A csajom szeret és szép, a világ kerek és kész - Rec.hu

2020.01.16. 13:20, RRRecorder

the_bluebay_foxes_lights_off.jpg

Régen még arról álmodtam, hogy majd lesz egy jó zenekarom. Ha átjön a bandám, nálam tele a hűtő. Akusztikus emberzene, háztartási house, atmoszférateremtés, jazzes fiúk, szellemes neurofunk, önfeledt pillanat. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Megjelent az új Szabó Benedek és a Galaxisok-lemez, Cím nélküli ötödik lemez a címe, ismét gitáros (az előző zongoraközpontúval szemben), ismét tele van elsőre fülbemászó dallamokkal, miközben a szövegeken még egy darabig el fogunk rágódni. Nem azért, mert önmagukban rejtélyesek, sőt, tele van a lemez nagyon egyértelmű, idézhető sorokkal. Rögtön úgy kezdődik az Első szám című első szám, hogy "Gyűlölöm ezt a kurva várost / és titeket sem szeretlek jobban"; a tavalyi klipes felvezető számban ugye az volt, hogy "Gratulálok a végső győzteseknek. / Szép volt, fiúk! (Dögöljetek meg.)"; no meg itt van ez: "Én egy izzadva lihegő országban élek / ahol mocsárban tocsogva telnek az évek / és hiába tanulsz, hiába olvasol / egy kopasz geci bekólázva eltüntet bármikor." (Vakáció) Ugyanakkor ott van az is, hogy "Mindent, amit akartam, megkaptam", ami, naná, nem a végső szó, hanem így folytatódik: "mindent, amit megkaptam, meguntam / mindent, amit meguntam, eldobtam". Meg ott van a Nyári sláger '14 fájdalmas és a Bergkamp alig fájdalmas nosztalgiája; meg a Már megint, aminek ez a szövege: "Már megint csak összevissza mászkálok a városban, hátha véletlenül találkozunk." A legvégén pedig a Ragrímek azt sorolja, miket szeret a lírai én, és egy csodásan (ki tudja mennyire) önironikus sorpárral záródik, amit csakazértse írok ide, és ne olvassátok el előre, hanem jussatok el oda Szabó Benedekkel együtt. A kísérőszöveg a pompás, Balogh Gallusz által tervezett borítóhoz illeszkedő módon olyan, mint egy könyv fülszövege, és "lazán kapcsolódó elbeszélésfüzérnek" nevezi a lemezt, ami ugyan poén is, de nem kizárólag az. A lemezt a Stenk mutatta be, a cikkből kiderül, hogy egy krízis előzte meg a születését: Szabó Benedek úgy érezte, nem több mint "egy hízásnak indult harminckét éves férfi, aki elvesztette a hitét önmagában és a saját képességeiben, akinek hirtelen mindenféle egészségügyi problémái lettek, és úgy érzi, folyton kudarcot vall." Ebből az állapotból kiindulva írta meg ezeket a számokat, amiket készre hangszerelve adott át a zenekarnak. Facebook, lemezbemutató koncert: március 20., Akvárium.


A magyar hiphop számos veteránja jelentetett meg lemezt 2020 elején és 2019 végén, többről be is számoltunk már (Killakikitt, Saiid, Funktasztikus), de még mindig van egy lemaradás, amit most pótlunk: a 2003 óta működő DSP duó hat év kihagyás után 2019 vége felé jelentette meg negyedik, Útravaló című nagylemezét. "A DSP valós történeteket kínál. Nem gazdagok, de nem is végtelenül csórók, és nem akarnak másnak vagy többnek látszani annál, amik" - írja róluk a Bloose Broavaz biója. Tényleg emiatt az életközeliség miatt működnek igazán a sokan mások által is megrappelt témák: társadalomkritika, kiemelten a magamutogatás az online és a valós világban ("pont annyit érünk, ami rajtunk van, pedig emberek vagyunk, nem vállfák"), önelemzés és életbölcsességek, a hiphop és a banda dicsérete. Vannak új- és régisulis alapok, például az egyik kiemelkedő szám, a laza feel good-dal Új nap az utóbbi kategóriába tartozik (linnen vettem a cikk címét). Facebook


A magyar elektronikus zene veteránja, a Liquid Limbs utoljára 2019 januárjában jelentkezett egy meglepő és nagyszerű "organikus űrtechno" lemezzel. Nagyjából egy évvel később pedig itt van a Household Trax. A számcímek közül néhány tényleg a háztartásra utal (Vajas, Cocktail Cracker stb.), de a zenét jobban jelzi a Trax írásmódja. Az elektronikus tánczene klasszikus receptje szerint felépülő húzós, minimalista, egyszerre monoton és folyamatosan alakuló számok ezek, amik hallatán lehetetlenség nem egy igazán fülledt klubot magunk elé képzelni. Facebook


