Másfél milliárd font vészhelyzeti támogatást kap a bajba jutott brit kultúra

2020.07.06. 14:32, Gaines

royalalberthall.jpg

A brit kormány 1,57 milliárd font, azaz nagyjából 613 milliárd forint összegű sürgősségi támogatást, kölcsönöket és államsegélyt tervez folyósítani a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került kulturális szektornak. A döntést hosszú viták előzték meg.

Az elmúlt hetekben figyelemmel követtük a brit kormány és a kulturális szféra - benne az élőzenei szektor - vitáját, amely abból fakadt, hogy az Egyesült Királyságban a legtöbb kulturális intézmény, színház, klub, élőzenei helyszín továbbra sem nyithatja meg a kapuit. A kulturális minisztérium június végén konkrétumok nélküli ötlépcsős tervet hirdetett meg, mire válaszul több zenei érdekvédelmi szervezet sztárokkal karöltve gyakorolt nyomást a kormányra, egyrészt az újranyitás céldátumainak konkretizálását, másrészt 50 millió font értékű azonnali tőkeinjekciót követelve az élőzenei iparágba - mivel állami anyagi támogatás nélkül rengeteg művész és koncerthelyszín a csőd szélére kerülne.

Oliver Dowden kulturális miniszter ezek után jelentette be, hogy több mint másfél milliárd fontos támogatási csomagot szavaztak meg a brit színházak, galériák, múzeumok és kulturális helyszínek megsegítésére, valamint ígéretet tett arra is, hogy hamarosan bővebb iránymutatást közölnek a szakaszos újranyitással kapcsolatban. A miniszter szerint a támogatás egyrészt a brit kulturális szféra "ékköveit" hivatott kisegíteni (mint például a végleges bezárás veszélyét jelző Royal Albert Hallt), másrészt helyi létesítmények, intézmények is igénybe vehetik majd a pénzeket. A kereten belül 880 millió fontot különítettek el segélyként, és 270 millió fontot "enyhe feltételekkel" visszatérítendő kölcsönként; további 100 millió font gazdálkodhat majd a nemzeti örökségvédelem, 120 millió fontból pedig a koronavírus miatt leállított kulturális építkezéseket, felújításokat tervezik újraindítani. A kormány "minden idők legnagyobb egyszeri befektetésének" nevezte a segélycsomagot a brit kulturális életben.

A zenei szervezetek üdvözölték a támogatás bejelentését, a Music Venue Trust elnöke szerint így "lehetőségünk nyílik stabilizálni és megvédeni pezsgő és létfontosságú intézményrendszerünket". Arról egyelőre nem tudni, hogy a különböző kulturális szektorok között milyen arányban oszlik majd meg az anyagi támogatást; a Londoni Szimfonikusok művszeti vezetője, Simon Rattle azt szorgalmazta, hogy minél hamarabb kezdjék el folyósítani az összegeket, míg a salfordi Lowry színház igazgatója, Julia Fawcett attól tart, hogy így is elkéstek a mentőkötéllel, egyes szervezetek ugyanis már kénytelenek voltak bezárni kapuikat, vagy elbocsátani alkalmazottakat.

Magyarországon az EJI és az Artisjus még márciusban hozott létre rendkívüli szociális támogatási keretet, és áprilisban már közel 1000 jövedelem nélkül maradt előadóművésznek kezdett segélyt folyósítani. (A szociális támogatásban részesülők névsorának nyilvánosságra kerülését kisebb botrány is övezte.) A zeneipar károsult háttérmunkásainak a Fábián Juli Emlékalapítányhoz beérkezett hozzájárulásokból tízmillió forintot osztanak szét. Az EMMI kultúráért felelős államtitkársága egymilliárd forintot csoportosított át a független művészek segítésére, több pályázatot is kiírtak könnyűzenészek, komolyzenészek, népzenészek és a jazzben alkotók számára.

https://recorder.blog.hu/2020/07/06/masfel_milliard_font_veszhelyzeti_tamogatast_kap_a_bajba_jutott_brit_kultura
Másfél milliárd font vészhelyzeti támogatást kap a bajba jutott brit kultúra
süti beállítások módosítása