Edo Denova: „Abban tudom kiélni magam, ami mindenkinek boldogságot ad"

2019.11.18. 15:00, trecorder

rec077_mg_4209.jpg
Egy találomra felcsapott világatlaszban véletlenszerűen kiszúrt folyó áll a fiatal magyar DJ, Edo Denova művészneve mögött. Dolmányos Edina az üzbegisztáni Denov istennőjét választotta kísérőként karrierje állomásain, ezzel is jelképezve, hogy 2011-es debütálásakor még nem számított megszokott jelenségnek, hogy nők álljanak a keverőpult mögött. Edót novembertől az OMV és az MTV Magyarország közös kampányának arcaként az egész ország megismerheti.

A VIVA TV női DJ-knek hirdetett versenyén tűntél fel még 2011-ben. Hogyan emlékszel vissza erre a tehetségkutatóra?

Júniusban lehetett a verseny, én abban az évben márciusban láttam először igazi lejátszót, fizikai valójában. Nagyjából óraszámban tudom megmondani, hogy mennyit készültem rá, de végül beküldtem egy mixet, és valahogy továbbjutottam az élő versenyre. A zsűri háromtagú volt, emlékszem, egy VIVA-tévés, Metzker Viki és DJ Newl ültek velem szemben, előttük kellett élőben zenélni. Rajtam kívül mindenkinek 1-4-5-8 éves tapasztalata volt, szerintem a szerencsén múlott, hogy a többiek nem voltak olyan jó formában, és én kerültem ki nyertesként. Később a zsűri tagjai, Spigiboy és a Famous Management is segítették a munkámat.

De egyébként 14 évesen kaptad az első keverőpultodat.

Az még csak olyan keverőpult volt, amit számítógépre lehetett rákötni, nem volt két CD-játszója, csak egy. Még a régi nagy gépen bohóckodtam vele, de amikor a 2000-es években már igazival is találkoztam, összehasonlíthatatlan volt egy programon zenélni, majd konkrét CD-ken. Volt nyolc év kihagyás a kettő között, ekkor kerültem Nagykanizsáról Budapestre, és éreztem meg a fővárosi pezsgést. Megismertem a neves DJ-ket, a régi Rióba jártam rengeteget, ekkor kezdett motoszkálni bennem, hogy a Műegyetem és a jog mellett mégse lenne rossz zenélni.

Kinek a hatására kezdtél el zenélni? Mit hallgattál 14 évesen?

Tiesto-ban imádtam, hogy mennyi embernek képes örömet okozni a zenéjével, nekem ez a legfontosabb. Később Julia Carpenter fogott meg nagyon, hogy csak besétált egy klubba és odatette a bulit.

Emlékszel az első fellépésedre?

Az elején Kanizsán a rezidensek kezdtek tanítgatni, összesen kb. négyszer 2 órát foglalkoztak velem a fiúk, amikor hívott a barátnőm, hogy látta, hétvégén én zenélek a diszkóban. Azt mondták, hogy kell a mély víz és hogy nyomás alatt tudok a legjobban gyakorolni, majd ezután egyik mély vízből dobtak a másikba.

rec077_mg_4312.jpg
2013-ban jött ki az első, hivatalosan átvett dalod, az Orlando
Dawn. Mesélj az első, ténylegesen saját szerzeményedről!

2014-ben jött ki a YOLO, ami a „you only live once” életérzésre épült. Volt egy elég masszív deep house-os becsípődésem akkoriban, de azóta rájöttem, hogy ez a stílus kevés ahhoz, hogy megmutassam önmagam. Sok stílussal próbálkoztam, de világos lett, hogy alapvetően fesztivál-DJ vagyok: abban tudom kiélni magam, ha van egy parádés drop és egy jó ének, ami mindenkinek boldogságot ad. A nagyon monoton, nagyon egysíkú dolgokkal nem tudok azonosulni.

Egyike vagy azon kevés magyar DJ-knek, akik felléptek a Tomorrowlanden. Milyen emlékeid vannak a fesztiválról?

