A régi-új és az új-régi – Szombaton Odd ID és Nunki Bay Starship a Trafóban

2020.02.27. 16:14, coffinshaker

oddid.jpg

Szombat este két hazai formáció tart közös koncertet a Trafóban. Mindkettő a régi és új határán mozog. Az Odd ID neve valószínűleg még kevesek számára cseng ismerősen, pedig régóta létező zenekart takar: az Ethnofil új felállásban, új név alatt játszik majd meglévő dalokat újszerűen. A 2016-ban alakult Nunki Bay Starship pedig utoljára merít a koncerten csak a már megjelent kiadványai számaiból.

A 2008 óta létező Ethnofil már több megújuláson van túl, Egerből indultak, Budapestre költöztek, örömzenélős-improvizálós baráti társaságból dalokat alkotó zenei közösséggé formálódtak, a kezdeti négyfős tagság a duplájára nőtt, majd hat főre apadt, a hangzásviláguk pedig egyre színesedett, népzenét, fúziós dzsesszt, hiphopot és törzsi elektronikát olvasztva össze. Legutóbbi lemezükre, az Azimutra a nép- és világzene irányából sokkal inkább eltolódott mindez a pszichedélia felé; a zenekar úgy érezte, eredeti nevük túlságosan behatárolja a róluk alkotott képet, és adott esetben zárt kapukba ütköznek az ebből fakadó prekoncepciók miatt. Így az idei évtől hátrahagyják az Ethnofil nevet, és Odd ID-ként folytatják tovább.

Plusz a felállás is változik – ez adta a névváltás apropóját –: Őrsi András scratches/sampleres és Zahár Fanni fuvolista-szaxofonos tagok közös megegyezéssel kiváltak a csapatból, így hosszú idő után megint kvartettként fognak zenélni. Az egyik szólóhangszer és a hangminták kiesésével át kellett hangszerelni minden korábbi Ethnofil-dalt, az átformált számokban több szerep jut Okos Viola énekes-hegedűsnek és Weil András zenekarvezető billentyűjátékának. Születnek majd új dalok is, de a tagváltozásokat tükröző Cycle 4-8-4 névvel ellátott koncert anyaga még az Ethnofil-repertoár újragondolt szemelvényeiből áll össze, így azoknak is meglepetést nyújthat, akik már kívülről fújják a számokat. Ez lesz amúgy az első hazai koncert az új felállásban, amely a ljubljanai MENT showcase-fesztiválon mutatkozott be először még február elején.

Szintén kvartettet a Nunki Bay Starship, a saját műfaji besorolásuk szerint multidimenzionális brainpopot játszó formáció először 2018-ban szerepelt nálunk a Magyarradar rovatban, ezután első EP-jük (Magnetic Resonance Imagination) és első nagylemezük (Sigma Sagittarii) is a Recorder hasábjain debütáltak. Souljazzes-hiphopos, jammelésekkel, hegedűszólókkal, űrszintivel, erős ritmusszekcióval és változatos énekkel találkozhatnak azok, akik jegyet váltanak a szombat esti koncertre, és jó eséllyel utoljára hallhatják a debütlemez egyik-másik dalát, mert a csapat ősszel stúdióba vonul, hogy felvegye a második albumot, aztán hamarosan elkezdik élőben is elcsepegtetni az új szerzeményeket.


az Odd ID és a Nunki Bay Starship közös koncertje: 2020. február 29., szombat este 20 óra, Trafó House, Facebook-eseményoldal. Jegyek itt kaphatók. 

https://recorder.blog.hu/2020/02/27/szombaton_odd_id_es_nunki_bay_starship_a_trafoban
A régi-új és az új-régi – Szombaton Odd ID és Nunki Bay Starship a Trafóban
süti beállítások módosítása