Filmrecorder. Mit tennél, ha csak egy napod lenne hátra? - She Dies Tomorrow (kritika)

2020.10.08. 16:00, vferi

she_dies_tomorrow.jpg

Fel lehet-e készülni lelkileg arra, hogy hirtelen az a meggyőződésed támad, hogy 24 órán belül meghalsz? És vajon lehet-e élvezni egy filmet, ami kíméletlenül átragasztja rád ezt az érzést? Ez a kritika először a Recorder magazin 81. számában jelent meg.

Emlékszel még a régi szép lánclevelekre? Tudod, kapsz egy levelet, hogy "van egy átok, és ha ezt nem küldöd tovább tíz embernek, akkor lesz nemulass". A She Dies Tomorrow szereplői egy ilyen kozmikus, IRL-lánclevélbe kerülnek be, azzal a különbséggel, hogy nem rajtuk múlik, továbbküldik-e, és amúgy is tök mindegy, mert az átkot nem háríthatják el. Lesz nemulass, és kész. Nevezetesen: az irtóztató, tántoríthatatlan meggyőződés, hogy másnap már halott leszel.

Amy Seimetz író-rendező több irányba is elvihette volna ezt a felütést. Hősei ádáz harcot folytathatnának megpecsételt sorsuk ellen, á la Végső állomás. Vagy szomorú-keserédes indie módjára végigjátszhatnák a "te mit tennél, ha csak egy napod lenne hátra?" gondolatkísérletet. Amy (Kate Lyn Sheil) tovagyűrűző lánclevél-köréből többen így cselekszenek – meglépik, amit addig nem mertek –, de nem ezen van a hangsúly. A film azt a pillanatot merevíti ki, feszíti szét, amikor megnyílik a lábunk alatt a talaj, és ránk ásít alóla a feneketlen mélység.

A függetlenfilmes világból színészként is ismert Seimetz nem könnyíti meg a befogadást, lesznek, akik az első fél órát különösen megpróbáltatásnak élik meg a töredezett, enigmatikus történetvezetés miatt. Egy kevésbé kiforrott rendező keze alatt amatőr modorosságba is csúszhatnának a körkörös párbeszédek és klinikai ismétlődések. De Seimetz látásmódja borzongatóan egyedi, a neonvillódzással kísért meghasonlások és megvilágosodások David Lynch egzisztenciális horrorjából táplálkoznak, az INLAND EMPIRE-féléből, de pont így, pont ilyen színészi mikroreakciókkal még nem teremtődött meg a belső, totális apokalipszis. Néha szinte már megnyugtató a film fatalizmusa. És ettől persze csak még jobban beszorongunk.

VOD-premier: 2020. július 31.
osztályzat: 7/10
szerző:
 Huszár András

https://recorder.blog.hu/2020/10/08/she_dies_tomorrow
Filmrecorder. Mit tennél, ha csak egy napod lenne hátra? - She Dies Tomorrow (kritika)
süti beállítások módosítása