Senki sem jut itt keresztül - Rec.hu

2019.11.21. 13:07, RRRecorder

mayberian_magic_brown_sheets.jpg

Minden zenész halott, akit szeretünk. A császár üzenete, egy kusza elme kinyilatkoztatása, kínos jelenet a zebrán, szamurájkard és árnyékbox. Keleti dub, sokszínű drone, felbukkanó dallamtöredékek, nagyon-nagyon belassított zúzás. Kipróbálta-e Orbán Viktor a füvet? A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Szemző Tibor nemzetközi hírű zenész-zeneszerző, aki a minimalizmustól indult, jó ideje az emberi hang, vagyis több nyelven megszólaló szövegek köré építi darabjait - és ha ez rémisztő lenne, akkor gyorsan tegyük hozzá, hogy nagyon is élvezetes, könnyen szerethető zenét csinál. "Nekem ez ambícióm, hogy valami szerethető legyen. Ezt nagyon sokan talán furcsának találják minden oldalról" - mondta a Recordernek 2017-ben; az interjúban arról is beszélt, hogy "a hangunk sokkal több, mint egy beszélt szöveg: sokkal többről árulkodik, mint ami az elmondott szövegnek a tartalma." Szemző Tibor művei eddig digitálisan, tiszta forrásból alig voltak hozzáférhetőek, pontosabban a YouTube-on van egy halom ilyen-olyan feltöltött zene (meg amúgy egy teljes hivatalos koncertfelvétel az A38-ról). Ezért nagy öröm, hogy most felkerült a Bandcampre 14 album, köztük olyan csemegék, mint az utolsó, Dorogon gyártott kislemez. Alább a legutolsó, K Engravings (magyarul K metszetek) című album hallható, ami 2017-ben jelent meg számozott, kereskedelmi forgalomba nem került vinylen. A címbeli K az Franz Kafka, akinek A császár üzenete című szövegét 19 nyelven hallhatjuk a lemezen, változatos, de végig Szemző egyéni világában maradó zene kíséretében. HonlapFacebook


Zsolaa
 a magyar hiphop egyik veteránja. Új lemeze a Tű a szcénakazalban, a különböző producerek (köztük Zsolaa) által szállított alapok a trap izgalmasabbb oldala mellett dubstepes, bass musicos, vagy éppen drum and basses irányba is elkalandoznak. Ezek súlyát - nem egyszer sötétségét - ellenpontozza a karizmatikusan és szórakoztatóan laza szöveg. (A leírás szerint "egy kusza elme szimbolikától sem mentes kinyilatkoztatása".) Ráadás itt van az év egyik legviccesebb magyar számcíme: Pege Avatar. A lemezt a dunaszerdahelyi Soun Records hozta ki. Facebook, legközelebbi koncert: november 21., ROOTS Budapest.


HabooDubz
új lemeze az Eastern Platform címet viseli, amiből a kelet, az nem mifelénk van, hanem amit a keleti tradicionális zenéket jelöli, amik a dub táncosabb, erős basszusokra, dobokra építő válfajával (stepper) találkoznak össze, meg némi pszichedelikus hatással. A leírás szerint a felszabadító hatásra törekvő, a pozitív pszichológia jegyében fogant, Magyarországon és Mexikóban írt instrumentális számokban ezek a hatások szépen összeforrtak; az meg plusz hozzáadott érték, hogy nagyon kevés hasonló magyar zene van.


A Mongooz And The Magnet nemrég egy erős klippel vezette fel új EP-jét; a Hey Boy a People=People nyitó száma, és ezen kívül még egy hasonló lendületes garázs-rock and roll dal szerepel a négy között; a másik kettő hosszabb, összetettebb és lassabb darab. Mint a Phenom'enon interjújából kiderül, Dani Castelar producerrel dolgoztak, akinek "gyakorlatilag minden albumhoz köze volt, amit az elmúlt 5-10 évben rongyosra hallgattunk". Arról is beszélnek, hogy "két évvel ezelőtt volt egy nagy felismerésünk, hogy kábé minden zenész – Hendrixszel az élen – halott azok közül, akiket szeretünk, és hogy talán túlságosan is a régi felvételek hatása alatt állunk." A múlttól való távolodás egyik jele, hogy a korábbi anyagok egy része lekerült a netről, a maradékot Early Recordings néven lehet most megtalálni. HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: november 22., Toldi.


Aki látta, bizonyára emlékszik az Uffalo Steez: Wassup klipjére. A Mayberian Sanskülotts új klipje nagyjából hasonlóan indul, vagyis egy mindennapi, kellemetlen helyzetre fókuszál, amikor két ember egymással szemben megy, és ugyanarra térnének ki. Itt viszont aztán valami más lesz ebből: tánc! Ami igazán kiemelkedővé teszi a Magic Brown Sheets klipjét, az nem is a nagy ötlet, hanem az a rengeteg kicsi, amit erre fel tudnak építeni. Ez már a harmadik klip a zenekar Neverending Sorry című albumáról; ezt is Pajor Kristóf rendezte, mint a szintén emlékezetes Unrealt. Mint a Stenk cikkéből kiderül, a forgatásra ráhívták a rendőrséget is, no nem a zebrázás miatt, hanem mert leszedték a kampányplakátokat, de aztán visszatették mindet. Facebook, legközelebbi koncert: december 7., Trafó.


