„A történeted kér, hogy írjam tovább még” – Lemezpremier! Sorbonne Sexual: Húszas évek

2021.11.12. 10:00, srecorder

sorbonne-sexual.jpg

Dante-i pokol, karantén-szerelem, rock and roll szag, csörömpölés: alig egy évvel a szintén a Recorderen debütált Amíg álmodik című harmadik nagylemeze után friss EP-vel jelentkezik az alterrockos Sorbonne Sexual. Ahogy azt a címe is jelzi, az ötszámos Húszas évek a nemrég megkezdett évtizedre reflektál. EP-premier a Recorderen!

A zenekar Amíg álmodik (2020) című előző anyagának folytonosságaként tekint a Húszas évek dalaira, hiszen a két anyagot megelőző alkotói időszak egészen közel esik egymáshoz. Mikor az Amíg álmodik dalai eljutottak oda, hogy releváns koncertdalok legyenek, a Húszas évek már úton volt. A lemez zenei rendezője ezúttal is Egyedi Péter volt (Óriás, Mmamt, Rájátszás), akivel 2019 óta dolgozik a zenekar, az utómunkáért pedig Dorozsmai Gergő (podcast) felelt, a felvételek a pécsi ZajZajZaj stúdióban készültek. A Csodára mondanivalója már hordozza a lemez alapgondolatát: elmondani valami emberit egy olyan válsághelyzetben, melyről bár azt gondoljuk, hogy merőben új, igazából mindig is itt volt velünk.

„A dalok végtére is lábjegyzetek az évtizedhez, amibe most beléptünk. Bennük foglaltatik mindaz, amit az elmúlt egy évben meg tudtunk fogalmazni a világról: mi a viszonyunk vele, hova tűnt belőle a szeretet, bennünk lakik-e, vagy képes-e nekünk egy új váteszt adni? Nem tagadom, a címadó dal megírásánál volt bennem egy olyan felindulás, hogy elegem van a pandémiára reflektáló dalokból, és el akarom valahogy mondani azt, hogy bár sok tekintetben kivételes ez a fajta válsághelyzet, amiben éppen vagyunk, lényegileg mégis ugyanolyan, mint az emberiség történetének eddigi határszituációi. A gondolat körbejárásához segítségemre voltak barátaim: Dante Alighieri, Nagy László, és Pilinszky János” – meséli Karádi Gergő, a zenekar frontembere.

A Húszas éveket dalról dalra is kommentálta nekünk Gergő:

HÚSZAS ÉVEK: Tulajdonképpen a dante-i poklot nyitjuk meg ezzel az évtizeddel – ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! Az örökkön felsejlő válság pátoszát szállítja le a dal, nagyívű refrén, rock and roll szag, csörömpölés.

AZ EGEDEN: Számomra ez nagyon személyes dal, tulajdonképpen egy karantén-szerelem szülte, illetve a szerelmen való gondolkodás, továbbmenve, valami metafizikain való gondolkodás. Pilinszky állítása van benne az enyémben, igent mondok valamire, az nem lesz egyértelmű igen, a sírig lehet rajta vitatkozni. A refrén még a kapcsolatban írt szerelmes dal refrénje, a verse szakítás utáni.

CSODÁRA: Valószínűleg a karantén-szerelem előtti állapotokat írja le a dal, egyfajta férfihimnusz, az elidegenedett férfiközösség kinyilatkoztatása.

EZ LAKIK BENNED: Viti hozott egy metálriffet, talán évekkel ezelőtt még, nem nagyon tudtunk mit kezdeni vele, azt hittük, hogy egy újabb Ördögnyak vagy egy újabb Körbevágom, melyet jó lenne megcsinálni, de azért az sem jó, ha erőltetjük. Végül egy teljesen más oldalról közelítettük meg a dalt, egy sokkal lágyabb utat jelöltünk ki neki, a bináris világ szofisztikált kritikáját nem egy frusztrált metálba oltottuk, hanem egy andalgó progballadába.

AHÁNYSZOR VISZEM: Nem titkolom, hogy a Húszas évek mögött azért ott van egy erőteljes váteszhiány hangulat is, mely mögött ott van Nagy László Ki viszi át című verse mint egyfajta identifikációs pont. A fő kérdés az, hogy ki vagy mi fogja a konkrét embert újra visszaemelni egy igazabb szellemi valóságba?

A Sorbonne Sexual lemezét a Hangfoglaló Program támogatta, melynek köszönhetően a lemez előkészületeiben mentorként segítségükre volt Koncz Balázs (30Y, Esti Kornél, Óriás, Mmamt), aki a zenekar menedzserével, Gór Annamarival karöltve megteremtette a lemez megszületéséhez szükséges alapokat. A Sorbonne Sexual lemezbemutató koncertje november 26-án lesz a megújult Dürer Kertben, vendégeik a Bozo és a TPSRPRT zenekarok. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/11/12/_a_torteneted_ker_hogy_irjam_tovabb_meg_lemezpremier_sorbonne_sexual_huszas_evek
„A történeted kér, hogy írjam tovább még” – Lemezpremier! Sorbonne Sexual: Húszas évek
süti beállítások módosítása