Melyik popsztár friss klipje viszi a prímet?

2020.02.28. 16:07, Gaines

ladygaga_stupid.jpg

Bő huszonnégy leforgása alatt új klippel állt elő Taylor Swift, Grimes és Lady Gaga is. Jól megférnének egymás mellett, de nekünk persze muszáj összeugrasztanunk őket, mert mégsem nyerhet mindig mindenki. Ki viszi el hármójuk közül a pálmát?

Taylor Swift a tavaly ősszel megjelent Lover lemezről (kritikánk) választott egy újabb klipdalt, a The Man című számban egy olyan gondolatkísérletről énekel, melyben férfivá válik, és ily módon büntetlenül kiélvezheti a másik nem összes privilégiumát, és ő lenne világ császára. A videóban – ami az énekes-dalszerző első saját rendezése – ennek megfelelően Swift nemváltáson esik át, férfiként jelenik meg, és alig lehet ráismerni, a videó végén meg is mutatják, hogyan alakították át az arcát a maszkmesterek. A Zac Efron és Tom Cruise Trópusi vihar-beli figurája keresztmetszetének belőtt, szakállas Swift szélesen terpeszt a metróban, a szivarhamut mások táskájába pöcköli, úgy hisztériázik a teniszpályán, mint aki tudja, úgysem lesz semmi rossz következménye rá nézve, mert egy férfinak elnézik az efféle őrjöngést, és minden tekintetben úgy viselkedik, mint A Wall Street farkasa főszereplője. A slusszpoén a végén a rendező kommentárja, ami megfordítja a szexista instrukciók nemi felosztását. Verdikt: jópofa ötlet, klassz megvalósítás.

Grimesról az elmúlt másfél évben inkább barátja, Elon Musk kapcsán hallhattunk, de múlt héten végre megjelent a Miss Anthropocene című nagylemez, amire már csak azért is kíváncsiak voltunk, mert előző anyaga dobogós lett a 2015-ös évösszegző albumlistánkon. Az új lemez is egy nagyszabású művészi popvízió részét képezi, melyben a sztár az éghajlatváltozás apokaliptikus témáját is érintve gonosz figurákat testesít meg. Az Idoru című zárószám romantikusabb húrokat pendít meg, és rögtön két verzió is készült hozzá a klipből, egy "kissé rövidebb" és "kissé hosszabb". Mindkét videó egy próbafelvételből született, Grimes sárga hajjal és egy rövid karddal táncol, miközben virágszirmok hullanak rá az égből, az anime hatást egy percig sem rejti véka alá, sőt, még be is vág pár animejelenetet. "Nem számítsatok elképesztően menő vizualitásra" – figyelmeztetett Grimes a videót kíséri Insta-posztban, és valóban, bár kellően tarka a klip színvilága, de mivel egy fazonra van felfűzve, kicsit unalmas, inkább extrának tűnik, semmint tényleges klipnek, főleg, ha összevetjük a korábbi Grimes-videókkal. Verdikt: picit kevés.

Ha már rágógumi-esztétika és furapop, Lady Gaga klipes visszatérése elég jól passzol a legújabb Grimes-videó stílusához. Immár négy éve, hogy Lady Gaga lemezzel jelentkezett (Joanne), bár nem mondhatjuk, hogy azóta eltűnt volna, hiszen a Csillag születik főszereplőjeként bombaslágert hozott a tető alá, amiért Oscar-díjat is nyert, ez ugyebár a Shallow. A Stupid Love az elméletileg idén érkező új LP, első beharangozója (a lemezt, ha minden igaz, Chromaticának fogják hívni), és az énekes elmondása szerint egy sötét, depresszív időszakban születtek a számok. Ez mondjuk nem érződik a nyolcvanas évekbeli diszkóhangulatot árasztó, elektropopos új számon, amibe Max Martin is besegített. A posztapokaliptikus klip egy olyan jövőbe kalauzol, ahol az emberi civilizáció egymással hadakozó törzsekre szakadt, Lady Gaga pedig a kedvesség fegyverét forgató punkok színeiben tűnik fel. A színek itt is fontosak, magenta, citromsárga, zöld jelmezekben csapnak össze a frakciók, némi kék farmerrel fűszerezve, szórakoztatóan B-filmes a sivatagi műhátér előtt felvett táncolgatás, vagy mintha a Power Rangers egyik epizódjába csöppentünk volna. (Persze Janelle Monáe klipjei is eszünkbe juthatnak.) Verdikt: Gaga's back!

https://recorder.blog.hu/2020/02/28/melyik_popsztar_friss_klipje_viszi_a_primet
Melyik popsztár friss klipje viszi a prímet?
süti beállítások módosítása