Magyarradar – A Bence kalandjai

2020.05.04. 14:00, Gaines

bence.jpg

A Murielből és a Kodachrome-ból ismerős Jobbágy Bence hívta életre A Bence kalandjai nevű szólóprojektjét, amely az elsősorban akusztikus hangszerelésű, gitárközpontú, indie folkos énekes-dalszerzői vonalba illeszthető be. A három fős zenekari felállás most Magyarradar rovatunkban mutatkozik be.

Mikor alakult: 2019

Hol alakult: Budapesten

Tagok, hangszerek: Jobbágy Bence - gitár, ének, Restás Gergő - ütőhangszerek, gitár, ének, Bognár Marci - basszusgitár, fuvola, kütyük, ének

Stílus: Felcicomázott singer-songwriter stílusú dalok. Külföldön indie-folknak, vagy acid-folknak mondanák, itthon talán akusztikus, vagy alternatív zenének.

Hatások: Nagyon szeretem Jose Gonzalez finomságát, John Frusciante érzékenységét, Nyeső Mari játékosságát, Lovasi András absztraktságát, a Sebő Együttes örömteliségét és a stílusok talákozását.

Kiadó: Keresem éppen.

Történet: Nekem a zenélés a életem, főállásban és szabadidőmben is ezzel foglalkozom. Mindig tele voltam (és vagyok) tervekkel, ötletekkel, emiatt az idő előrehaladtával egyre nehezebben viseltem, ha valaki, vagy valami miatt akadályoztatva éreztem magam. Közben egészen belejöttem az éneklésbe, úgyhogy beérett a gondolat, hogy a zenekarok mellett egyedül is belevágjak valamibe. Így született meg A Bence kalandjai. Persze az együtt zenélés örömét feledtetni nem lehet, úgyhogy hamar csatlakoztak hozzám a srácok, így most a trubadúrkodás újszerűségét és a zenekarozás komfortját is megkapom a projekttől. Imádom!

Megjelenések: Mivel az első lemez épp most készül, egyelőre csak demók és egyszálgitáros élő videók érhetőek el.

Küldetés: Mindamellett, hogy legalább nekem tetsző zenét csináljak, fontosnak tartom és hiszem, hogy nem csak a könnyen fogyasztható, első hallásra működő zenéknek van létjogosultsága. Hogy meg lehet próbálni újat is mutatni a hallgatóságnak, nem csak betömni a fülét a jól megszokottal. Hogy lenézni a közönséget és csak a minimális igényeit kiszolgálni öngól. Hogy a figyelmes zenehallgatás örömébe be lehet vezetni bárkit és hogy értékes közösségek tudnak kialakulni ezáltal. Ezekért szeretnék tenni a magam kis eszközeivel.

Jövőkép: Azt hiszem, ez a projekt valamilyen formában mindig létezni fog. Természetesen szeretném, ha munkát, megélhetést adna mindannyiunknak, ha sokat koncertezhetnénk itthon és külföldön, és ha egy szeretni való, fontos dolog lenne csomó ember életében. Mint nekem azok zenék, amikkel felnőttem. Az jó lenne.

Mellékprojektek: Méhes Adriánnal csináljuk a Kodachrome nevű Simon & Garfunkel cover duót, amit nagyon szeretünk, mert a világ legjobb munkahelye, és a kissé perifériára szorult Muriel zenekart. Pihen a Kamikaze Scotsmen is, de mostanában kezd hiányozni az elektromos gitár, meg a hangerő, úgyhogy bármi megtörténhet.

Szexepil: Ezen a ponton csak a fejem tetején csúcsosodó őslénygerincre tudtam gondolni, de a feleségem szerint a vörös szakáll egy szembetűnőbb és mindenképpen szexibb… hm… epil.

Legnagyobb eredmény, elismerés:  A Bence kalandjai rövid kis életében a legnagyobb dolog, hogy bejutottunk az NKA Induló Zenekaros programjába. Ezt komoly elismerésként élem meg, tök nagy lökést adott, hogy komolyan vegyem ezt az egészet.

Közeljövőbeli tervek: Minden energiánkkal azon vagyunk, hogy kész legyen és jó legyen a lemez. Utána minden energiánkkal azon leszünk, hogy a lehető legtöbb olyan emberhez eljusson és eljussunk, aki valószínűleg szívesen hallaná.

fotó: Kleb Zsófi

A Bence kalandjai a Facebookon

A Bence kalandjai eddig megjelent három dala:

és egy Kispál és a Borz-feldolgozás:

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/05/04/magyarradar_a_bence_kalandjai
Magyarradar – A Bence kalandjai
süti beállítások módosítása