Szívet szaggató és reményt keltő. Theo Parrish: Wuddaji (lemezkritika)

2020.12.05. 12:30, RRRecorder

theo-parrish.jpg

Theo Parrish immár két évtizede a detroiti house egyik legeredetibb alkotója, aki új nagylemezével sem hazudtolja meg magát: őrült jó groove-ok, elképesztő muzikalitás, izgalmas szabálytalanság. Lemezkritika a Recorder magazin 83. számából.

A house egyik legeredetibb alkotójának új nagylemeze felvillanyozó, ellenállhatatlanul groove-os tánczene, ami őrzi a deep house legmélyebb hagyományát (beleértve közelségét a fekete zene más műfajaihoz) – és egyben egy nagyszabású, izgalmas és távolról nézve absztrakt kísérlet. Alig szól valami: Rhodes, szinti, dob; látszólag egyszerű motívumok a house–funk–jazz háromszögből. Az egész folyamatos mozgásban van, improvizatív módon alakul, olykor szinte ötletszerűen, de egy rendkívül muzikális és érzékeny alkotó ötletei ezek (Carl Craig tudja még ezt).

Hiába a minimalizmus, sokadszorra is izgalmas élmény, ahogy az egymáshoz képest is mozgó rétegek újabb meg újabb formákat rajzolnak ki – miközben a groove-ból sem billennek ki. És ott van még az egyetlen vokális dal, a This Is For You, Maurissa Rose énekével, ami minden szabálytalanságával együtt egy végtelenül melankolikus és emelkedett, szívet szaggató és reményt keltő house himnusz; olyan, amilyet csak a legnagyobbak tudnak.

theo_parrish.jpgElőadó: Theo Parrish

Cím: Wuddaji

Kiadó: Sound Signature

Megjelent: 2020. október 2.

Műfajok: deep house, jazz-funk

Kulcsdal: This Is For You

Osztályzat: 9/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2020/12/05/szivet_szaggato_es_remenyt_kelto_theo_parrish_wuddaji_lemezkritika
Szívet szaggató és reményt keltő. Theo Parrish: Wuddaji (lemezkritika)
süti beállítások módosítása