Magyarradar - Isle Of Man

2015.06.30. 20:23, Frontrecorder

isleofman.jpg

Idén januárban FKA twigs egy dalának újraértelmezésével indította el saját egyszemélyes projektjét Matos Gergely, aki nemrég elsőként remixelhette a Middlemist Redet, közben, márciusban megjelentette debütáló EP-jét is. Az Isle Of Man szinte kizárólag saját hangmintákból és field recording hangokból-zajokból-zörejekből felépített, elektronikára és élő hangszerekre egyaránt támaszkodó zenéje, mely különös emelkedettséget és misztikus atmoszférát áraszt és úgy experimentális, hogy a nagyívű dallamokat sem nélkülözi éppúgy rokonítható a kilencvenes évek warpos IDM-jével (főleg a Boards Of Canada-iskolával), mint a mai alien elektronikával (Arca és társai) - nem elszigetelt tehát, de önálló kis szigetet képez.  

isleofman2.jpgIndulás: 2014 november.

Tagok: Matos Gergely (Ableton, gitár, analóg szinti, fieldrecorder, xilofon).

Stílus: kísérleti.

Hatások: Clark, Shigeto, Arca, Badbadnotgood, Forest Swords, Ben Frost, Swans, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, Makrohang, The Haxan Cloak, Hauschka.

Kiadó: nincs.

Történet: Először gitáron kezdtem el tanulni úgy 16 évesen, majd rá pár évre találtam meg az Ableton nevű programot, amiben végre úgy éreztem, bármilyen ötletemet meg tudom valósítani. Az első próbálkozások a Twins Are Loud nevű duóval voltak 2011 táján, volt néhány külföldi megjelenésünk is például a londoni székhelyű Wonkay Records-nál. Az elmúlt két évben viszont annyi új zenei hatás ért, hogy úgy éreztem, kellene egy olyan projekt, ahol csak a saját fejem után megyek és sokkal jobban bevonom az élő hangszereket is. Az első kislemezemnél a számok nagy részénél gitáron találtam ki a dallamokat és egy Tascam mikrofonnal vettem fel zörejeket, majd ezeket vagdostam szét, effekteztem meg.

Megjelenések: Isle of Man EP, két remix (Middlemist Red: Sundowner - hivatalos, FKA twigs: Two Weeks - nem hivatalos).

Küldetés: Igazán különleges zenei megoldásokat felfedezni, kitalálni, amitől izgalmassá válhat a zeném. Nagyon érdekesnek tartom, ahogy ötvözni lehet különböző zajokat és hangokat a hangszeres zenével, ez egy olyan terület, amiben végtelen sok lehetőség van, ezért úgy érzem, ezzel érdemes a jövőben foglalkoznom - hogyan válik egy átlagos zörej zenei hanggá, ami aztán karakteres része lehet a zenének.

Jövőkép: Szeretném fejleszteni az élő produkciómat, még több élő hangszert bevonni és megírni az első nagylemezem.

Mellékprojektek: A Twins Are Loud nevű formációval már sok mindent kipróbáltunk, de főként a glitch hop/neuro hop világában mozgunk, ezenkívül még Őry Gedeon barátommal csinálunk igazán elborult zajzenéket MALVO néven, a legutóbbi UH Festen mutatkoztunk be ezzel a produkcióval.

Szexepil: A Fenderem hangja.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Hajnóczy Csaba - a MOME Média design szakán a tanárom - dicsérete rögtön az első fellépésem után ezzel a projekttel sokat jelentett nekem.


Az Isle Of Man legközelebbi fellépése július 24.-én lesz a Rakéta Fesztiválon a Toldi Klubban


az Isle Of Man bemutatkozó EP-je:


a Middlemist Red Sundowner című dalának Isle Of Man remixe:




az a bizonyos FKA twigs-remix:

 

és az Isle Of Man élőben:

https://recorder.blog.hu/2015/06/30/magyarradar_isle_of_man
Magyarradar - Isle Of Man
süti beállítások módosítása