Filmrecorder. Keresd együtt Istent egy muszlim millenniállal!

2020.07.28. 10:00, Gaines

fokep_1.jpg

Az idei Golden Globe egyik legnagyobb meglepetése volt, amikor a legjobb vígjátéksorozat-színész kategória díját a nagyágyúnak számító Michael Douglas, Paul Rudd és Bill Hader helyett egy egyiptomi származású huszonéves srác vette át. Ramy Youssef az esélytelenek nyugalmával ment el a gálára, de pár másodperccel a nyertes kihirdetése előtt már tudta, hogy az övé a díj – köszönhetően az átadó Jennifer Aniston zavarodott arckifejezésének, amiből Youssef megállapította, hogy a színésznő nem tudja, hogyan kéne kiejtenie a papíron látott nevet. “Úgy viselkedett, mint az összes helyettesítő tanárom” – emlékezett vissza Youssef, akinek érdemes megjegyezni az Anistont megrémítő nevét, ugyanis neki köszönhetjük az utóbbi évek egyik legjobb sorozatát. A Ramy teljes első két évada megtekinthető az HBO GO-n: regisztrálj, és hét napig ingyen sorozatozhatsz!

Ahogy azt már a cím is sejteti, a tavaly debütáló Ramy egyike azon vígjátékszériáknak, melyek alkotói egyben a főhősei is, akik a saját útkeresésüket, frusztrációikat és világképüket sűrítik bele a vicces és olykor nyomasztóan drámai félórás epizódokba. A sorozatbéli Ramy bizonyos értelemben nem sokban különbözik a Csajok (Girls), a Master of None, a Bizonytalan (Insecure), a You’re the Worst vagy a Broad City Y-generációs (anti)hőseitől, akik napjaink Amerikájában próbálnak megküzdeni a felnőtté válás nehézségeivel. Ramy hasonló problémákkal néz szembe, mint egy tipikus harmincas évei előtt álló fiatal: munkáról-munkára szállva próbál valamiféle egzisztenciális alapot megteremteni, miközben a párkeresésben sincs túl nagy szerencséje. Egy dologban mégis eltér egy átlag sorozathőstől: az életében meghatározó szerepet játszik az iszlám vallás.

Terroristából szerethető lúzer

Amerikában a muszlimok filmes és sorozatos ábrázolása meglehetősen sötét múltra tekint vissza, és bár az utóbbi években készültek olyan alkotások, melyek kivételesen nem terroristaként szerepeltették őket, az érzékenyítő és tanító szándék miatt ritkán találkozhattak a nézők komplex és érdekes karakterekkel. Ahogy a marginális hangok egyre nagyobb teret kapnak a mozgóképekben, úgy az utóbbi években ezen a téren is javult a helyzet: Kumail Nanjiani a Rögtönzött szerelem (The Big Sick) című életrajzi ihletésű komédiájával, Hasan Minhaj a közéleti talk show-jával (Patriot Act with Hasan Minhaj), Ramy Youssef pedig a Hulu által gyártott sorozatával közvetíti a muszlim szemszöget a nézők felé.

kep1.jpg
Ramy (Ramy Youssef) imádkozik a barátaival, Mo-val (Mohammed Amer) és Ahmeddel (Dave Merheje) a Ramy című sorozat első évadában

 

Arról, hogy mennyire rossz helyzetben vannak a muszlimok a mainstream ábrázolás terén, elég sokat elárul a Ramy pilotjának egykori tesztvetítése: mivel a rész egy mecsetben kezdődik, ahol arabul beszélnek az emberek, a nézők egyből azt feltételezték, hogy valamilyen terrorista merényletről fog szólni a történet. Ehelyett az első epizód egy rettentő kellemetlen randival zárul, mellyel bőrszíntől és vallástól függetlenül bárki könnyedén tud azonosulni. A kritikuskedvenc sorozat népszerűségének titka abban rejlik, hogy a kínos mégis őszinte humort remek érzékkel használó Youssef képes úgy átadni egy generációs életérzést, hogy közben származásából és vallásából adódóan teljesen egyedi nézőpontot jelenít meg.

KI HITTE VOLNA, HOGY EKKORA PARA LEHET A SZEX? EGY MÁSIK SZUPERJÓ HBO-SOROZATBÓL KIDERÜL

Ha az alkotó és a főhős közötti kapocs nem lenne elég egyértelmű a megegyező keresztnévből, Youssef stand-up fellépéseiből, főleg az HBO-s Érzések (Feelings) című specialjéből is kiderül, hogy elég sok témát merített a saját életéből, és őt is hasonló kérdések foglalkoztatják, mint a sorozatbéli énjét. Azonban óva int mindenkit a karakter és az alkotó összemosásától, ugyanis Youssef az előbbire saját maga “céltalan és egoista” verziójaként tekint. Míg Ramy néha tényleg bosszantóan (ám nagyon szórakoztatóan) énközpontú, Youssefet nem csak a főhős szempontja érdekli, így egy-egy epizód erejéig átveszik a főszerepet a főhős családtagjai is, kiknek személyes küzdelmei jól bizonyítják, hogy nem létezik univerzális muszlim-élmény.

kep2.jpg
Ramy a szüleivel (Hiam Abbass és Amr Waked) és a húgával (May Calamawy) vacsorázik a Ramadán idején.

