2019: A kütyük és a kutyák éve

2019.12.30. 10:53, vferi

new-sony-aibo-dog-e1535062810168.jpg

Okoshangfal, teljesen vezetékmentes fülhallgatók aranyárban és még extrémebb ötletek. A zenehallgatási lehetőségek idén is változatosabbak lettek. Ez a cikk először a Recorder magazin 78. számában jelent meg.

Nem idei újdonság a mesterséges intelligenciával működő személyiasszisztens-hardver, de idénre már mindenki (és a kutyája is) piacra dobott egyet. És a kutya még csak nem is vicc: a Sony épp a napokban jelentette be, hogy az Aibo robotkutya modern utódja – amely internetkapcsolat nélkül vakkantani sem tud – beépített asszisztensfunkciót is kap.

A választási lehetőség a következőképpen néz ki: az ember vagy egy nagy, kekszesdoboz-alakú hangszórót telepít a lakásba, és azzal beszélgetve hallgat zenét a Spotify-ról. Vagy a robotkutyának kiabál, hogy mi legyen a következő dal. A Google Home vagy az Apple Homepodja csak azért érdekesebb az Aibónál, mert ezek egy eszközbe szerelt számtalan hangszóróval és pszichoakusztikai trükkökkel oldják meg, hogy szóljon a muzsika.

Tésztaszűrő, okosotthon

Magyarországra november végén érkezett meg az Ikea Symfonisk nevű termékcsaládja, amit a többszobás hangrendszerekben utazó Sonosszal közösen fejlesztettek. A kollekció olcsóbb darabja egy egyszerű polchangszóró, a másik egy asztali lámpával egybeépített, gombaformájú eszköz.

ikea_symfonisk.jpg

A rendszer érdekessége, hogy a szoftver tud azzal számolni, ha több hangszórót pakoltunk szét a lakásban vagy a szobában. Megmondhatjuk, hogy az egyik egy sztereórendszer jobb vagy bal csatornája legyen, vagy akár szatellithangsugárzónak is használhatjuk őket a korábban megvett Sonos házimozirendszerben. És a legszebb, hogy ugyanabban a boltban árulják ezeket, mint azt a rém olcsó konyhakést, amiért csak beugrik az ember, majd tízszer annyit költ más dolgokra.

Még agybadugósabb fülesek

Kétévesek lettek az első Apple Airpods fülhallgatók, és lassan meg is hal bennük az apró és cserélhetetlen akkumulátor. Mára viszont már komoly választék van a teljesen vezetékmentes fejhallgatókból. Annyira komoly, hogy két tesztet nem lehet találni, ami ugyanazt a típust hozná ki a kategória legjobbjának. Az Apple frissített, aktív zajszűrős Airpods Prója biztosan ott van a dobogón, de százezer forint körüli árért ez a legkevesebb, amit el lehet várni.

apple_bose.jpg

A Bose, amely maga is kínál teljesen drótnélküli fülhallgatót, még mindig tud újat mondani, ha zenehallgatásról van szó. A cég tavaly a nyakhangszóróval rukkolt elő, ami egy rövidke sálnak és a Bluetooth-hangszórónak a szerelemgyereke, az idén pedig a napszemüveget házasította össze a fejhallgatóval.

A Bose Frames száraiba apró hangszórókat építettek, amelyek a gyártó ígérete szerint a viselő füle felé sugározzák a hangot úgy, hogy a közelében állók nem hallják a zenét. Egyelőre két dizájnban létezik a napszemüveg, lencséket viszont több színben (szürke, rózsaszín, kék) lehet hozzá kapni.

szerző: Szedlák Ádám

https://recorder.blog.hu/2019/12/30/2019_a_kutyuk_es_a_kutyak_eve
2019: A kütyük és a kutyák éve
süti beállítások módosítása