Erős, mint a hó, bátor, mint egy hegy - Rec.hu

2019.11.28. 10:25, RRRecorder

carson_coma_peti_1.jpg

Fegyverek, bombák, pucér nők, egyik sem közelítheti meg Őt. Sokat vicceltünk azzal, hogy egyetlen szerelmes számunk sincs. Mi közösen vagyunk a nagycsalád, például SzintisLaci a nagypapád. Nem akarok nyomást helyezni rád, de jó lenne, ha szülnél egy fehér babát. Kis kece remix, technohimnusz tudaküszöb körüli zavarokkal, electro zászlóval, faragott zajszobrok. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

A Ricsárdgír mindig erős videókkal állt elő, most pedig ehhez képest is váratlant húztak: elmentek a Budapest TV-be, és ez lett a SzintisLaci című számuk klipje. A zenekar mindegyik tagja nagyot alakít, egy kommentelő szerint a basszusgitáros viszi majd a végén haza a csajokat; más kommentelők meg sajnálják, hogy pont most nem megy Magyarország az Eurovízióra, amikor megvan végre a tökéletes dal. (Ami egyébként szokás szerint vicces is meg tök jó is.) A klip néhány nap alatt elérte az egymilliós nézettséget, ennek nagyobb részét Sergio Santos Facebook-profiljára átmásolva. A zenekar az f21-nek a következőt mondta róla: "A BpTv az egyetlen olyan csatorna, ami mindig önazonos és őszinte tudott maradni, amilyenek mi is szeretnénk lenni. Az ott dolgozó emberek is végtelenül kedvesek voltak, az egyik legjobb élmény volt a Ricsárdgír történetében.Van egy fantasztikus szokása a közönségünknek, ez pedig az, hogy minden koncerten Laci becenevét, a SzintisLacit skandálják, ezért nyáron arra jutottunk: tartozunk azzal a Ricsárdgírre járó embereknek, hogy írunk erről egy dalt." Hamarosan pedig jön az új lemez, a Rise Of The Koala. (Amúgy van egy előzménye a videónak, a Blind Myself fellépése a Nóta TV-ben, de azért az vizuálisan nagyon más.) Facebook, lemezbemutató koncert: január 4., Akvárium.


Tavaly karácsony előtt nem sokkal jelentette meg bemutatkozó lemezét a Beb-Hop Slammers, akik a jazzből indultak, de aztán rájöttek, hogy mindenki szereti a kilencvenes évekbeli hiphopot. Most itt a folytatás, a Figure Out The Way, ami ismét jazzes-funkos soul dalokat tartalmaz (vagy soulos-hiphopos jazz stb.), és elsőre inkább a puha, behízelgő megszólalás és Békés Dorka szép hangja az, ami feltűnik - aztán kiderül, hogy valójában komoly popos, fülbemászási potenciált is elrejtettek a kellemes külső mögé. "Annyit vicceltünk azzal, hogy egyetlen szerelmes számunk sincs az első lemezünkön, hogy a másodikon kizárólag csak azok szerepelnek" - mesélték a témáról az albumot bemutató Phenom'enonnak. Facebook, lemezbemutató koncert: november 29., Dürer Kert.


Meglepő kiadvánnyal állt elő a Budabeats, hiszen Kobza Vajk egy 2008-as élő felvételéből indul ki a Kara Libanon című EP, és ehhez készültek remixek. Mondjuk tényleg egy sodró, erős darab a címének megfelelően a közel-keleti dallamvilágra építő szám, amin a zenész oudon játszik- a digitális változat végén van egy 2019-es verzió (a vinylen ez nincs rajta). Az első remixet a holland Perdu készítette, aki a lemezbemutató koncertre is jön: az ő változata erősen az ütősökre összpontosít. BéTé (aka Suhov) egy sokszínű, finom húzású újraértelmezéssel állt elő. Ezek között a Multi Culti kiadó ausztrál vezetője, Dreems a Kis kece lányomból készített, meglepő fordulatokat is tartalmazó, dubos beütésű remixe hallható. Szóval ez egy igen kellemes meglepetés. Kobza Vajk honlapFacebookBudabeats honlapFacebook, lemezbemutató koncert: november 28., LÄRM.


Kobza Vajk egy egészen más stílusú számban is hallható: a jövő januárban megjelenő, Naiv című Thy Catafalque-lemezen két számban is játszik oudon. Ezek közül az egyik klipet is kapott; az Embersólyomban Horváth Martina Veronika énekel, akit a Geometria albumon is hallhattunk. (Egyébként ugyanezt a dalt nemrég a Gustave Tiger játszotta a Kaláka-feldolgozáslemezen.) A lemezről korábban már egy másik számot is kirakott a Season Of Mist kiadó. Facebook


A Carson Coma Song About My Grandma című klipje a szitkomok világát figurázta ki, és a Klipszemle fődíját nyerte el. Az új videó is marad a tévé világában: a nagyon olcsó jövendőmondós, béna díszletek közt beszélgetős, egyszerű rejtvényekkel sok pénzt nyerős stb. adókat parodizálják. A klipet a Stenk mutatta be, ahonnan kiderül, hogy "minden báty és nővér dalát" az ihlette, hogy Héra Barnabás dobos megtalálta azt a kockás füzetet, amibe az öccsével beragasztgatták "a Nagypapánk Színes Mai Lapjaiból és Blikkjeiből kitépett pucér nős képeit". A rendező Bolla Kolos, az operatőr Komróczki Dia. Facebook, 1. születésnapi koncert: november 30., Akvárium.


