Jön Angel Olsen, megvannak az első Sziget-fellépők, jazzlegendák a Müpában – Heti koncertbejelentések

2020.02.17. 10:24, Gaines

angelolsen.png

Hétfői napindító rovatunkban összeszedjük az elmúlt hét legfontosabb koncertbejelentéseit, hogy véletlenül se maradjatok le semmi jó programról. Ezúttal: amerikai rapperek, kozmikus szaxofonos, minden, ami Sziget, a kamarapop aktuális csúcselőadója, a Despacito sztárja.

A lengyel világzene egyik vezető formációja, a Volosi koncertjén öt virtuóz vonósra, elképesztő energiákkal áradó zenére, népzenei ihletettségre, mégis teljesen egyéni hangzásra lehet számítani. Sztorijuk röviden: egy klasszikus zeneszerző apa két klasszikus zenész fia egyikük esküvőjén összeissza magát három falusi népzenésszel és ott helyben közös zenekart alapítanak. Itthon tavalyi, Lajkó Félixszel közösen rögzített lemezük kapcsán is hallhattuk őket, azt mondták róluk: „így érezhette magát egy 18. század végi koncertlátogató Paganini első koncertjei után”. Most saját lemezüket hozzák el a Wine & Violin program keretében. Volosi, 2020. március 7., este fél 9, Fonó, jegyek itt kaphatók.

Az amerikai modern rock csapat, az X Ambassadors március 8-án először érkezik Magyarországra.  Szilveszterkor a Times Square-en léptek fel, majd világkörüli turnéra indultak tavaly megjelent, Orion című nagylemezükkel, szinte a premierrel egy időben legújabb EP-jük dalait is eljátsszák a magyar közönségnek. A 2009-ben alakult zenekarra olyan előadók figyeltek fel, mint az Imagine Dragons frontembere Dan Reynolds, akinek többek között nagykiadós szerződésüket is köszönhetik, de Eminemmel is dolgoztak együtt. Legnagyobb slágerük a már 200 millió megtekintés felett tartó Renegades. X Ambassadors, 2020. március 8., Barba Negra Music Club, Facebook-esemény, jegyek.

Tavaly év végén már kaphattunk némi ízelítőt Ukrajna egyik legizgalmasabb poszt/ avantgárd black metál kvartettjének zenéjéből, most pedig az A38-ra tér vissza a Bohren & der Club Of Gore-t, az Ulvert és a Mount Eerie-t is megidéző White Ward. Az odesszai csapat sötét, intenzív zenét játszik, ami a black metalban gyökerezik, de az instrumentális jazztől és a progresszív témáktól sem riadnak meg. Előzenekaruk a debreceni Peliherion. White Ward, 2020. április 12., este 20, A38 Hajó, Facebook-esemény, jegyek.

Több világsztárt is bejelentett az év első felére a Müpa. Roy Ayers a világ első számú vibrafonosa, az idén nyolcvanéves multiinstrumentalista-énekes a jazzfunk élő legendája, aki hosszú pályája során játszott Fela Kutival, Herbie Mannel, Guruval, Erykah Baduval, Tyler The Creatorrel, a jazz/soul különböző válfajai mellett kirándult a hiphop és house műfajaiba is. A koncert már teltházas, de érdemes figyelni, hátha felszabadul még egy-két jegy. Roy Ayers, 2020. május 22., Müpa, Facebook-esemény, jegyek.

Ha a Roy Ayers-koncertre már nem kaptál jegyet, de még szabad az estéd május 22-én, akkor irány az A38 Hajó, negyedszer tér vissza ugyanis Budapestre az 1000mods. A görög stonerzenekar negyedik albumának turnéján szállja majd meg az állóhajó koncerttermét, a zenekar azt ígéri, hogy  gyermekkoruk hatásaihoz repítenek vissza az új anyaggal, amelyen hallhatunk majd heavy metallal kevert punk rockot és grunge-ot is. 1000mods, 2020. május 22., A38 Hajó, Facebook-esemény, jegyek itt.

Először ad koncertet hazánkban Daddy Yankee, aki leginkább arról ismeretes, hogy Luis Fonsival közösen jegyzi minden idők egyik legsikeresebb dalát, a Despacitót. De a Puerto Ricó-i előadó egyébként is a reggeaton meghatározó sztárja: a műfaj egyik nagy mérföldköve a 2004-es Gasolina című száma, ami először higította fel a stílust popos elemekkel, a Dura pedig a slágerlisták élén közösségi médiás challenge-eket inspirált. Daddy Yankee, 2020. június 25, este 20 óra, Papp László Budapest Sportaréna, Facebook-esemény, jegyek itt.

Jön Kamasi Washington is a Müpába! A tenorszaxofonos 1999-ben tűnt fel, azóta háromórás, tripla és dupla LP-ivel nemcsak a jazzrajongók körében hívta fel magára a figyelmet mesteri hangszeres játékának és spirituális jazz kompozícióinak köszönhetően, hanem a jazzen kívüli szélesebb közönség előtt is népszerűvé tudta tenni a műfajt. Flying Lotus és Kendrick Lamar közreműködője 2018-as kozmikus mesterművével érkezik. Kamasi Washington, 2020. június 26., Müpa, Facebook-esemény, jegyek itt kaphatók.

