Megszületett a Hungarian World Music Guide, hogy összefoglaljon mindent, amit a hazai nép- és világzenéről külföldön (és itthon is) tudni érdemes!

2020.10.26. 13:00, Recorder.hu

hwmg_650.jpg

(X) Hungarian World Music Guide címmel készített átfogó körképet a magyar nép- és világzenei piacról az NKA Halmos Béla Programiroda olyan fontos hazai szereplők segítségével, mint a Hagyományok Háza, a Fonó és a Hangvető.

Magyarországon egyelőre nincs olyan zenei exportiroda, amely összefogná a hazai nép- és világzenei szcénát és teljeskörűen kiaknázná a külföldi lehetőségeket, bár a nemzetközi érdeklődés a műfajok iránt évről évre egyre nagyobb. A világ legrangosabb, legnagyobb világzenei kiállítása és showcase-fesztiválja, az idén Budapesten megrendezett WOMEX20 kapcsán viszont az NKA Halmos Béla Programiroda úgy gondolta, szükség van egy hazánkban egyedülálló gyűjtésre.

“Fontosnak tartottuk, hogy a lehetőségeket kihasználva minél átláthatóbbá tegyük mind a szakma, mind a stílus iránt érdeklődők számára a hazai nép- és világzenei helyzetet.” – mondta el az NKA Halmos Béla Programiroda vezetője és a kiadvány egyik szerkesztője, Fazekas Anna.

A Programiroda fontosnak tartotta, hogy több nézőpontból vizsgálja meg a piacot, ehhez pedig olyan szakértőket hívtak segítségül, mint Weyer Balázs, a WOMEX héttagú zsűrijének, az ún. hét szamurájnak az egyike, aki az idei WOMEX programjának kiválasztása során a fesztivál fellépőinek mindegyikével találkozott, így első kézből volt rálátása az akár exportra is érett magyar nép- és világzenei produkciókra. De hazánk további két meghatározó, külföldön is ismert és elismert szereplője szintén hozzájárult szaktudásával és széleskörű ismeretével a zenekarok szelekciójához: a néphagyományok ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, a Hagyományok Háza, illetve Budapest egyik legfontosabb kulturális központja, koncerthelyszíne és lemezkiadója, a Fonó.

A Hungarian World Music Guide a zenekarokon kívül csokorba gyűjti a nép- és világzenei felhozatallal is rendelkező fesztiválokat; kiadókat; azokat a helyszíneket, ahol ilyen stílusú zenei programokkal találkozhatunk, illetve amelyek külföldi zenekarok számára is fellépési lehetőséget biztosíthatnak; olyan szervezeteket, amelyekre esetleges nemzetközi partnerintézményként is számítani lehet.

Bár a járványhelyzet miatt a WOMEX nem eredeti formájában került megrendezésre, a lehetőségekhez alkalmazkodva az NKA Halmos Béla Programiroda úgy döntött, a Hungarian World Music Guide-ot online is elérhetővé teszi mindenki számára.

“Célunk az, hogy a világban láthatóbbá tegyük a színes és izgalmas hazai nép- és világzenei szcénát – a tervek szerint a kiadványt időről időre további zenekarokkal és egyéb szereplőkkel bővítjük, és reméljük, a jövőben újra alkalmunk lesz Budapesten köszönteni a WOMEX-et is.”

A Hungarian World Music Guide lapozható formátumban, angol nyelven ide kattintva teljes egészében ingyenesen elérhető!

https://recorder.blog.hu/2020/10/26/hungarian_world_music_guide
Megszületett a Hungarian World Music Guide, hogy összefoglaljon mindent, amit a hazai nép- és világzenéről külföldön (és itthon is) tudni érdemes!
süti beállítások módosítása