Dé:Nash
az év elején adta ki debütáló EP-jét, a Tarsolyemez óta pedig több különálló számmal is kijött. A legutóbbi egy "hősi eposz Tiborcz István és Olaf, a sötétség lovagja küzdelméről" - utóbbi ugye az Európai Csalás Elleni Hivatal, és aki felidézi a történteket, nem lepődik meg, hogy Polt Péter is megjelenik a szép dalban. A sajátos festményklipet Bánóczi Bianka készítette. Az előző Dé:Nash videó-"hagyományosabb" volt: a Csokdigger a gyermeknemzés fontosságára hívta fel a figyelmet fülbemászó dallamokkal (feat. Krúbi), kiemelve azt, hogy a "nemzetünk és Európa etnikai tisztántartása végett" végzett gyermeknemzési tevékenység anyagilag is megéri. Facebook


Valószínűleg a Recorderen debütált számok közül a Bent a nevedet többet játszották a rádiók, mint az összes többit együttvéve. SuperStereo ezutáni számait szokás is ehhez kapcsolni, és ez lett most az Utolsó szelfi sorsa is - lásd a Blikk cikkét -, pláne, hogy ismét énekel. Tariska Szabolcs szövege ezúttal szakítós, a zene ismét slágeres, aztán kiderül, hogy mekkorát fut. HonlapFacebook


Ritka, hogy egy bulihoz egy külön kiadvány készüljön, de a 5 yrs of Bassiani egy különleges buli lesz: a Tbilisziben öt éve alakult klub teszi tiszteletét Budapesten. A hely "a rave-ek egyik új, nemzetközi mekkája lett. A maratoni bulik, az eszméletlen hangrendszer, a fellépők mellett a politikai nyomás elleni összefogás és látványos fellépés" jellemzi a Bassianit - írja a buli ismertetője. A rákészülő válogatás címe To Tbilisi With Love, öt kiadatlan szám hallható rajta. CT Kidobó és a SILF finomabb szintizése után LAU kifejezetten mókás, harsány tört ütemei jönnek, a vége pedig a kemény 4/4-eké: előbb Obwigszyh, aztán Normál Tamás, utóbbi egy ordas nagy technohimnuszt szórt meg tudatküszöb körüli, (látszólag) oda nem illő felvételekkel és hasonló csavarokkal. 5 yrs of Bassiani: november 30., Flashback Photo Studio.


És még egy különleges kiadvány: a Dalmata Daniel kiadó DDD nevű sorozatában a zene digitális, amihez különféle fizikai tárgyak - de nem hanghordozók - tartoznak: legutóbb az Új Bála EP-mellé grillbegyújtó folyadék járt, most pedig egy zászló (sajnos elfogyott). Az előadó pedig Radak, akit a kísérőszöveg így jellemez: "a korai magyar electro szcéna úttörője, aki 20 éve zenél." Legutóbb 2011-ben adott ki egy EP-t, a most megjelent négy szám közül kettő 2004-ben készült, kettő pedig friss - de aligha lehet megmondani, melyik. A kiadó pontosan megfogalmazza az EP fő vonzerejét: "a csávó nem viccel: nincsenek extra rétegek, csilivili sound design, csak az európai elődök szellemét idéző, színtiszta, koszos és nyers electro". Facebook


Egy éve jelent meg a FOR. duó We Are Sitting Next To 25 Tons Of Chemical Waste szép című lemeze, illetve Pálfi György Az Úr hangja című filmjében is az ő zenéjük szólt. A duó aktívabb tagja Gryllus Ábris, most viszont Farkas Miklós, vagyis Fizikal jelentkezett egy hatszámos kiadvánnyal a Farbwechselnél. A Söderberg Street Theory éjsötét, helyenként az ipari techno eszközeit felhasználó, helyenként azokat elhagyó zajzene, aminek a különlegességét jól megfogalmazza a kísérőszöveg, ami kb. "repetitív, modulárisan kifaragott zajszobroknak" nevezi a számokat - ez a szinte kézzel fogható plasztikusság nagyban növeli a hatásosságukat. FOR. FacebookFarbwechsel Facebook.


TH Anatol
tól nemrég egy nagyon minimalista albumot mutattunk be, most viszont nyüzsgő, telített kiadvánnyal jött ki. A KATOFRINA is zajzene, de annak az absztraktabb, tehát mondjuk a fenti Fizikalnál kevésbé könnyen felfejthető formáját képviseli. Apró szemcsékből áll össze a zene, amik olykor azért ismétlődő formákba rendeződnek. A számok egy koncertfelvétel újrarendezett hanganyagából álltak össze; ezt is megjelentette az amerikai SkhyzoKhyno Studio netlabel. Az FKSE Sonic Thoughts című kiállításának záróeseményén készült, ahol több zenész arra tett kísérletet, hogy "együtt gondolkodjon a hanggal", és ne a hangról gondolkodjon. Az újabb lemezt az EXILES kiadó jelentette meg, akik Allstarz estet tartanak december 7-én 13 fellépővel, bár TH Anatol pont nem lesz köztük.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/11/28/eros_mint_a_ho_bator_mint_egy_hegy_rec_hu
Erős, mint a hó, bátor, mint egy hegy - Rec.hu
süti beállítások módosítása