Filmrecorder. Hatvan felett is megigézhet az amerikai álom - A nomádok földje (kritika)

2021.06.01. 12:15, Gaines

030_nml_sg_00594.jpg

Aki kibírta eddig, az a héten végre ott nézheti meg az Oscar-fődíjas A nomádok földjét, ahol azt látni kell: a moziban. Ez a kritika először a Recorder magazin 84. számában jelent meg.

Bármely másik évben hálát rebegnénk, ha A nomádok földje beverekedné magát egy-két fontosabb Oscar-kategóriába, urambocsá’ megcsípné a kis léptékű, független szellemiségű filmeknek fenntartott pár hely egyikét a legjobb film jelöltjei között. Ehhez képest idén a koronavírus – és díjesélyes filmjeiket jóval későbbre tologató stúdiók – által átrajzolt Oscar-versenyben Chloé Zhao halkszavú drámája lett a buldózer.

Szokatlan favorit: a 2017-es A rodeós után Zhao ismét az USA szívében, a tágas prérin ábrázolja peremre sodródott emberek csendes sorsát, főként amatőr szereplőkkel. A különbség, hogy a talajvesztett, gyászoló, a vándornomád életmódban 60 felett új ösvényt taposó főhős, Fern szerepét Frances McDormandre osztotta. Néha az az érzésünk, hogy, na, most Fran interjúvolja a civileket, nem pedig Fern beszélget sorstársaival, de a nevek hasonlóságán túl McDormand öntörvényű konoksága is önazonossá teszi a figurát. Zhao pedig egyaránt kikerüli a romanticizálást és a nyomorpornót, a lírai szépségű tájképek mögül kíváncsian fürkészi, vajon a szabadságeszmény vagy gazdasági kényszer késztet-e valakit lakókocsi-létre, és milyen közösségre lelhet a gyökértelenségben.

Huszár András

nomadland_12v_main_b1_preview.jpgA nomádok földje (Nomadland)

Rendező: Chloé Zhao

Mozibemutató: 2021. június 3.

Osztályzat: 8/10

https://recorder.blog.hu/2021/06/01/filmrecorder_hatvan_felett_is_megigezhet_az_amerikai_alom
Filmrecorder. Hatvan felett is megigézhet az amerikai álom - A nomádok földje (kritika)
süti beállítások módosítása