Elhunyt Bergendy István

2020.12.14. 15:22, Gaines

bergendy.jpg

Elhunyt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője. A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző 81 évesen halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében - közölte a család az MTI-vel.

Bergendy István 1939-ben született Szolnokon, a Bartók Béla Konzervatóriumban tanult klarinétozni, amatőrként játszott a Műegyetem Szimfonikus Zenekarában, az Ifjúsági Jazz Együttesben és Tóth Zoltán big bandjében is.

A Bergendy zenekar még az 50-es években indult el a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem klubjából, kezdetben a Bergendy-testvérek alkották, és jazzt játszottak, a hatvanas évek második felében már Európában turnéztak. Az együttes fénykora a 70-es évekre tehető, amikor Demjén Ferenc (basszusgitár, ének, szövegíró) és Latzin Norbert (billentyűs hangszerek, zeneszerző) csatlakozásával a zenekar országszerte népszerű lett: részt vettek az első magyar pop-rock fesztiválon Diósgyőrben, a berlini VIT-en, önálló koncerteket adtak a Kisstadionban. Olyan slágerek fűződtek a nevükhöz, mint a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem vagy az Iskolatáska, és ők hozták el Magyarországra a soulfunkot.

Az 1980-as évek elején hozta létre Bergendy Koncert-, Tánc-, Jazz- és Szalon Zenekart, amely fennállása első évtizedében 12 taggal működött, a 2000-es évek után pedig csak bálokon, privát rendezvényeken és szabadtéri fesztiválokon vettek részt. Bergendy szerezte a Süsü, a sárkány, a Futrinka utca és több más tévésorozat, valamint az Én táncolnék veled című televíziós tánciskola zenéjét, emellett musicaleket is írt. 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2011-ben kiemelkedő zenei és előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták.

 

 

https://recorder.blog.hu/2020/12/14/elhunyt_bergendy_istvan_786
Elhunyt Bergendy István
süti beállítások módosítása