ÍGY LÖTYÖGÜNK MI – ÁLMOS GERGŐ ÉS RAF SKOWRONSKI A HOW TO DALAIRÓL.

Robot Koch az eredeti, enyhén poliritmikus szintifutamból egy egyenesebb, letisztultabb, de mély táncdalt kevert. A berlini származású, Los Angeles-i zeneszerző és producer számos zenéjét hallhattuk filmekben, továbbá a Monkeytown Recordsnál vagy Project Mooncircle-nél kiadott lemezei is jól ismertek. Robert így nyilatkozott a remixről: „Nagyon inspiráló volt a mïus zenéjét továbbgondolni. Főleg az akusztikus dob és a Vermona Perfourmer szintetizátor felvett hangjait használtam fel, melyet átfuttattam a saját effektjeim láncolatán. Egy kicsit alakítottam az akkordmeneten is, ezáltal másfajta érzetet ad a remix az eredetihez képest.”

A klasszikus zene felől érkező Vághy Tamás, akinek első szólólemeze a Théque Recordsnál jelenik meg februárban, az eredeti Panoramaból egy szólózongoradarabot készített, ahol az eredeti lüktetést bontotta tovább billentyűin. „A Panorama számomra sok kis képből összeálló mozaik egysége. A rework is ezt az egységet mutatja, ahogy az állandóságból megnyílunk a teljes egész felé” – meséli vaghy.

mïus a Facebookon

vaghy a Facebookon és Bandcampen

Robot Koch a Facebookon

Théque Records a Facebookon

fotók: Szemerey Bence (Álmos Gergő), Glódi Balázs (vaghy), Neil Kryszak (Robot Koch)

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/01/13/remixpremier_mius_panorama_robot_koch_es_vaghy_remix
„Ezek a legizgalmasabb dolgok egy zene utóéletében” – Remixpremier! mïus: Panorama (Robot Koch és vaghy remix)
süti beállítások módosítása