„Ezért a mondatért jöttem” – Live session-premier! Platon Karataev: Partért kiáltó

2021.12.18. 10:30, srecorder

platon-karataev.jpg

Januárban érkezik a Platon Karataev első magyar nyelvű – és a sorban a harmadik – nagylemeze, amit eddig két kislemezdal, a hipnotikus, énvesztésről szóló Partért kiáltó és a már-már metálos katarzisig ejutó Vízből van vezetett fel. Előbbit játszotta el most a Balla Gergely és Cz.K. Sebő énekes-gitárosok alkotta Platon Karataev duó egy intim templomi környezetben.

„December elején érkezett volna a harmadik dal a lemezről, azonban a Covid miatt sajnos még nem tudtuk leforgatni a klipet. Ezzel párhuzamosan viszont felgyorsultak az események a Grain Sessions kapcsán, amit Vadas Géza csinál, és már régóta beszéltük, hogy egyszer megvalósítunk egy ilyet közösen. Gézával már több projekten dolgoztunk együtt, az Atoms- és Wolf Throats-klipek mellett a Gólya live session forgatásában is fontos szerepe volt. Szeretjük olyan alkotótársakkal körülvenni magunkat, akikkel mélyen rezonálunk és egy irányba tekintünk, ezért mindig örülünk, ha Gézával dolgozhatunk, és még biztos sok közös alkotás lesz majd a jövőben is” – meséli Balla Gergely a forgatásról.

„Innentől kezdve a mi nyelvünk is zsibbad” – Interjúnk a Platon Karataevvel

„Két dalt vettünk fel, a másik a lemez megjelenése után érkezik. Örülök ennek a felvételnek, mert a Partért kiáltónak egy másik, letisztultabb oldalát mutatja meg. A dal stúdiófelvételén az ingerelárasztás volt koncepció, a dal monotonitását egy folyamatosan változó és nyüzsgő textúrával szerettük volna kiegészíteni. A mostani live session felvételen viszont a számnak inkább az az oldala jelenik meg, ahogy megszületett, így egy másfajta intimitása van. Eredetileg a Zeneakadémián vettük volna fel, azonban utolsó pillanatban változott a helyszín és egy templomba került át a forgatás. Utólag belegondolva lehet, hogy ez így a jobb, azt érzem, nagyon a helyére került a dal ezen a helyszínen így, hogy egymással szembefordulva játszottuk el.”

A Platon Karataevhez – most már mondhatni – hűen a létezés magját az elmúlással és önmagunkkal való szembenézésen, valamint módosult tudatállapotokon keresztül körbejáró, az Atoms egyik kulcsdalához, az Oceanhez hasonlóan sokrétű vízszimbolikával dolgozó Partért kiáltó nagylemezt január 28-án mutatja be a zenekar az Akváriumban, jegyvásárlás, Facebook-esemény. Előzenekar a Recorderen nemrég bemutatkozott magyar-holland duó, a Light By The Sea.

Platon Karataev a Facebookon.

headerfotó: Komróczki Dia

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/18/_nem_eso_ez_csak_a_tenger_dadog_live_session-premier_platon_karataev_partert_kialto
„Ezért a mondatért jöttem” – Live session-premier! Platon Karataev: Partért kiáltó
süti beállítások módosítása