Dalpremier! The Devil's Trade: Dead Sister

2020.06.10. 16:00, Gaines

tdt-2020.jpg

Makó Dávid folk-blues szólóprojektje, a The Devil's Trade utoljára 2018-ban jött ki albummal, a What Happened To The Little Blind Crow be is került az az évi kedvenc lemezeink közé. Az új lemez augusztus végén érkezik, immár a legnagyobb európai underground metálkiadó, a Season Of Mist színeiben, az első beharangozó dalt pedig nálunk hallhatjátok először. Premier!

tdt-2020-the_call_of_the_iron_peak.jpgThe Call of the Iron Peak című sorlemez augusztus 28-án fog megjelenni, a dalok túlnyomó része az Alpokban, 2000 méter magasan, egy mindentől elszigetelt helyen készült el, már 2019 novemberében: azt követően rögzítették Szabó "Nagyúr" Márton keze alatt, hogy egy három dalos demóverzióra igent mondott a Season Of Mist, és egyértelművé vált, hogy náluk jöhet ki a lemez. Nemcsak az ötletek befejezéséhez kellett az elvonulás, a lemez fő motívuma, a dalokat összefogó kapocs is egy túra során fogant meg. "A The Call of the Iron Peak arról az útról szól, ami elvezet a teljes békéhez, az örök csendhez és megnyugváshoz" - fogalmaz Makó. - "Ami kivezet a társadalomból, elszakít a másik ember poklától, és segít elérni az ürességet. Beteljesülés, ami lehet, hogy csak a halálban adatik meg, de legalábbis az életben csak egészen kivételes és nagyon rövid pillanatokban érjük el.
A Vas Csúcs hívása a hang, ami segít megtalálni ezeket a pillanatokat. Nekem csak a fizikai és szellemi áldozat, a küzdelem segít meghallani ezt a hangot. A Vas Csúcs létezik, jártam ott, és az ott tapasztalt csendet keresem azóta is.”

Az elsőként közreadott dalról, a Dead Sisterről is mesélt nekünk a dalszerző-előadó: "A dal ihletője egy pusztító viharfelhő, ami egy csillagos nyári estén lopakodott fölénk valahol Balaton-felvidéken, mindentől távol. Ahogy a Lovecraftet idéző, örvénylő dimenziókapu-szerű fekete rettenet fölénk húzódott, eltűntek a csillagok, megállt a levegő, megnémult a világ, várta, hogy lecsapjon az első villám. Aztán jött egy hűvös szellő, odébb fújta az egészet, és a vihar máshol csapott le. Nagyjából húsz percen át olyan volt, mintha nyílt volna egy ajtó a túlvilágra, vagy egy másik ősi világra. A nővér-részlet túl személyes, hogy igazán beszélni tudjak róla. Ahhoz is harminc év kellett, hogy megértsem, micsoda hatással van rám valaki, akivel sosem találkoztam. Ha van túlvilág, remélem, ott lesz ő is, és megölelhetem." A borító ezúttal is Borbás Róbert (Grindesign) munkája, az animációt pedig Pintér Márk készítette, aki egyébként Borbás Robi szalonjában, a Rooklet INK-ben tetovál, maga Robi ajánlotta a munkára Dávidnak. "Örülök, hogy azon túl, hogy az animációs videó minden szempontból passzol a dalhoz, egyfajta tisztelgés is az artwork előtt, ami így teljessé vált" - fűzte hozzá Makó.

MAKÓ DÁVID LEMEZTÁSKÁJÁBA ITT PILLANTHATUNK BE

Ami a koncertezést illeti, a The Devil's Trade egy komplett turnét volt kénytelen 2021 tavaszára átszervezni a brit Darkher és a svéd Forndom társaságában, így a régóta vágyott Roadburn-fesztiválfellépés is elmaradt - a karantén nagyon nehéz időszak volt Makó számára, "amiből az Instán adott live koncertek sem tudtak kirángatni, sőt még rontottak is a helyzeten." Viszont a fesztivál felkérése egy live streamre "kihagyhatatlan lehetőség volt, amelynek köszönhetően rengeteg emberhez juthatott el a zeném." A lemezbemutatóra jövő áprilisig kell várni (Facebook-eseményoldal), addig a Fekete Zaj Fesztiválon és a Fishing On Orfűn debütálnak az új dalok, klubkoncert nem lesz jövő tavaszig.


halljuk tehát az első fecskét az új lemezről, íme a Dead Sister:

ez pedig az új lemez számlistája, ami itt lesz előrendelhető:

1. The Iron Peak
2. Dead Sister
3. III
4. No Arrival
5. Expelling of the Crafty Ape
6. IIIIIIIIIIII
7. Három Árva
8. Eyes in the Fire
9. IIIIII
10. Dreams from the Rot
11. The Call of the Iron Peak

The Devil's Trade a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_142.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/06/10/dalpremier_the_devil_s_trade_dead_sister
Dalpremier! The Devil's Trade: Dead Sister
süti beállítások módosítása