Viccnek indult, az internetgeneráció tökéletes popsztárja lehet

2019.11.06. 16:10, vferi

gettyimages-1144529046_wide-c411b1721e6f0a53480fcbb9e5d4754faf072fbf.jpg

A countrypop hibrid Old Town Road poptörténeti rekordot döntött azzal, hogy a legtovább tanyázott a Billboard-lista élén. Szerzője egy 20 éves fekete srác, akiről azt lehetett gondolni, egyslágeres csoda. De Lil Nas X azóta kiadott egy EP-t, öt meglepő dallal. Ez a cikk először a Recorder magazin 76. számában jelent meg.

Montero Lamar Hill tavaly még nővére kanapéján húzta meg magát, hiszen szülei nem engedték haza, mert otthagyta az egyetemet a zenélés kedvéért. Atlanta hiphopszcénájából nem könnyű kiemelkedni, ő viszont egész napokat töltött el azzal, hogy online promózza a zenéjét. Egy Nicki Minaj-fanoldalt csinált a Twitteren, ahol egész nagy követőbázist szedett össze vicces mémekkel. Aztán megváltoztatta a fiók nevét Lil Nas X-re.

Az Old Town Road beatjét az interneten vásárolta 30 dollárért, a szövegébe pedig belevitte minden frusztrációját a családjával kapcsolatban. A végeredmény egy vicces countryrapdal lett, ami egy Nine Inch Nails-számból kölcsönözte a countrys bendzsóját. Tavaly év végén töltötte fel a SoundCloudra, amit több hónapos, ravasz promóció követett (beírta például a szöveg egy-egy részletét egy olyan Reddit-fórumra, ahol az emberek számok címét keresik szövegrészlet alapján). Végül a TikTok app tette szenzációvá (az egyre népszerűbb tátikavideós appról korábban itt írtunk). Az emberek elindítottak egy kihívást, amiben a rejtélyes Yee Haw Juice elfogyasztása után egy csapásra cowboy-já változtak, táncolva a dalra.

063_1154311583.jpg

Ironikus módon az igazán nagy áttörést az jelentette, amikor a Billboard kirakta a country toplistáról, mondván, nem elég countrys. Csakhogy azon a toplistán éppen olyan dalok voltak az élbolyban, amik még kevésbé voltak countrysok (leginkább EDM- vagy apurock-slágerek). Szóval furán nézett ki, hogy kitiltják a fekete rappersrácot egy kamu indoklással, miközben másoknak belefér több is.

A segítségére sietett Billy Ray Cyrus, aki egy régebbi tweetje miatt megkereste Lil Nas X-et, és felénekelte neki az Old Time Roadot. A countrysztárral közös remix pont jókor érkezett, rögtön a Billboard Hot100 élére repítette a számot, ott pedig új rekordot állított fel. A dal népszerűségét csak fokozta az elsőt követő még három remix, amiben Lil Nas X okosan olyan előadókat választott, mint Young Thug, a fiatalok körében szupernépszerű BTS K-pop fiúbanda egyik tagja, vagy éppen Mason Ramsey, a kisfiú, aki egy virális videóval vált híressé. Az Old Town Road egyszerűen jókor volt jó helyen, tökéletes marketinggel. Éppen akkor érkezett, amikor minden mainstream popsláger úgy hangzott, mintha Xanax hatása alatt készült volna. De adott volt a kérdés: hogyan tovább?

AZ EMBER, AKI MEGVÁLTOZTATTA A HIPHOP NYELVÉT - porténk Young Thugról

Aztán kijött a 7 című EP 5 teljesen új dallal, hogy megválaszolja, ki is Lil Nas X az Old Town Roadon túl, és a válasz sokkal érdekesebb lett, mint amire számítani lehetett a vicces novelty számával a világ csúcsára jutó sráctól. Akad ugyan egy westernes felvétel is rajta, de mellette találni olyan dalokat, mint a futurisztikusan hangzó Panini, a Kick It 80-as éveket idéző szaxofonhangmintával, az előző évtized poppunkját idéző F9mily (You & Me), vagy éppen a Bring U Down, ami gyakorlatilag egy poposított grunge-dal.

Lil Nas X azt mutatta meg első anyagával, hogy bár még nem egy kiforrott előadóval van dolgunk, a továbbiakban inkább az Old Town Road bátor zsánerhibridjére számíthatunk tőle, mint western esztétikájára. Izgalmas belegondolni, mivel rukkol majd elő bemutatkozó albumán; a 7 alapján jó értelemben vett kiszámíthatatlanságot várhatunk, ezzel lehet esélye kitűnni a jelenlegi mainstream popfelhozatal kockázatkerülő mezőnyéből.

szerző: Veres Szilárd

https://recorder.blog.hu/2019/11/06/viccnek_indult_az_internetgeneracio_tokeletes_popsztarja_lehet
Viccnek indult, az internetgeneráció tökéletes popsztárja lehet
süti beállítások módosítása