Elhunyt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője

2019.12.11. 10:18, Gaines

marie-fredriksson.jpg

Hétfőn 61 éves korában elhunyt Marie Fredriksson, a svéd pop egyik legsikeresebb duója, a Roxette énekesnője. Fredrikssont még 17 évvel ezelőtt diagnosztizálták agydaganattal,

Fredriksson 1958. május 30-án született a svéd Össjö-ben, és már kamaszkorában is zenével foglalkozott: 17 éves korától zeneiskolába járt, társírója és főszereplője lett egy musicalnek, amellyel végigturnézták egész Svédországot, és Olof Palme miniszterelnöknek is eljátszották. Húszévesen punkzenekart alapított (Strul), majd több zenekar és szólóprojekt után 1986-ban megalapította a Roxette-et Per Gesselével, egy feloszlott svéd popzenekar, a Gyllene Tider frontemberével, akinek 1984-es lemezén (The Heartland Café) Fredriksson háttérvokálozott.

A Roxette-nek a kezdeti svéd sikereket követően a duó második nagylemezén, a Look Sharp!-on szereplő The Look című sláger hozta el a nemzetközi áttörést. A duó svéd lemezkiadója, az EMI svéd részlege úgy gondolta, a Roxette nem tudna érvényesülni az amerikai piacon, ezért nem is szerződtette őket az anyavállalattal, egy amerikai cserediák azonban hazavitte magával a kislemezdalt Minneapolisba. Beküldte az egyik helyi rádióba, ahol a pozitív hallgatói visszajelzések miatt egyre többet kezdték játszani a dalt, majd más rádiók is átvették, és rövidesen a Billboard slágerlista éléig száguldott. Szintén nagy siker lett a lemezről a Listen To Your Heart, melyet az akkori Fidesz politikai kampánydalként is felhasznált. Egy évvel később a Micsoda nő!-ben felcsendült az It Must Have Been Love című szerzeményük.

A new wave-éra alkonyán berobbanó duó 1991-ben adta ki legsikeresebb lemezét, a 11 millió példányban eladott Joyride-ot, ők lettek az ABBA után a legnépszerűbb svéd zenekar. Ezután Fredriksson a szólókarrierjére koncentrált – összesen nyolc szólóalbumot jelentetett meg –, de vissza-visszatért a későbbi Roxette-lemezeken is, néha csak egy-két szám erejéig, mint a 2001-es Room Service-nél. 2002-ben diagnosztizáltak nála agydaganatot; a Roxette-tel ekkor hiátusra vonult, de a három évig tartó kezeléssorozat alatt sem hagyott fel a zenével: 2004-ben The Change címmel adott ki szólólemezt. A Roxette 2009-ben alakult újjá, két évvel később világkörüli turnéra indultak, melynek során Budapestet is érintették; 2015-ben még egyszer, utoljára eljutottak Magyarországra.

Fredriksson 2016-ban jelentette be visszavonulását a turnézástól, miután romlott az állapota. Az utolsó Roxette-lemez még abban az évben jelent meg Good Karm címmel, utolsó dalát, a Sing Me A Songot pedig tavaly adta ki. Gessele így búcsúzott társától: „Milyen gyorsan telik az idő! Nem is olyan rég még éjt nappallá téve osztottuk meg egymással képtelen álmainkat szűkös kis lakásomban. Nem semmi álmot válthattunk valóra! Megtiszteltetés, hogy részese lehettem a tehetségednek és nagylelkűségednek. Szeretettel gondolok rád és a családodra. Többé már semmi nem lesz ugyanaz.”

https://recorder.blog.hu/2019/12/11/elhunyt_marie_fredriksson_a_roxette_enekesnoje
Elhunyt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője
süti beállítások módosítása