„Megtanultam nem félni magamtól mint erős nőtől” – EP-premier! Solére: Másért

2022.01.07. 10:58, srecorder

solere-masert.jpg

Első EP-jével jelentkezik az elektronikus spacepopot bátran személyes szövegekkel éneklő, a trapbe és az UK garage-ba is belekóstoló Szigeti Zsófi, azaz Solére. A dalszerző-énekesnő, akit nemrég mi is beválogattunk a legizgalmasabb feltörekvő hazai női popzenészek közé, a Macskafogó egyik ikonikus jelenetét is megidézi a Másért EP borítóján, az új dalokat pedig január 14-én az Akvárium Klubban mutatja be élőben többek közt Beton.Hofi és OHNODY vendégszereplésével.

Solére első magyar nyelvű dala 2020 áprilisában Köztünk Liliom címmel jelent meg a Recorderen, és még ugyanebben az évben kijött A Hold meg én című dala magyarul és angolul is két videoklippel, amelyben őszintén vallott borderline személyiségzavaráról. Egy ideig több bázisról vitte a Solére-projektet, az Amszterdami Konzervatórium jazzének szakára járt, majd a londoni Tileyardon tanult, de tavaly visszaköltözött Magyarországra és már teljes mértékben itthon építi karrierjét.

ŐK A MAGYAR SZUPERCSAJOK.

Solére az elmúlt időszakot aktív koncertezéssel töltötte, fellépett többek között a Művészetek Völgyében, a Music Hungary Showcase-en, valamint a 2021-es Klipszemlén is, ahol három klipje (Üveghegy, Köztünk Liliom, Fel) is a jelöltek között volt. 2022 elején pedig első EP-jével is kijött: „Az összes dal 2021-es termés, még a londoni tartózkodásom idején írtam őket. Stílusilag vegyítettem az electric R’n’B-t és a trapet, de még klasszik UK garage is került a kislemezre. Mindent összevetve még mindig egyszerűen elektronikus popzenének nevezném ezt az anyagot” – meséli Zsófi az EP születéséről. „Az albumborítón a Miu Miújság című dal borítóját rekreáltuk a Macskafogóból. A mesében ez a jelenet egy cicalányról szól, aki a szerelmét fűtögeti telefonon. Számomra ez egy nagyon kedves, de sztereotipikus kép, elvárt szexizés, édesgetés, cukiskodás. A Földi Ádám által fotózott borítón ugyanez a jelenet látható, csak egy flegmább kivitelezésben, ahol mimózát fröccsentek a kamerába. Ez az én olvasatom most 2022-re a Miu miu jelenetről.”

solere-masert-cover.jpg

Az EP dalai a Solére-től megszokott őszinteséggel vallanak az énekesnő belső életéről. „Érzelmileg talán az egyik legbonyolultabb évemen vagyok túl. A fentek és a lentek szélsőséges váltakozását próbáltam megjeleníteni az albumon, mindezt szerelmi témába csomagolva. Megtanultam nem félni saját magamtól mint erős nőtől, aki tud döntéseket hozni akkor is, ha azok nagyon félelmetesek. Kapcsolatoknak véget vetni, melyek az elején a legnagyobb boldogságot ígérik, de aztán kiderül, hogy ami e mögött van, csak egy vágyott valóság, egy légvár.”

És akkor íme az 5+1 számos EP, amelynek dalait Zsófi egyesével is bemutatja lentebb.

Fel

Ez a legrégebben született dal az anyagról. 2020-ban megtanultam messziről szeretni. Minden értelemben. Ha nem volt száz kishalál, akkor egy sem, és még mindig nem tudom, megérte-e. Ezeket az állapotaimat örökítettem meg a FEL-ben.

Másért

Ki hagy el kit, miért és hogyan. Végül is amúgy mindig másért. Ez lehet fájó, attól függ, honnan vizsgálom. Ha engem másért, az fáj, ha én másért, az kevésbé fáj, gondoltam először, aztán…

Üveghegy

Dal a királylányról, aki leengedte a hosszú haját a vártoronyból, csak hogy könnyebben odaférjen az ereszcsatornához, amin szépen lemászott, majd elment a pasijával Balatonra lángost enni.

Vadaknak áll

Ahogy egyre több helyre sikerült eljutnom, egyre több emberhez sikerült eljuttatnom a zenémet, a sok pozitív megerősítés mellett egyre több ítélkezéssel találkoztam. Kommentek, megszólások, rángatások klubokban, ilyesmi. Érdekes tanulási folyamat volt nekem, hogy egyesek hogyan viszonyulnak hozzám és a zenémhez, milyennek látnak engem. Sokszor találkoztam azzal a helyzettel, amikor érdekből vesznek körül mások és ez nagyon megijesztett. Az őszintétlen viszonyulások eléggé elgondolkoztattak. Persze az sem segített, hogy eléggé beszippantott az éjszaka egy jó pár hónapra pont azután, hogy a Másért című dal született. Igyekeztem higgadtan rendezni ezeket az érzéseket magamban, de tavaly megengedtem magamnak azt, hogy kicsit hirtelenebb legyek és ne igyekezzek állandóan éretten kezelni minden helyzetet. Így született ez a dal.

Így jó

A kedvenc mondatom, amikor valaki azt mondja, „te úgy vagy jó, ahogy vagy, én így szeretlek, ne változz meg”, stb. Na, erről mindig kiderül, hogy nem igaz, mert jön a sok „de”. Ezeken már csak mosolygok. Volt egy srác, aki úgy tartott maga mellett, hogy nagy szabadság volt, de közben bújtatott lelki terror 0-24-ben. Évekbe telt, mire rájöttem. Ennél a dalnál jelenik meg számomra a szöveg és a zene ambivalenciája. Egy lendületes UK garage alapra írtam egy finoman felénekelt, picit cinikus szöveget, ezzel próbáltam tükrözni a véleményem a helyzetről.

HŰ TÁRSAM VOLT A SZERELMI CSALÓDÁSOK ALATT – BÖBE, LAIHO ÉS SOLÉRE KEDVENC 2021-ES ZENÉI.

Solére január 14-én az Akvárium Klubban mutatja be a Másért című EP-t eddigi legnagyobb koncertjének keretein belül, ahol elhangzik majd pár dal a készülő nagylemezéről is. A koncerten fellépnek zenészbarátai (Beton Hofi, OHNODY, Dárdai Blanka és OIEE) is, az estét pedig egyik legizgalmasabb fiatal producer, Hundred Sins nyitja zenekarával és tíz meglepetésvendégével. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/01/07/ep-premier_solere_masert
„Megtanultam nem félni magamtól mint erős nőtől” – EP-premier! Solére: Másért
süti beállítások módosítása