Tavaly ősszel jelent meg
a Jazzbois Jazzbois Goes Blunt című bemutatkozása, ami komoly nemzetközi visszhangot kapott (ajánlotta például az Okayplayer is). Most pedig itt a "hivatalos" debütálás, a Jazzbois című EP, amit a berlini Cosmic Compositions jelentetett meg vinylen is. Itt jött ki az Abase tavalyi nagylemeze is, azon is dobol Czirják Tamás, aki Molnár Bencével (Rhodes, szinti, MPC) vette fel az új EP-t, plusz vendégekkel. A kiadó ismertetője szerint a jazz és a broken beat a legmélyebb gyökerek, de emellett a hiphop, a diszkó és a funk hatása is érezhető az ötszámos anyagon. Sőt, az Elvin című szám olyan, mintha egy glitch producer vagdosott volna darabokra egy finom jazzes hiphopot. Facebook


Finoman fogalmazva ritkán történik meg, hogy egy amerikai producer EP-jén két magyar remix is hallható, de most ez történt: HIGHSOCIETY Fireproof című, a popos EDM-et néhány súlyosabb zenei megoldással dúsító számának remix EP-jét JumoDaddy nyitja, aki a rádióbarát EDM-et kifejezetten odaverős dropokkal váltogatja; majd Jade következik, akinek remixében vannak ugyan keményebb részek, de nem hagyja ki a funkot sem a neurofunkból (úgymint kb. sötét és technikás drum and bass-mutáció, aminek ő az egyik vezető alakja nemzetközi szinten), és tele van a szám kifejezetten szellemes megoldásokkal. Az orosz Tobax és az amerikai Notixx remixe hallható még a Los Angeles-i Play Me Records által kiadott EP-n. JumoDaddy Facebook, legközelebbi buli: január 16., JATE Klub, SzegedJade Facebook.


Az Isle Of Man 2015-ben még Matos Gergely szólóprojektjeként mutatkozott be Magyarradar rovatunkban, aztán több közreműködő is megjelent a nagyívű posztrock és a kísérletező, ambientes elektronikus zene megoldásait egyaránt használó zenében, aminek fő erőssége az atmoszférateremtés. (Nem véletlenül volt a 2017-es lemez címe Atmosphere - ez nem mellesleg egyik kedvenc kiadványunk volt az évben.) Az Isle Of Man azóta teljes értékű trióvá lett, és ugyan az előbbi meghatározás továbbra is áll, az új EP-t premierező Phenom'enon-cikkben "a letisztulás és egységessé válás" dokumentumának nevezik a Missing Placest. Továbbra is jól használják a hangszerekkel egy szintre helyezett vokált, illetve egy Pilinszky-vers is elhangzik. Az EP-t tavaly egy klip és egy kis remixgyűjtemény vezette fel, az Urbanplayeren található meg. Facebook, legközelebbi koncert: január 16., Toldi.


Az Ötödik évszak 2008-ban alakult, de komoly múltja van, hiszen a magyar folk- és világzene számos formációjában játszottak a tagok (Lajkó Félixszel, Dresch Mihállyal, a Buda Folk Band, a Magyar Állami Népi Együttes tagjaként). A kárpát-medencei népzenéből erősen táplálkozó világzene különlegessége a magyar-francia énekesnő, Izabella Caussanel által hozott sanzonos örökség beépítése. "Akusztikus emberzene világi felfogásban" - így szól az önmeghatározásuk. Bemutatkozó anyaguk az év végén jelent meg CD-n, nemrég pedig digitálisan; a hat számból az utolsó kettő szövege francia. (Az évösszefoglaló kedvencdalos összeállításokban, Weyer Balázsnál is szerepelt egy Ötödik évszak-szám, de az nincs rajta az EP-n.) Facebook, legközelebbi koncert: január 30., Barlang, Szentendre.


A Recorder-olvasók régi ismerőse a Bluebay Foxes (2016-ban mutatkoztak be Magyarradar rovatunkban). Az indie zenekar egyike lesz a legfontosabb európai showcase fesztivál, a Eurosonic Noorderslag magyar fellépőinek. Ez elé időzítették az új klipjüket, már csak azért is, hogy "friss képet tudjunk adni a zenekarról, és arról, hogy hol tartunk jelenleg" - mondták a Hvg-nek. "A dalban benne van az az érzés, amikor minden rossz élmény ellenére még meg szeretnéd ragadni a pillanatot és még úgy akarod érezni magad, mint abban az önfeledt pillanatban, mint amit korábban nem árnyékolt be semmi." A Lights Offhoz Miki357 készített videót, ami sejteti ugyan egy történet körvonalait, de inkább az erős hangulatfestés a lényege. Facebook, legközelebbi koncert: február 8., Instant.

Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2020/01/16/a_csajom_szeret_es_szep_a_vilag_kerek_es_kesz_rec_hu
A csajom szeret és szép, a világ kerek és kész - Rec.hu
süti beállítások módosítása