Halmos Béla Program: Rengeteg érték lapul nálunk, ami a nagyvilágban is megállja a helyét

2020.12.03. 18:30, trecorder

hbp_logo.jpgA Halmos Béla Programiroda immár két éve dolgozik a nép- és világzenei produkciók támogatásán, bel- és külföldi népszerűsítésén az NKA Halmos Béla Program pályázatainak kommunikációja és különféle rendezvények szervezése révén. Az idei év különösen nehéz helyzet elé állította a szcénában alkotó művészeket és a népzenei klubokat, másféle szerep hárul az őket segítő szervezetekre is. A Programiroda vezetőit, Fazekas Annát és Varga Emesét kérdeztük a koronavírus-járvány hatásairól, új, hiánypótló kiadványukról, a Benczúr Kerti Esték sikereiről, valamint jövő évi célkitűzéseikről.

Milyen célkitűzésekkel, tervekkel futottatok neki 2020-nak, és mennyiben írta ezeket felül a koronavírus?
                                                                                                                                  
Az NKA Halmos Béla Programja a népzenei produkciók támogatására jött létre, míg a Programiroda elsődleges feladata, hogy ezeket a nyílt pályázatokat minél szélesebb körhöz eljuttassa. A Programiroda ezen kívül rendszeresen szervez eseményeket is, ahol fellépési lehetőséget biztosít. A járványhelyzet miatt a pályázati kiírásokban azok az altémák élveztek előnyt, ahol az eredmény digitálisan is megvalósítható. Így például a zenekari portfóliók fejlesztésére, online és offline képzési programokra lehetett pályázni; illetve koreográfia zenék létrehozására és népzenei tematikus műsorokra lehetett még nyerni támogatást. A Programiroda munkáját is nagyon befolyásolta a vírus: bár nyáron még sikerült a Benczúr Kerti Esték nevű eseménysorozatunk során több programot is szerveznünk, ezeket már online is streameltük, elsősorban azok kedvéért, akik nem tudnak vagy szeretnének személyesen részt venni, de érdekli őket a koncert. Az idei Halmos Béla Program Napja sem a megszokott módon zajlik: az eseményt előre rögzítjük, és online tesszük elérhetővé mindenki számára. Azt reméljük, így sok nappaliba tudjuk becsempészni majd a népzenét.

Hogyan alakultak idén az alkotói pályázataitok?
                                                                                                                                    /Fazekas Anna, Varga Emese halmos_bela_program_3.jpgAhogy említettük, idén a hangsúly a digitális megvalósításra helyeződött át. A már korábban említetteken kívül kiírásra került egy nagyon különleges alkotói pályázat is, aminek az volt a célja, hogy a népzenét értő módon felhasználó minőségi, új zeneművek – önálló zeneművek, színházi kísérőzenék, zenés színdarabhoz készülő zeneművek, táncszínházi kísérőzenék –,  vagy népzene-, illetve népdalfeldolgozások szülessenek. A pályázatra népzenei, világzenei, jazz, komolyzenei és könnyűzenei alkotók egyaránt jelentkezhettek. Tudjuk, hogy nem könnyű, mégis arra biztatjuk a zenészeket, hogy a koncertjeik elmaradása miatt keletkezett időt használják ki azokra a háttérmunkákra, például lemezkészítésre vagy promócióra, amikre normális körülmények között kevesebb idő jut.

Milyen tapasztalatokat szereztetek az idei Benczúr Kerti Esték koncertjeiből?

A programsorozat még tavaly indult, különleges hangulatú szabadtéri koncertekkel és táncházzal várta a belvárosban a látogatókat egész nyáron. A fellépő zenekarokat a Halmos Béla Program Kollégium kuratóriumi tagjai választották ki a Programból korábban támogatást nyert pályázók közül. Ahogy említettük, az egyik újítás az volt, hogy a koncerteket online is követhette a közönség, de szerencsére mind a hat este – a fellépők Lakatos Mónika és a Cigány Hangok mellett a Branka Trio, a Dalinda, Koncz Gergely és barátai, a Korinda és a Zagyva Banda voltak – sokan ellátogattak személyesen is. A legfontosabb tapasztalat tehát az, hogy szerencsére egy ilyen rendkívüli helyzetben is igényli a közönség a magas színvonalú népzenét.

Ősszel jelent meg a gondozásotokban a hiánypótló Hungarian World Music Guide. Milyen céllal, milyen szempontok szerint állt össze a kiadvány?

A kiadvány ötlete a tavalyi World Music Expón született meg. Különböző nemzetközi showcase fesztiválokon azt tapasztaltuk, a külföldi zenei exportirodák már mind készítettek hasonló összefoglalót, és sokan érdeklődtek Magyarország iránt is. Nem véletlen ez az igény, hiszen alapvető jelentőségű egy ilyen zenei iránytű ahhoz, hogy az adott ország zeneiparának szereplői kiléphessenek a nemzetközi porondra. Mivel hazánknak jelenleg nincsen népzenei és világzenei fókuszú zenei exportirodája, ezért vállalta a Programiroda – különféle szakértők bevonásával –, hogy ezzel az átfogó kiadvánnyal segít népzenészeinken, világzenészeinken. Idén Budapesten rendezték a WOMEX-et, erre az alkalomra időzítettük a guide-unkat. Az volt a cél, hogy minden felhasználói igényt kiszolgáljunk: ha valaki magyar népzenei / világzenei előadót, zenekart keres; ha valakit magyar lemezkiadók termékei érdekelnek; aki hazai, határon túli fesztiválokon vagy koncerthelyszíneken szeretne fellépni zenészként, az egyben juthasson hozzá minden szükséges információhoz.

A szempontjaink főként azt a célt szolgálták, hogy minél informatívabb és teljesebb anyag álljon össze a világzene és népzene szereplőiről. A fejezetek (fesztiválok, lemezkiadók, intézmények, helyszínek, zenekarok) is tükrözik azt a célt, amit szem előtt tartottunk: mindenki találja meg benne azt, amit keres, legyen akár zenész, koncertszervező, vagy éppen intézményvezető. Azt már most látjuk, hogy a kiadvány bővítésére is szükség lesz a közeljövőben – ha belegondolunk, ez remek, hiszen ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan érték lapul országunkban, ami a nagyvilágban is megállja a helyét.

Milyen célkitűzésekkel, tervekkel fogtok nekifutni 2021-nek?

Egy ilyen rendkívüli év után talán még inkább az a legfontosabb, hogy a zenészeket továbbra is minél több módon tudjuk segíteni: pályázatokkal (főként alkotói pályázattal), online is megvalósítható programokkal, továbbá arra ösztönözzük őket, hogy használják ki ezt az időt a háttérmunkákra és együtteseik promóciójára.

Egy emlékezetes koncert a Benczúr Kerti Esték idei sorozatából (a felvétel 10:00 percénél kezdődik): 

(A cikk a Halmos Béla Program együttműködésével készült).

https://recorder.blog.hu/2020/12/03/halmos_bela_program_rengeteg_ertek_lapul_nalunk_ami_a_nagyvilagban_is_megallja_a_helyet
Halmos Béla Program: Rengeteg érték lapul nálunk, ami a nagyvilágban is megállja a helyét
süti beállítások módosítása