Percenként 13,2 nyári koncertfelvételekből összevágott klip kerül fel a YouTube-ra, de olyan egy sincs közülük, mint a Trillion új videója. Mint Szabó László dobos a Lángoló Gitároknak elmondta: "Az alapfelvetés tőlem származik, miszerint egy finomabb dalra használjunk zúzósabb számokra forgatott, dinamikus képeket, nagyon-nagyon belassítva, utazós és backstage jelenetekkel fűszerezve." Ez is lett az "igazi anti-fesztivál dal" Controversial klipje, Szombath Máté rendezte, és meglepően jóleső érzés nézni hat percen át. Facebook


Krizso
Boys in the City - Girls from the Woods című EP-jéhez / kazettájához elkészült az első klip, a Carry Onhoz, amiben Csordás Zita énekel. A rendező Soós Attila a 24.hu-nak szamurájkardot, kortárs táncot és erdei árnyékboxot ígért, és pont ezek is vannak a klipben, valamint olyan feszültség, amit nem oldanak sem a szép képek, sem az, hogy a fenyegető helyzetek végül rafinált koreográfiákba fordulnak. Facebook, EP-bemutató koncert: január 16., Toldi.


A Piss Crystals punkot játszik, de annak a zajos, szanaszét torzuló fajtáját - noha egyébként ha az ember nagyon figyel, akkor ki tud venni dallamokat, de az összhatást nem ezek határozzák meg. A 2016-os Túl nagy felelősség című lemez után hosszabb szünet következett, de most itt van az új album, a Spielt Nicht Zum Tanz, vérrel és verítékkel készült - írja róla a Szégyen Kazetták. Van rajta egy darab három percnél is hosszabb szám (bezzeg a korábbi albumon volt egy 8 perces űropera!), továbbá kiderül, hogy Orbán Viktor kipróbálta-e már a füvet.


Az Àbáse Bognár Szabolcs nemzetközi kollektívája, első EP-je tavasszal Gilles Peterson műsorában debütált. Az új EP valójában nem új: az Elevate 2016-ban még Szabi néven jött ki, nagyon hangulatos soulos-jazzes hiphop volt nemzetközi vendégekkel. Most az új név alatt jelent meg újra négy szám róla, az egyiknek a The Word Is Bond oldalon debütált, egy másiknak pedig egyenesen az egyik legismertebb hiphopoldalon, a Complexen. "ScienZe szövege és a produceri munka is igen komoly technikai felkészültségről árulkodik, minden hivalkodás nélkül" - írják a Slow It Downról. A régi-új EP-nek máshol is nagyon jó a visszhangja, lásd a linkeket a Facebookon.


Lanuk
vezetésével készült egy elég nagy válogatás, a kosssava kiadó bemutatkozása. A közös pont nagyjából a drone, de ezen belül vannak a klasszikus ambienthez vagy a hőskori szintis elektronikához közelebb álló számok; torzuló, lefojtott dallamok; a végpontot a zajos, jéghideg darabok képviselik. A sorrend is jó, nemcsak hogy gondoskodik arról, hogy ne legyen túl sok egyik irányból sem egyszerre, hanem ráadásul érdekes párbeszédbe kerülnek a számok egymással.


A válogatás összeállítója, Lanuk idén Amfora címmel egy együttműködésekre építő EP-sorozatot is készített, aminek nemrég kijött a harmadik, utolsó darabja is (az elsőről itta másodikról itt írtunk - a lezárás örömére egyébként lesz egy, az összes előadót felvonultató koncert). Ezúttal a zajzene sűrű, töményebb ágát képviselő Noahstas az, akivel zenei párbeszédet folytat. A nyitás érdes, a szabályszerűségeket lerázó pulzálás, amire Lanuk (L alteregója alatt) egy meglepően funky, ritmikus - bár persze zajos - felvétellel válaszol. Ennek részletei Noahstas válaszában is felbukkannak, párosulva, ahogy írja, a torzulások "alól felbukkanó szinti dallamtöredékkel". Ezzel kialakul "egy céltalan diskurzus, inkább egymás mellett elbeszélés, ami az utolsó előtti pillanatban megbicsaklik, majd hirtelen megtörténik egyfajta valószínűtlen konszenzus." Valóban, az EP végén Lanuk a korábbiaknál közelebb jut a kiinduláshoz. Lanuk FacebookNoahstas Facebook, EP-sorozat bemutató koncert: november 23., Lumen.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/11/21/senki_sem_jut_itt_keresztul_rec_hu
Senki sem jut itt keresztül - Rec.hu
süti beállítások módosítása