Filmrecorder. Szerelmeslevél Hollywoodhoz - Az amerikai mozi évtizedei (kritika)

2020.01.19. 11:42, vferi

az_amerikai_mozi_evtizedei.png

A hétpróbás filmőrülteket és a mozi iránt csak immel-ámmal érdeklődőket is le fogja nyűgözni az HBO új dokusorozata. Ez a kritika először a Recorder magazin 78. számában jelent meg. 

 

Bár a legfiatalabb művészetnek számít, a mozi már így is több mint százéves, sokszínű történelmet tudhat maga mögött, melyben mindig izgalmas elmerülni. A CNN csatornán debütáló és az HBO GO-n megtekinthető Az amerikai mozi évtizedei címéből is kiderül, hogy nem a globális filmművészetet, hanem Hollywood történelmét járja körül.

2014123000001550.jpg

Még a némafilmkorszak kihagyásával is hatalmas vállalás ez az áttekintés, mégis bravúrosan oldották meg a nehéz feladatot. A 12 epizódos sorozat egy-egy évtizednek két részt szentelve halad előre az időben, az akkori trendek, mérföldkövek és korszakos mesterművek ismertetéséhez pedig a szakma legnagyobbjai mellett filmkritikusokat, kutatókat és professzorokat szólaltatnak meg. A szakértők közérthetően és szórakoztatóan vázolják fel a történelmi-társadalmi-gazdasági kontextust, a legnagyobb rendezők és színészek pedig szeretetteljesen áradoznak a saját vagy a kedvenc filmjeikről. 

A beszélő fejek és a nagy információmennyiség ellenére a sorozat sosem érződik száraznak, unalmasnak vagy töménynek, a filmtörténelem legkiemelkedőbb alkotásainak felidézése során pedig lehetetlen nem átérezni a mozi csodáját. Persze a számok törvénye miatt elkerülhetetlen, hogy sok dicséretre méltó film, rendező vagy színész kimaradjon a sorból, de a széria alkotói így is lenyűgöző munkát végeztek. Az amerikai mozi évtizedei a tanult filmrajongókat és egyszeri érdeklődőket is meg tudja szólítani.

Az amerikai mozi évtizedei (The Movies)

hol látható: HBO GO
osztályzat: 9/10
szerző: Rácz Viktória

https://recorder.blog.hu/2020/01/19/filmrecorder_szerelmeslevel_hollywoodhoz_az_amerikai_mozi_evtizedei_kritika
Filmrecorder. Szerelmeslevél Hollywoodhoz - Az amerikai mozi évtizedei (kritika)
süti beállítások módosítása