Valóságos vér, valóságos Zugló. Barkóczi Noémi: Dolgom volt (lemezkritika)

2021.10.04. 16:01, RRRecorder

dolgomvolt82.jpg

Na ez egy erős lemezkezdés: „Annyi vér lefolyt már a combomon / Ma hirtelen mégis ezt hiányolom / Nem vigyáztam és ő se vigyázott / Azt mondta, úgyis mindig erre vágyott.” Barkóczi Noémi több év kihagyás után továbbra is felismerhetően egyéni hangot képvisel, ezúttal új zenésztársakkal, megújult szövegvilággal. Ez a kritika először a Recorder magazin 88. számában jelent meg.

Barkóczi Noémi előző lemeze, a 2016-os Nem vagyok itt a lelki történések leírására fókuszált, a visszatérő album viszont tele van pontos, konkrét leírásokkal. Ha a lírai én Zuglóba költözik, akkor ott szerepelni fog a Columbus utca is. Nem nagyon tudjuk másként képzelni, mint hogy a valóságos Barkóczi Noémi szól például a valóságos szobájában található halott szobanövényekről.

Mégis sajátos költőisége van a szövegeknek, nem azért, mert Barkóczi szép hasonlatokat használ, hanem mert úgy tudja kiválasztani és jellemezni a részleteket, hogy azokból összeálljon egy kis világ és annak összetett jelentése. Így nem is olyan nagy az ugrás a lakásban található csetreszektől oda, hogy „csak gyűlik a szar... hisz az ember nem más, mint szargyártó gép”.

Mindezt – a belső udvaron kivágott fákat, a tinderezést, a kutyáját stb. – Barkóczi Noémi megejtően kedves könnyedséggel adja elő; akkor is van játékosság a hangjában, amikor azt a téma látszólag nem indokolja. A leírással, kis világgá kikerekítéssel értelmet ad, és ezzel némileg a fájdalmat is feloldja, legalábbis távolságot teremt, és így teret ennek a játékosságnak. A lemezt hallgatva természetesnek tűnik, hogy lehet dalt írni például arról, hogy mi minden izével bírja az ember eltölteni a drága idejét, miért ne lehetne.

A világteremtés mögött némileg még az is eltűnik, hogy igazából ezek fülbemászó, zeneileg is szerethető dalok. Szőke Barna (The Qualitons, MYGL) és Gulyás Kristóf (mïus, Jazzékiel) is úgy kísérnek, hogy elsősorban az ének, másodsorban Barkóczi korábbról már ismert finom, körbe-körbe járó gitárjátéka köré illesztik a szólamaikat. De azért néhány gesztussal sokat hozzá is tudnak tenni: átemelik könnyed pszichedéliába, vagy éppen egyenesebb rockolásba fordítják.

Elsőre megszerethető, aztán meglepően sok újabb felfedezést is kínáló lemez.

barkoczi_noemi_1.jpgElőadó: Barkóczi Noémi

Cím: Dolgom volt

Kiadó: TomTom

Megjelenés: 2021. szeptember 22.

Műfaj: singer-songwriter

Kulcsdal: Annyi vér

 

 

8/10

Rónai András

Barkóczi Noémi a Facebookon.

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/10/04/barkoczi_noemi_dolgom_volt_lemezkritika
Valóságos vér, valóságos Zugló. Barkóczi Noémi: Dolgom volt (lemezkritika)
süti beállítások módosítása