Ami először beugrik, az az, hogy ugyanúgy kezeltek, mint a legnagyobb neveket. Ugyanúgy vörös szőnyegen mentem be, ugyanúgy kaptam artist village kártyát, ugyanannál az asztalnál ültem, ahol Nervo és Martin Garrix. Egy kisebb, vízi helyszínen zenéltem, pont naplemente volt, körben mentek a tűzcsóvák. Nyolc embernek kezdtem el zenélni, de mire végeztem, tele lett a helyszín, hiába voltam ugyanabban az idősávban, mint Steve Angello. Sokan írtak utána, hogy miatta mentek ki, de leragadtak nálam.

Kik a legnagyobb nevek, akikkel egy színpadon zenéltél?

Dimitri Vegas & Like Mike, Oliver Heldens, Tujamo, Timmy Trumpet, Nervo, Juicy M, MAKJ, Mark Knight, Sven Väth, Jay Hardway, Pendulum, Example, Kill The Buzz… Őrület!

Marokkóban, Horvátországban, Franciaországban, Spanyolországban és még sok más európai fesztiválon és klubban megmutattad már magad. Van olyan dobásod, amivel a világ bármely pontján meg tudod fogni a közönséget?

Ha Aviciit játszom, annak mindig örülnek, én pedig akkor mindig elfordulok és sírdogálok egy kicsit. 17 éves volt, amikor még Tim Berg néven megírta a Seek Bromance-t, az volt a második olyan pont, amikor elhatároztam, hogy egyszer én is olyan energiákat fogok átadni egy dallal, mint ő. Ezután voltunk kint Monacóban, a MICS-en, ahol ő lett az év DJ-je. Ott ült mellettem ez a szőke kisfiú, eszem megállt, hogy ilyen zenét csinál. Nem mentem oda beszélgetni hozzá, bár megtehettem volna! A mai napig nem tudtam feldolgozni a halálát, azóta tudatosan, minden bulin megemlékezem róla.

Novembertől az OMV és az MTV Magyarország közös reklámarca lettél, országosan 194 töltőállomáson szerepel az arcod. Mennyire segítheti ez karrieredet?

Régóta célom, hogy minél több ember megismerje a zenei munkásságomat, így nagyon örülök, hogy együtt dolgozhatunk az OMV-vel. A kampány részeként a töltőállomásokra kerülő zenei eszközökkel akár az átlagosabb hétköznapokat is feldobhatjuk, így egyszerre adhatok élményt és kerülhetek közelebb a közönségemhez.

A Recorder.hu-ra is készül egy egyórás szetted. Milyen dalokra számíthatunk?

Lucas & Steve biztosan lesz benne, és Brohug vagy Tiesto is. Igyekszem megmutatni a stílusomat, de inkább félúton lesz egy fesztiválos és egy rádiós szett között, az elvetemült veretés ki fog maradni.

Mi a legnagyobb szakmai álmod?

Egy ibizai fellépés szerintem minden DJ álma, de egy Ultra- vagy egy Untold-nagyszínpad is jó lenne.

rec077_job_0484_2.jpgZenei kollekció az OMV töltőállomásokon     

November elején indult az OMV és az MTV Magyarország exkluzív együttműködése, amelynek a fiatal DJ, Edo Denova lett az arca. Ennek keretében a töltőállomásokon egy limitált kiadású zenei kollekció jelenik meg, amelyben megtalálhatók a zenehallgatáshoz és szórakozáshoz kapcsolódó olyan eszközök, mint a hordozható hangszóró, a vezetéknélküli fejhallgató és a dupla hangszórós mikrofon. Ezek mellett számos, a szabadidő eltöltéséhez kapcsolódó kiegészítő közül is válogathatunk, így elérhetőek például a színes MTV-s hátizsákok és a rock/pop/r&b rajongóinak szánt bögrék is. (X)

https://recorder.blog.hu/2019/11/18/edo_denova_abban_tudom_kielni_magam_ami_mindenkinek_boldogsagot_ad
Edo Denova: „Abban tudom kiélni magam, ami mindenkinek boldogságot ad"
süti beállítások módosítása