Filmrecorder. Tragikus sorsú zseni vagy szökevény pedofil Polanski?

2020.09.28. 10:00, vferi

000_1k39ia.jpg

Húsz éve úgy tűnt, megbocsát a művészvilág a 13 éves kislányt leitató és megerőszakoló filmrendezőnek. Az elmúlt években azonban a zéró tolerancia régi ügyeket is új megvilágításba helyezett. Legutóbb kínos incidens játszódott le egy díjátadón, és lehet, hogy hiába a remekbe szabott új film, a magyar mozikban múlt péntek óta vetített Tiszt és kém, Roman Polanskit 86 éves korára maga alá temeti a cancel culture hulláma. Ez a cikk először a Recorder magazin 81. számában jelent meg.

Roman Polanski visszatérésének nem tapsol a világ, hiába kínált neki Quentin Tarantino némi rehabilitációt tavaly a Volt egyszer egy Hollywooddal. Abban a filmben ott volt egy alternatív valóság esélye, amelyben Polanski ahelyett, hogy nemi erőszak miatt bujdokol az amerikai igazságszolgáltatás elől, boldog szülőként él Sharon Tate-tel. 

voltegyszer.jpg
Sharon Tate (Margot Robbie) és Roman Polanski (Rafal Zawierucha) a Volt egyszer egy Hollywoodban

 

Hogy ebben a párhuzamos univerzumban is készített-e volna olyan remekműveket, mint a Kínai negyed vagy A zongorista, nem tudhatjuk, de az biztos, hogy nem kísérte volna végig egész életét a felelősségre vonás fekete felhője. Amit ő boszorkányüldözésnek él meg és új filmjének témájával állít párhuzamba.

080_hl_mmagnin_1011069.jpg
Polanski-ellenes tüntetés Párizsban idén február végén

 

Az időzítés katasztrofális. Hiába az európai díjeső és a sok méltatás, esélytelen, hogy a Tiszt és kém: A Dreyfus-ügyet bemutassák az amerikai mozik. Húsz évvel ezelőtt még a teljes nemzetközi filmvilág vevő volt a „bocsássunk meg végre a szegény, hányattatott sorsú zseninek!” narratívára. Az ezredfordulón Polanski három Oscart és védelmet kapott a szakmától, mostanában viszont nők százai tüntetnek ellene a párizsi utcákon, és sokan egyetértettek a francia mozi legkeresettebb színésznőjével, Adèle Haenellel, amikor február végén a César-gálán kiviharzott Polanski díjának bejelentésekor és felháborodottan kommentálta a kameráknak, hogy „Bravó, éljen a pedofília!”.

Ha csak a tényeket nézzük, Polanski védhetetlen: 1977 márciusában az akkor 43 éves rendező fotózás ürügyén alkoholt és kábítószert adott a 13 éves Samantha Geimernek, majd megerőszakolta a lányt. Beismerő vallomást tett, ám egy vádalku keretében végül nem az eredeti öt vádpontban ítélték volna el, hanem az enyhébb büntetéssel járó megrontásért.

Polanski attól tartva, hogy a bíró végül nem fogadja el a vádalkut és letöltendő börtönbüntetést szab ki rá, elhagyta az Egyesült Államokat. Geimer felnőttkorában polgári pert indított, hogy kártérítésben részesüljön, ami peren kívüli megegyezéssel végződött. Később azt nyilatkozta, hogy túllépett az ügyön, és szeretné, ha a közvélemény is megbocsátana Polanskinak.

wide_2.jpg
Samantha Geimer és Roman Polanski 1977-ben

 

Úgy tűnt, kívánsága az ezredforduló után teljesült. Szakmailag egyébként sem érte sok hátrány Polanskit; folyamatosan forgatott és olyan világsztárok szerepeltek a filmjeiben, mint Johnny Depp, Harrison Ford vagy Sigourney Weaver. 2002-ben a saját emlékein alapuló A zongorista a filmvilág legrangosabb elismeréseit gyűjtötte be, és a legjobb rendezőnek járó Oscart. Utóbbit persze nem vehette át személyesen, de a botrányoktól kínosan ódzkodó Amerikai Filmakadémia elismerése felért egy tiszta lappal. Éppen ezért derült égből villámcsapás volt, amikor 2009-ben a zürichi filmfesztivál életműdíját átvenni érkező Polanskit őrizetbe vették a svájci hatóságok és amerikai kérésre megkezdték a kiadatási eljárást. 

000_par2003090768517.jpg
Roman Polanski egy Deauville-i kertben veszi át Harrison Fordtól A zongorista rendezéséért járó Oscar-díjat 2003 szeptemberében

 

Politikusok és művészek (például Martin Scorsese, David Lynch, Wim Wenders, Tilda Swinton és Pedro Almodóvar) álltak ki Polanski mellett és több mint százan petícióban követelték a szabadon bocsátását. A svájci bíróság végül megtagadta a kiadatást, és Polanski zavartalanul alkothatott tovább. Hollywoodba ugyan továbbra sem tehette be a lábát, de Hollywood bármikor eljött hozzá Jodie Foster és Kate Winslet (Az öldöklés istene) vagy Ewan McGregor és Pierce Brosnan (Szellemíró) személyében.

8270247_27a98ee0-5bd7-11ea-9911-453bf94c123c-1.jpg
Roman Polanski és Jean Dujardin a Tiszt és kém forgatásán

 

2018-ban a #metoo mozgalom kapcsán előkerült az ő ügye is, és az Akadémia 16 évvel A zongorista három Oscar-díja után kizárta a tagjai közül. Hiába bizonyította a Tiszt és kém, hogy Polanski 86 évesen is képes remekművet rendezni, hiába a díjeső, egyértelmű, hogy az európai filmvilágot is elérte az idők szele.

szerző: Onozó Róbert

https://recorder.blog.hu/2020/09/28/tragikus_sorsu_zseni_vagy_szokeveny_pedofil_polanski
Filmrecorder. Tragikus sorsú zseni vagy szökevény pedofil Polanski?
süti beállítások módosítása