Először koncertezik nálunk a színészként is ismert rapper, Machine Gun Kelly, aki géppuskatüzelésű flowjáról kapta a művésznevét. Pályája elején P. Diddy vette szárnyai alá, olyanokkal dolgozott együtt, mint Pusha T, Meek Mill, Camila Cabello vagy a Blink 182 dobosa, és volt egy csatája is Eminemmel, amikor Rap Devil című trackjében disselte a másik rappert. Színészként eljátszhatta Tommy Lee-t a Mötley Crüe-filmben. Machine Gun Kelly, 2020. június 28., Budapest Park, este 18 óra, Facebook-esemény, jegyek itt.

Hosszú idő után először Angel Olsen klubkoncertet ad Budapesten, ami az év egyik kötelező programja. Az amerikai folk és indierockos dalszerző-előadó lemezről lemezre egyre ütősebb, tavalyi albumáról azt írtuk: „Grandiózus, hatalmas koncerttermekbe való himnuszok, amik talán még Kubrick filmjeiben is működnének. De a legjobb bennük, hogy Olsen hangja még a rengeteg rétegen is átüt, gyomron markol és nem enged.” Angel Olsen, 2020. augusztus 25., A38 Hajó, Facebook-esemény, jegyek itt.

Fesztiválok:

Tavaly került először megrendezésre a MOME Feszt, melynek alapkoncepciója az volt, hogy olyan zenekarokat kértek fel a szereplésre, akiknek minimum egy tagja jelenlegi/volt MOME-s hallgató. A második etapban egy este játszik két, MOME-s hallgatók által alapított együttes (Marble Mist, Mordái) és még két, a Képzőhöz kötődő zenekar (TPSRPRT, Mayberian Sanskülotts). MOME FESZT ’20, 2020. március 27., este 20 óra, Dürer Kert, Facebook-esemény, jegyek a helyszínen lesznek kaphatók.

A tavaly debütált Bondoró Utcaszínház Fesztivál ezúttal a pünkösdi hosszú hétvégén várja majd a közönséget Kapolcson több mint tíz külföldi fellépővel, különleges utcaszínházi attrakciókkal és vásári forgataggal. Zenei koncertek is szerepelnek a kínálatban: fellép a Guča Partyzans Brass Band, a modern ír kocsmazenét képviselő Firkin , a Brass on the Road és a Zuboly is. Beck Zoltán (30Y), Egyedi Péter (Óriás), Kollár-Klemencz László (Kistehén), valamint Szűcs Krisztián (HS7), Jancsovics Máté, Grecsó Krisztián és Háy János tíztagú formációja egy közös irodalmi-zenei produkcióval érkezik. A koncertek sorát a külön erre az alkalomra összeálló Müller Péter Sziámi AndFriends feat Oláh Gipsy Beat fellépése zárja. Bondoró Fesztivál, 2020. május 29-től június 1-ig, Kapolcson, Facebook-esemény, jegyek itt kaphatók.

Az EFOTT idei egyik headlinere Flo Rida lesz, aki régi slágerei mellett legújabb albumát hozza el a Velencei-tó északi partjára. A többszörös Grammy-jelölt amerikai rapper gyerekkorában gospel kórusban énekelt, tizenévesen rapbandákkal kezdte a karrierjét. DJ Khaled albumán debütált, majd Low című 2008-as dalával robbant be a köztudatba, ami a Step Up 2 című film betétdalául is szolgált. Azóta közösködött Ke$hával (Right Round), David Guettával (Club Can’t Handle Me) és Siával (Wild Ones). EFOTT, 2020. július 15-től 20-ig, bérletek és jegyek itt kaphatók.

Megérkeztek a Paloznaki Jazzpiknik első nevei. A tavalyi VeszprémFeszt után ismét láthatjuk majd Caro Emeraldot, a popzene és a dzsessz határmezsgyéjén mozgó, holland énekesnőt, aki előadásmódjával megidéz egy talán sosemvolt aranykort. (Interjúnk.) Jön az MF Robots, amit a The Brand New Heavies alapító-dalszerzője, valamint Rod Stewart, Phil Collins és Michael Bublé vokalistája alapítottak, zenéjük eklektikus keveréke a funk, elektronikus, acid jazz és smooth soul stílusoknak. A Level 42 a ’80-as évek legendás jazz-funk fúziós együttese, JP Cooper pedig fiatal brit énekes-dalszerző tehetség. Paloznaki Jazzpiknik, 2020. július 30-tól augusztus 1-ig, jegyek itt kaphatók.

Egyszerre 80 nevet jelentettek be a Sziget szervezői. Már biztos, hogy először fog hazánkban koncertezni a The Strokes, visszatér Dua Lipa, a Kings Of Leon, Calvin Harris és Major Lazer, a rapszcénát képviseli A$AP Rocky, a brit grime-császár Stormzy, a gengsztertrap-nagymenő Denzel Curry, valamint slowthai, Khalid és Little Simz. Jön még a Foals, Mark Ronson, FKA Twigs, Caribou, Lewis Capaldi, és érdemes kiemelni a Bikini Kill fellépését. Sziget Fesztivál, 2020. augusztus 5-től 11-ig, jegyek és bérletek itt kaphatók.

https://recorder.blog.hu/2020/02/17/jon_angel_olsen_megvannak_az_elso_sziget-fellepok_jazzlegendak_a_mupaban_heti_koncertbejelentesek
Jön Angel Olsen, megvannak az első Sziget-fellépők, jazzlegendák a Müpában – Heti koncertbejelentések
süti beállítások módosítása