 

A változatos szemszögeknek köszönhetően Youssef rengeteg izgalmas és kényelmetlen társadalmi, vallási, filozófiai és magánéleti kérdésben tud vájkálni, nem egyszer nyíltan reflektálva napjaink meghatározó beszédtémáira Donald Trump bevándorláspolitikájától kezdve a látens homoszexualitáson át a transzneműek névelőhasználatáig. A sorozatot életszerűsége mellett időként az Atlantára és a BoJack Horsemanre jellemző szürreális hangnem és kísérletezés jellemzi, miközben a polgárpukkasztástól sem riad vissza. Egy évtizede még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy képzeletbeli Osama bin Laden nyugodt hangnemben és erős érvekkel magyarázzon az amerikai terrorról a szeptember 11-i merényleteket bevándorlók gyermekeként megélő arab kisfiúnak, Youssef viszont nem fogja vissza magát: ha már ilyen sokat kellett várni a muszlim reprezentációra, nincs helye a finomkodásnak.

NA ÉS A RAPPER MEGVAN, AKI A FURCSA FARKÁRÓL HÍRES? NEKI IS VAN SOROZATA, NEM IS AKÁRMILYEN!

Létezhet-e isten egy nyugati liberális fiatal számára?

Youssef először a stand-up fellépésein figyelte meg, hogy a konzervatív muszlim közönség a szexről és bulizásról szóló viccein, a liberális amerikai fiatalok pedig a vallásosságáról szóló mondatain feszengenek, és ahelyett, hogy behódolt volna az egyik oldalnak, vagy éppen visszafogta volna a megosztó humort, ezt a két tabut egyesítette sorozatában.

kep3.jpg
Ramy az antiszemita ékszerkereskedő nagybátyjával (Laith Nakli)

 

Lenyűgöző az az önbizalom és merészség, amivel Youssef kezdő alkotóként állt a reprezentációs mérföldkőnek számító szériájához: a Ramy egy pillanatig sem próbálja megpuhítani a fehér és keresztény nézőket azzal, hogy szájba rágná az iszlám vallás működését, miközben nem is hajlandó háttérbe szorítani a hitet csak azért, mert a fiatal korosztály esetleg nem tudna azonosulni a látottakkal. A játékidő jelentős részében arabul beszélnek a szereplők, a főszereplő származása pedig nem csak azért lesz érdekes, hogy milyen társadalmi megkülönböztetés éri emiatt őt a mindennapokban, hanem mert spirituális szempontból is központi részét képezi a személyiségének.

kep4.jpg
A bűnös élet vonzásában

 

Mikor Ramy aktuális barátnője megtudja, hogy párja vallási okból nem iszik alkoholt, döbbent arckifejezéssel közli, hogy „Nem tudtam, hogy te muszlim muszlim vagy” - ami remekül példázza azt, hogy míg a fiatal liberális korosztály nemi hovatartozás és származás miatt nem ítélkezik, a hit istenben szinte tabunak számít. A cseppet sem trendi valláskeresés ad keretet a sorozatnak: bár Ramy sok szempontból eléggé világi életet él, ettől ugyanúgy eljár a mecsetbe és imádkozik a lelke megtisztulásáért. Két élet közé ragadt: a szigorú szabályokat felsorakoztató vallás és az ezek betartását lényegében ellehetetlenítő modern élet feszül egymásnak a lelkében, ő pedig képtelen bármelyikről is lemondani – az egyensúlyt viszont nem találja.

A vallás a második évadban kap még inkább kiemelt szerepet, hiszen csatlakozott a sorozathoz az egyik legnagyobb rajongója, a kétszeres Oscar-díjas Mahershala Ali, aki karizmatikus sejkként egyfajta utolsó szalmaszálként szolgál a magát egyre elveszettebbnek érző Ramy számára. A május végén debütáló új évad megtartotta az első évadra jellemző őszinte és olykor éjfeketébe hajló humort, miközben még kritikusabban viszonyul főhőséhez.

kep5.jpg
Ramy a Mahershala Ali által alakított Malik sejk lelkes tanítványává válik

 

Az istenhit ilyen szintű fókuszba helyezése el is idegeníthetné a sorozat elsődleges célközönségének számító nyugati fiatalokat, de éppen ellenkezőleg, ez csak tovább növeli a vonzerejét. A vírussal, gazdasági válsággal, globális felmelegedéssel és általános létbizonytalansággal sújtott világunkban még a legcinikusabb ateista is tud azonosulni azzal a vággyal, hogy biztonságérzetet és iránymutatást nyerjünk egy nagyobb erő létezésének tudatából. Ám a megváltáshoz vezető út nagyon rögös, a spiritualitás és a világi élet nehéz összeegyeztethetőségéhez pedig aligha találhatunk jobb példát Ramy-nál.

szerzőRácz Viktória

Próbáld ki most hét napig ingyen az HBO GO-t! Regisztrálj, nézd végig a Ramy első két évadát, és fedezz fel sok más sorozatot!

https://recorder.blog.hu/2020/07/28/filmrecorder_keresd_egyutt_istent_egy_muszlim_millenniallal
Filmrecorder. Keresd együtt Istent egy muszlim millenniállal!
süti beállítások módosítása