Magyarradar - Gidnim'Rém

2021.04.06. 16:00, Recorder.hu

gidnimrem_650.jpg

Tizensok éve tesz cikkcakkos vagy éppen körkörös útvonalú zenei kirándulásokat Debrecenben Urbán Bence aka Gidnim'Rém; hol egyedül, hol különféle összetételű társaságokkal, egyvalamire azonban az eklektikus stílusú alkotó láthatóan minden túrán ügyel: hogy az elvárásokra és műfaji keretekre fittyet hányó attitűdje produkcióiban rendre tisztán megmutatkozhasson. És hát miért lenne kivétel bemutatkozása a Recorder Magyarradar-sorozatában?!  

Mikor indult: 2006.

Hol indult: Debrecenben.

Tagok, hangszerek: Urbán Bence - minden vacak (koncerteken ukulele, billentyű, gitár, ének). Az élő banda tagjai továbbá Gonda Szabi - gitár, vokál, Gonda Zoli - basszus, vokál, Szepesi András - dobok.

Stílus: Közepesen kísérleti alternatív.

Hatások: Néhány előadó, akit szeretek: Tom Waits, Les Claypool, Trent Reznor, Jack Conte, Louis Cole, Radiohead, 30Y, Hiperkarma, Verőköltő, Igorrr, Oingo Boingo, tUnE-yArDs, QOTSA, St. Vincent, Brad Mehldau, Chris Thile, Tomáš Dvořák.

Kiadó: Nincs

Történet: Mindig szerettem létrehozni ezt-azt, rajzolni, eszkábálni. Nagyon klassz érzés, ha az ember befektet egy rakás munkát valamibe, aminek utána lesz kézzel-füllel-akármivel fogható eredménye. Gyerekkoromban nagy hatással volt rám a nagybátyám, aki szintin csinált zenéket és mellé mindenféle képzőművészeti kreatívkodást. A kétezres évek közepén kezdtem borzalmas zenéket írni és még borzalmasabb minőségben felvenni őket (fejhallgatós mikrofonnal, Windows hangrögzítővel). 2006-ban találtam ki a nevet hozzá, hogy valamiféle különálló entitásként tudjam kezelni a zenémet a fejemben. Évekig a háttérben futott a Gidnim’Rém, mindig akadt “komolyabb” zenekarom, ami épp fontosabb volt. 2012-ben pár barátomat rávettem, hogy csapjunk egy párszámos minikoncertet. Kb. 2 próba után fel is léptünk, oszt’ megéreztem a vér ízét. Néhány évnyi ad hoc koncertezés és tehetségkutatózás közben szépen feloszlott az összes zenekarom, és úgy döntöttem, hogy ideje komolyabban venni ezt. Az elején mindent teljesen egyedül csináltam, 2012-től kezdve a zenélő barátaim közül permutáltunk teljesen vegyes felállásokat zenekaros fellépésekre (alkalomról alkalomra változóan). 2019-ben Szabival, Zolival és Szepivel összefogtunk és megkíséreltünk összeszedettebben nekimenni a koncertezésnek. A zenekarnak igazából két “verziója” működik párhuzamosan: a Gidnim’Rém maga én vagyok egyedül, én írom a zenét és a szövegeket, eddig a felvételeket is majdnem mind én játszottam és vettem fel, kevertem, adtam ki, időnként fel is lépek egyedül. A másik forma a zenekar: áthangszereljük a dalokat, hogy ezzel a felállással jobban működjenek, vagy eltoljuk még agyamentebb irányba. Szóval gyakorlatilag van egy feldolgozás-zenekarunk, amivel a saját számaimat dolgozzuk fel. Mostanában amúgy írunk dalokat közösebben is

Megjelenések: Villany Vol 1 (2014), Polc (2014), Zefir (2015), miarosseb (2016), Gallyak (Képzeletbeli Baráttal közös, 2017), Malakiás (2019), Csőr (2020)

Küldetés: A zenei szabadság, olyat játszani, amit szeretünk és ami mögé őszintén oda tudunk állni. Meg a zenén keresztül kicsit kiszakadni a munkamocsárból.

Jövőkép: Jó sok felvételt készíteni és koncertet tartani – amiből sosincs két ugyanolyan. Most épp a Hangfoglaló Program kapcsán igyekszünk kihasználni a lehetőségeinket. Lovasi Andrástól is kaptunk stúdióidőt, úgyhogy idén bőven lesz termés.

Mellékprojektek: Bódvaszilas Sessions, meg a ruhásszekrényt is be kell fejeznem még.

Szexepil: Soha nem fogunk ezzel pénzt keresni.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Az NKA 2.000.000 forinttal támogat a Hangfoglaló Programban $$$

Legközelebbi fellépés, live stream vagy más terv a közeljövőre: Az LA Gardens stúdióban felvett aprólemezünk megjelenése néhány héten belül, utána Hangfoglaló nagylemez, a Gidnim’Rém Musical, majd a merchandise store és az 5D GR Experience IMAX HD Pro, végül Kossuth-díj és jöhet a tanúvédelmi program.

Fotó: Szepesi András

Gidnim'Rém a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/04/06/magyarradar_gidnim_rem
Magyarradar - Gidnim'Rém
süti beállítások módosítása