„Könnyen megtörténhet, hogy már késő lesz.” Végtelenül személyes témák ihlették O'Sullivan bemutatkozó dalát

2020.10.26. 10:00, trecorder

osullivan-little-bird-artwork.jpg
(X) A Mongooz and the Magnetből ismert Ian O’Sullivan október 22-én jelentette meg első szólódalát Little Bird címmel. A személyes hangvételű indie pop számhoz miki357 forgatott videót. O’Sullivan kendőzetlen őszinteséggel mesélt az útról, ami debütáló single-jéhez vezetett.

A Moongoz and the Magnetben is dalszerző vagy, mi motivált mégis arra, hogy a zenekar mellett szólóban is kipróbáld magad?

Egy ideje motoszkált bennem ez a gondolat, sőt, már az egyetemi évek alatt, a Mongooz mellett elkezdtem nagyon személyes hangvételű dalokat írni, amikről azt éreztem, hogy annyira közel állnak a szívemhez, hogy szerettem volna én magam kibontani őket. De aztán erre valahogy sosem jutott időm a tanulás és az állandó turnézás mellett. Majd a magánéletemben egy fordulóponthoz érkeztem, ami rádöbbentett arra, hogy talán sosem lesz „megfelelő” az időzítés, ezért nem várhatok örökké.

Mi volt ez a fordulópont?

Nagyon szoros kapcsolatot ápolok édesapámmal, és amikor egészségügyi problémái lettek, az nagyon megviselt. 2018-ban a születésnapom előtt néhány nappal egy nyitott szívműtéten esett át, ami szerencsére jól sikerült. Aztán egy évvel később, pont a szülinapomon korán reggel felhívott egy ismerősünk, és részvétét nyilvánította édesapám halála miatt. Abban a pillanatban teljesen lefagytam, fogalmam sem volt, mi történik, próbáltam a testvéremet elérni telefonon, de nem vette fel. Aztán nem sokkal később kiderült, hogy az egész csak egy tévedés volt…, de abban a 15-20 percben azt hittem, elveszítettem apukámat. Senkinek nem kívánom azt az érzést. Teljesen felfordult arra a kis időre a világom, és rengeteg dolgot jobban átgondoltam utána. Köztük volt a szólóprojektem kérdése is. Valahogy ettől a ponttól kezdve máshogy álltam hozzá. Azt éreztem, nem szabad várnom semmivel, mert könnyen megtörténhet, hogy már késő lesz. Ezért is olyan fontos számomra az első dalom, a Little Bird.

A dalnak van egy nyárias vibe-ja, mégsem egy könnyed popsláger, van benne egy kissé keserűbb íz is.

Igen, alapvetően nyárias groove-ok vannak benne, műfajilag az indie pophoz áll a legközelebb. Ha hasonlítanom kellene valamihez, talán a Peter Bjorn & John világát idézi a leginkább. A Little Bird az indián nyár melegét, az utolsó napsugarakat eleveníti fel, de a szabadságérzet mellett ott lapul benne egy kis melankolikus felhang is. Ebben a dalban a régi kapcsolatokra tekintek vissza, azt a boldogságot és izgalmat idézem fel, amit egy másik ember hoz az életünkbe. Ez egy keserédes melódia, ami annak a nőnek szól, akit most is szeretek, és aki egyébként a videóban is feltűnik.

A klipet miki357 jegyzi – mi volt a koncepció?

Az egész hangulata elég álomszerű, kicsit túlvilági. Olyan, mint egy nyári emlékkönyv, csak éppen mozgóképformában. Emlékektől ittas állapotban a múlt történésein gázolunk át és ragadjuk meg az adott pillanatot. Ez arra is utal, amit korábban említettem, amiért az egész szólóanyagomba belekezdtem. Nem szeretném túlmagyarázni a videót, inkább ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg!

Voltak esetleg más közreműködők is a Little Bird kapcsán?

Igen, a dalt Háló Gergő (Mongooz, Meteo) és Szőke Zoltán (Tape Delay, ex-Deep Glaze) segítségével hívtam életre, a produceri munkálatoknál pedig Írországból Asta Kalapa, illetve a Mary Popkidsből is ismert Kama volt a partnerem.

Mik a további terveid?

A Little Bird csupán az első állomás – még jó néhány dal lapul a fiókomban, pontosabban a laptopom mélyén, amiket most már szeretnék megosztani a közönséggel. Természetesen emellett a Mongoozzal is dolgozunk tovább az új dalokon!

Íme O'Sullivan új klipje, a Little Bird:

https://recorder.blog.hu/2020/10/26/vegtelenul_szemelyes_temak_ihlettek_o_sullivan_bemutatkozo_dalat_konnyen_megtortenhet_hogy_mar_keso_
„Könnyen megtörténhet, hogy már késő lesz.” Végtelenül személyes témák ihlették O'Sullivan bemutatkozó dalát
süti beállítások módosítása