Feltörekvő sztárok versengenek majd a 2020-as Grammy-díjakért

2019.11.20. 15:52, Gaines

lizzo.jpg

Kihirdették a 62. Grammy-díj jelöltjeit, az év albuma, év felvétele és év dala kategóriáiban idén berobbant fiatal sztárok mérkőzhetnek meg veteránnak számító előadókkal. A legtöbb jelölést Lizzo zsebelte be, szám szerint nyolcat, és mind idei lemezével (Cuz I Love You), mind slágerével (Truth Hurts) Grammyt nyerhet a 2020. január 26-ai díjátadón. Lássuk a mezőnyt!

A "kurrens generáció Aretha Franklinjének" is nevezett, pozitív testképet hangsúlyozó r'n'b-pop-rapsztár mellett az év új előadói kategóriában indulók közül még egyvalaki húzta be a négy nagy jelölést: Billie Eilish is indulhat az év albumáért (When We All Fall Asleep, Where Do We Go?), az év felvételéért és az év daláért (Bad Guy), összesen pedig hat jelölés tudhat magáénak. Lil Nas X szintén hat jelöléssel vághat neki a díjátadónak, de érdekes módon őt kihagyták a legjobb dal szórásából: az Old Town Road remixe csak az év felvétele kategóriájában mérettetheti meg magát, és a 7 című lemez az év albuma kategóriájában helyet kapott. 

A NŐKNEK ÁLLT A VILÁG A 2019-ES GRAMMY-DÍJÁTADÓN

Az év albumáért járó díjra esélyes lehet az indie szcénából Bon Iver és a Vampire Weekend, a sztárénekesek közül pedig Lana Del Rey és Ariana Grande is (a sort a tavalyi jelölését új albumával megismétlő H.E.R. zárja). Taylor Swiftnek tavaly egy árva jelöléssel kellett megelégednie a Reputationért; idén javított a mérlegén, a Lover a legjobb popalbum díjáért indulhat, az azonos című dal akár az év száma is lehet, a You Need To Calm Down pedig a legjobb szóló popénekes teljesítményéért járó szobrot zsebelheti be. Lady Gaga tavaly a Csillag születik Oscar-nyertes betétdalával, a Shallow-val képviseltette magát, idén ugyanebből a filmzenéből jelölték Grammyre az Always Remember Us This Way című balladát. Négy jelölést kapott Thom Yorke, Beyoncé és Tanya Tucker.

A Grammyt az utóbbi években egyre hangosabban kritizálták, amiért a női előadók, azon belül kiemelten a fekete nők súlyosan alul vannak reprezentálva. Emlékezetes, hogy két éve az Akadémia akkori elnöke, Neil Portnow nagy port kavarva azt nyilatkozta, hogy "azoknak a nőknek, akik zenészek szeretnének lenni, elő kell lépniük", mire sokan felháborodtak, mondván, ezek a nők már rég a zeneiparban dolgoznak, csak nem kapják meg ugyanazokat a lehetőségeket, amik a férfiaknak kijárnak. A nemi arányok már tavaly is javultak, és idén is kiegyenlítettebb a férfi-női jelöltek megoszlása a legfőbb kategóriákban; az Akadémia diverzitását növelendő tavaly 900 új tagot hívtak meg a szervezetbe, és először választottak női elnököt Deborah Dugan személyében.

https://recorder.blog.hu/2019/11/20/feltorekvo_sztarok_versengenek_majd_a_2020-as_grammy-dijakert
Feltörekvő sztárok versengenek majd a 2020-as Grammy-díjakért
süti beállítások módosítása