„Sokáig azt gondoltam, meg fogok süketülni” – A rózsaszín zaj köré építette új dalát O'SULLIVAN

2023.01.13. 09:07, srecorder

osullivan_3_foto_credit_kaptay_annamaria.jpg

Sötét indie-hangulat, Elliott Smith-re emlékeztető hangzásvilág: O'SULLIVAN legújabb kislemezén élete egyik nagy nehézségével vet számot, ami miatt egy ideig nem tudott se zenét, se tulajdonképpen semmi mást hallgatni.

Két évvel ezelőtt Iannél „hiperakusist” diagnosztizáltak. Ez egy olyan állapot, amelyben az agy a normális hangszíneket kifejezetten hangosnak, sőt fájdalmasnak érzékeli. Egyik napról a másikra a hétköznapi hangok elviselhetetlennek tűnnek, egy szeretett személy beszéde olyanná válik, mintha a füledbe sikoltoznának, de szimplán csak elmosogatni is olyan érzés, mintha teljes intenzitással ütköznének egymásnak fém tárgyak. „2020 nagy részét azzal töltöttem, hogy azt gondoltam, meg fogok süketülni az egyre erősödő betegség következtében. Egyáltalán nem tudtam sem zenét hallgatni, sem mást. Olyan volt, mintha egy kalapáccsal zúzták volna szét a zenével való kapcsolatomat” – mondta az énekes-gitáros-dalszerző erről az időszakról.

A GORILLAZ BESÉTÁLT EGY OLASZ HÁZIBULIBA – O’SULLIVAN ELŐZŐ DALÁT IS MI MUTATTUK BE.

O’SULLIVAN az állapot kezelésére használatos, ún. rózsaszín zaj köré építette fel a dalt. A zenész eleinte csak egy szál gitárral és a rózsaszín zajjal indít, majd a szám folyamatosan, könyörtelenül épül és halad előre, egészen a szinti-csúcspontig. Szövegileg a Quite Noises egyfajta reflexió az életről, illetve az afölött gyakorolt erő elvesztéséről. Melankolikus, összességében mégis optimista, keserű, mégis inkább édes. Jól passzol egy elmélkedős sétához, de ahhoz is, ha csak kedvünk támad magunkba nézni.

A Quiet Noises O’SULLIVAN hamarosan megjelenő, debütáló albumának legújabb száma, amelyről három hetente érkeznek majd a dalok egészen a márciusi megjelenésig. Iant legközelebb január 20-án a Manyiban játszik élőben, ahol már az új zenekarával fog fellépni: Halász Máté (BLCKFSH) dobon, Háló Gergő (Meteo, Kolibri) szintin és gitáron, Csiki Áron (Cataflamingo, Mayberian Sanskülotts) pedig basszusgitáron kíséri majd (és vokálozik). Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

O'SULLIVAN KEDVENC 2021-ES ZENÉI.

 

O'SULLIVAN a Facebookon. Instagramon.

fotó: Kaptay Annamária

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/01/13/dalpremier_o_sullivan_quiet_noises
„Sokáig azt gondoltam, meg fogok süketülni” – A rózsaszín zaj köré építette új dalát O'SULLIVAN
süti beállítások módosítása