Paul McCartney, Liam Gallagher és Nick Cave is nyílt levélben szólítja fel a brit kormányt

2020.07.02. 13:35, Gaines

paulliam.jpg

Több mint 1500 zenész fogott össze, és a #LetTheMusicPlay kampány keretében nyílt levelet fogalmaztak meg a brit kulturális miniszternek, melyben azonnali támogatást követelnek a koronavírus által megtépázott élőzene számára.

Múlt héten írtunk róla, hogy a brit kormány ötlépcsős tervet vázolt fel a szigetországi élőzene felélesztésére, amelyet számos kritika ért a konkrétumok, céldátumok hiánya, valamint az anyagi segítségnyújtás miatt. Már a brit koncerthelyszínek érdekeit védő alapítvány, a Music Venue Trust is arra kérte a kormányt, hogy folyósítsanak 50 millió font azonnali tőkeinjekciót az élőzenei iparágnak, különben sorra fognak végleg bezárni a nyáron a helyek. Most neves zenészek írtak alá nyílt levelet, melyben a koncertek felélesztésének határidőkre bontott ütemezését, pénzbeli támogatást, valamint a jegyeladások adómentessé tételét követelik.

A levelet aláírta Ed Sheeran, Paul McCartney, Nick Cave, Liam Gallagher, a Radiohead, a Coldplay, a Rolling Stones, Dua Lipa, PJ Harvey, a The Cure, és még sokan mások. A szövegben kiemelik, hogy a zeneipar tavaly 4,5 milliárd fontot termelt a brit gazdaságnak, és 210 ezer állást teremtett. "A koncertek, fesztiválok, és a több százezer szakmabeli dolgozó számára sötéten fest a jövő. Amíg újra talpra nem tudnak állni ezek a vállalkozások - ami legkorábban 2021-ben lehetséges -, létfontosságú lesz a kormányzati támogatás a tömeges csődeljárások és a világszinten vezető iparág összeomlásának elkerüléséhez" - áll a nyílt levélben, mely arra kéri a kormányt, hogy a kocsmák és a futballmeccsek kisegítése után most már végre az élőzenére fókuszáljon.

A nyílt levél közzétételét követően sok művész, koncerthelyszín és fesztivál #LetTheMusicPlay hashtaggel ellátott fotókat és videókat tervez kitenni az utolsó koncertjükről vagy programjukról a közösségi médiás felületekre, és a rajongókat is erre buzdítják. Oliver Dowden kulturális miniszter egy tweetben reagált a nyílt levélre, mondván, megérti a zeneiparban dolgozók súlyos aggodalmait, és minden erejével azon dolgozik, hogy fix dátumokkal tudjon szolgálni az újranyitásra. "Nehéz döntések állnak előttünk a szociális távolságtartás jövőjéről, ami köztudottan életeket mentett." Az Egyesült Királyságban még mindig nem nyitották meg az élőzenei helyszíneket, nem vonták vissza a korlátozásokat; a mozik, múzeumok, galériák és éttermek július 4-től üzemelhetnek újra.

https://recorder.blog.hu/2020/07/02/paul_mccartney_liam_gallagher_es_nick_cave_is_nyilt_levelben_szolitja_fel_a_brit_kormanyt
Paul McCartney, Liam Gallagher és Nick Cave is nyílt levélben szólítja fel a brit kormányt
süti beállítások módosítása