Nem a füledbe mászik, hanem a bőröd alá. Vince Staples: Vince Staples (lemezkritika)

2021.09.14. 14:16, RRRecorder

ol-vince-staples.jpg 

Vince Staples generációjának egyik legjobb rappere, amit mi sem mutat jobban, mint hogy első és második lemeze is a Recorder adott éves listájának élmezőnyében végzett. Az új albumra három évet kellett várni. Ez a kritika először a Recorder magazin 87. számában jelent meg.

Vince Staples generációjának legjobb, legegyénibb rapperei közé emelkedett első két albumával és EP-jével. Ezekhez képest a 2018-as FM! kissé súlytalan volt. A három év várakozás után érkezett, röpke 22 perces Vince Staplest is könnyű első hallásra félredobni, annyira nem tukmálja rá magát a hallgatóra.

A producer Kenny Beats gépdobjai valahol a trap és a régisulis ütemek közti fura senkiföldjén járnak; mellettük elhaló szintidallamok, valamint dúdoló, mormoló, megvágott vagy felpitchelt emberi hangok hallhatók. Az idegen, furán üres hangzású zenére Vince Staples hozza, amit szokott: akármilyen szorongásokról, traumákról is szólnak a szövegek, nem dramatizál, csak közöl.

De elég néhány odafigyelő hallgatás, és kiderül, hogy mindez nem gyengeség, hanem Staples ismét sajátos hatásmechanizmussal dolgozik. Ez a zene nem a füledbe mászik, hanem a bőröd alá, ahova aztán be is fészkeli magát hosszú időre.

vince_staples.jpgElőadó: Vince Staples

Cím: Vince Staples

Kiadó: Motown

Megjelenés: 2021. augusztus

Műfaj: hiphop

Kulcsdal: Law Of Averages

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2021/09/14/vince_staples_vince_staples_lemezkritika
Nem a füledbe mászik, hanem a bőröd alá. Vince Staples: Vince Staples (lemezkritika)
süti beállítások módosítása