Filmrecorder. Úrinőként is lehet vért vedelni

2020.10.02. 16:30, vferi

fascin_net.jpg

Kultsarok rovatunkban olyan kevésbé ismert filmekre hívjuk fel a figyelmet, amiket valószínűleg amúgy nem jutna eszedbe megnézni. Ez a cikk először a Recorder magazin 81. számában jelent meg.

#8 - Fascination (1979)

Kosztümös asszonyok a húsfeldolgozó üzemben, a fellógatott koncok között: ez is lehet a Művészet győzelme. Jean Rollin sok szép filmet csinált leszbikus vérszopókról, de talán ez a legszebb és leginkább szedált mind közül.

A kamera lassan, fenyegetően kúszik előre, de mintha valami buja vágy hajtaná. „A halál néha a csábítás formáját ölti” – suttogja egy hang. Anémiás, arisztokrata nők disznóvért vedelnek a mészárszéken, az egyik a száját simogatja, közben valami baljósan csöpög. Ebben a hangulatban jutunk el néhány fontos felismerésig – például, hogy mennyire fenséges a köd és a nyomasztó dübörgés találkozása, és milyen szerencsés, ha szex közben nem hallatszanak csattogó nemi szervek és nyögések - csak a szél, meg a kandalló sercegése. 

Rollinnál úgy vitatkoznak az élénkmeleg vörösök a mesterséges jégkékkel, mint a Tágra zárt szemekben, és úgy világítanak a hófehér ruhák, mint Michael Powell legvadabb képein. Igen, ez a Fascination nagy tanulsága a tudatlan utókornak: elég egy vár, néhány kosztüm és pár lámpa, meg a lassú gépmozgások a sipító szintizenére – és mindez már nem olcsó horror többé, hanem magasztos árnyjáték, titokzatos és művészies tánc a túlvilágról. És tényleg kevés dolgot jobb nézni, mint zord, meztelen nőt egy istállóban.

szerző: Nagy V. Gergő

https://recorder.blog.hu/2020/10/02/fascination_447
Filmrecorder. Úrinőként is lehet vért vedelni
süti beállítások módosítása