Van értelme egyáltalán táncoltatni? Loraine James: Reflection (lemezkritika)

2021.08.22. 16:56, RRRecorder

lorainejames.jpg

Az IDM újabb képviselői közül egy londoni fekete queer producer, Loraine James kapja a legnagyobb kritikai elismerést. Az intelligensnek nevezett/csúfolt műfajt sikerült személyes zenévé varázsolnia, idei lemezén pedig még tovább lép. Ez a kritika először a Recorder magazin 86. számában jelent meg.

Legtöbben 2019-es For You And I című lemeze miatt figyeltek fel Loraine Jamesre. Ott a szanaszét tört ritmusokkal, műfaji idézetekkel dolgozó IDM-et sikerült személyes, intim zenévé varázsolnia; a Reflection ennél is tovább megy.

A számok középpontjában álló ritmusok továbbra is akadoznak, váratlan irányokba fordulnak stb.; ám ez a hiperaktivitás helyett a tétovázó, el-elbizonytalanodó kísérletezés érzését kelti. Mintha élőben hallanánk, ahogy Loraine próbálgatja a lehetséges irányokat, és olykor azt is megkérdőjelezi, van-e értelme egyáltalán táncoltatni. Mindez ritkás hangzásképpel és sok emberi hanggal párosul, plusz műfaji idézetekkel a drilltől a chiptune-on át az R&B-ig. Egyszerre rendkívül redukált és gazdag, sok felfedeznivalót rejtő lemez.

lorraine_james.jpgElőadó: Loraine James

Cím: Reflection

Kiadó: Hyperdub

Megjelenés: 2021. június 4.

Műfaj: IDM

Kulcsdal: On The Lake Outside

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2021/08/22/lorraine_james_reflection_lemezkritika
Van értelme egyáltalán táncoltatni? Loraine James: Reflection (lemezkritika)
süti beállítások módosítása