Ne féljünk a j betűs szótól. Sons Of Kemet: Black To The Future (lemezkritika)

2021.07.01. 09:13, RRRecorder

kemet.jpg

A szaxofon, tuba, két dob felállású, elsöprő energiájú Sons Of Kemet előző lemeze sok olyan zenerajongót megnyert, akik egyébként elszaladnak, ha azt mondják, hogy jazzt kell hallgatniuk. Sikerült-e megismételni a bravúrt? Ez a kritika először a Recorder magazin 85. számában jelent meg.

A Shabaka Hutchings vezette, szaxofonnal, tubával és két dobbal felálló zenekar 2018-ban, harmadik lemezével robbant be. A Your Queen Is A Reptile elsöprő energiáját, afro-karibi ritmusait és lenyűgöző, de egyben természetesnek ható eredetiségét az is szerethette, aki egyébként fél a j betűs szótól.

Kézenfekvő az új lemeztől valami hasonlóan radikális élményt várni, de nem ezt adja, nem is akarja, inkább egyenes folytatást, kis elmozdulásokkal. Több a vendégénekes, -rapper, akik a címből kitalálható üzenetet járják körül. A robbanékony számok mellett a visszafogottabbak olykor vérszegénynek tűnhetnek; amikor pedig Hutchings elkezd felszabadultan improvizálni, nehéz nem azt kívánni: bár több ilyen lenne. Ezzel együtt továbbra is egyedülálló és rendkívül izgalmas zenekar a Sons Of Kemet

sons_of_kemet.jpgElőadó: Sons Of Kemet

Cím: Black To The Future

Kiadó: Impulse!

Megjelenés: 2021. május 14.

Műfaj: jazz

Kulcsdal: For The Culture

 

 

7/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2021/07/01/sons_of_kemet_black_to_the_future_lemezkritika
Ne féljünk a j betűs szótól. Sons Of Kemet: Black To The Future (lemezkritika)
süti beállítások módosítása