Elektronikus zenék - az év végén jönnek a legjobbak.

2020.01.04. 11:14, coffinshaker

Folytatjuk a 2019-es év zárását: biztosan a Recorder magazin 78. lapszámában hagytuk ki a legtöbb helyet érdemlő lemezt, de az itt szereplő négyes egyszerűen mindenkit maga mögé utasított. Szépen felpörgött a műfaj tavaly az utolsó hónapokra.  Elektronikus tánczenei rovatunk válogatása.

Rrose-ra szokás azt mondani, hogy a modern minimal hangzás koronázatlan királynője, és bár ezt eddig számos alkalommal bizonyította, igazi, saját szólóalbuma nem volt még. Ezért is övezte nagy várakozás a

Hymn To Moisture-t (Eaux, 2019),

ami a bejelentésekor a végtelenül szürreális borítójával jócskán felkeltette a figyelmet, mostanra pedig tudjuk, hogy a zenék sem nyújtanak kevesebbet. Ez egy csendesebb, lassabb 4/4 kompozíciókra és drone-okra épülő, türelmesen kibontakozó gyűjtemény, amiben tényleg kevés dolog történik egyszerre, de közben mégis sokat ad. Párját ritkítja, bravó.

 

Stenny az évtized nagyobbik részében megbízhatóan szállította az Illian Tape-nek a jobbnál jobb EP-it, így már csak az volt a kérdés, hogy mikor szánja el magát egy albumra is, és szerencsére nem kellett ehhez a következő évtizedbe lépnünk. Ráadásul az

Upsurge (Ilian Tape, 2019)

nem okoz csalódást, és megmutatja, hogy a producer a három-négyszámos tartományon túl is képes remekelni. Fémes-elektromos textúrák és sokszor földbedöngölő törtütemek kápráztatják el a hallgatót végig, a végeredményben pedig ott van az a remek kettősség, amikor valamikor egyszerre könnyed, de súlyos.

 

Tavaly nem kis késés után Blawan végre leszállította a debütalbumát, ami az év egyik legjobbja lett (Wet Will Always Dry), egy évvel utána pedig itt van a Pariah-val közösen gründolt Karenn-projekt (nyitóképünkön) első nagylemeze is –

Grapefruit Regret (Voam, 2019)

–, aminek talán az az egyetlen hibája, hogy sokszor nem tud kilépni a másik album árnyékából, de ha ettől eltekintünk, akkor bizony itt is kőkemény sújtás van. Meg hát biztos segít neki az is, hogy 2019 nem volt erős éve a technónak, idén nem kellett mesterműveket írni ahhoz, hogy valami kiemelkedjen a felhozatalból. De, tényleg nem akarom csökkenteni a Grapefruit Regret erényeit: a rajongók imádni fogják. 

Új albummal jelentkezik Function is, és nagy öröm leírni, hogy az

Existenz (Tresor, 2019)

végre az az eposzi méretű, felejthetetlen munka, ami érzésem szerint mindig benne volt az egykori Sandwell District-tagban, de valahogy sosem jött ki belőle az elmúlt húsz évben. Most viszont egy 111 perces (!) utazás várja a hallgatót, melynek során végigmegyünk a műfaj különböző korszakain és meghatározó underground hangzásain, és nagyon sok izgalmas megálló van.

 

 

Még több elektronikus tánczenei lemez.

Szerző: Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2020/01/04/elektronikus_zenek_az_ev_vegen_jonnek_a_legjobbak
Elektronikus zenék - az év végén jönnek a legjobbak.
süti beállítások módosítása