Videópremier! 12z: Transfiguration

2019.10.09. 13:00, Gaines

12z_pannonia.jpg

Az improvizatív, kísérleti elektronikát és hangszeres jazzt elegyítő 12z szeptember végén jött ki legújabb lemezével, melynek címadó szerzeményét videós formában is megörökítették. Ez debütál most a Recorderen!

A 12z-t 2012-ben alapította Kristóf Márton és Szabó Bálint, a formáció trióként indult Porteleki Áron dobossal, majd duóvá alakult, később pedig ismét vissza hármasfogattá. Első anyaguk kazettán jelent meg a Farbwechsel kiadónál 2013-ban 12z [onetwozed] címmel, az eredetileg Pálfi György Szabadesés című filmjéhez készített zenei anyaguk pedig Nicolas Jaar zenész-producer Other People nevű kiadójánál jelent meg The Free Fall Inspirations címmel, ahogy az ezt követő Trembling Air LP is 2016-ban. „Beindult egy hype a 12z körül, amit szerintem részben Jaar személye indított el, külföldön is sok ember fülébe eljutottunk, de alapvetően irányt tévesztett a dolog, hiszen Jaar kiadója a személye köré épül, és az ő zenei világával a 12z univerzuma csak éppen hogy érintkezik véleményem szerint. Ettől függetlenül nagyon hálásak vagyunk a támogatásának, mert menők lettünk, és a többi meg úgyse számít, mint tudjuk” – mesélte nekünk tapasztalatairól Szabó Bálint, aki 2017-ben Gosheven néven szólóprojektbe is kezdett.

GOSHEVEN-NAGYINTERJÚNK ITT OLVASHATÓ

A Transfiguratio teljes anyagát élőben rögzítették, egy koncertszerű felvételen a Pannónia Filmstúdió egyik feljátszójában, szűk közönség előtt. Az Urbanplayer (ön)interjújában úgy fogalmaztak, akár koncerteket rögzítettek, akár stúdióban dolgoztak, valami hiányérzetük mindig maradt: előbbi „sosem éri el azt a minőséget, hogy visszahallgatva is érvényes legyen”, míg utóbbinál „a belemerülés ideje és a koncert felfokozottsága hiányzott”. Ezért kísérleteztek ezúttal ezzel a hibrid lemezfelvételi módszerrel. Két estén tartották a koncerteket, először trióként, másodszor pedig Szelevényi Ákossal, a free jazz és etnojazz jeles szaxofonosával, aki zenélt a Noir Désirrel is. Erről a második sessionről került fel az albumra a közel 12 perces Transfiguration – ez az egyetlen szám a lemezen, amelyen a fúvós is közreműködik.

12z.JPG


A lemezt a Bandcampen lehet streamelni vagy digitálisan megvásárolni, a CD-t pedig közvetlenül a zenekartól, a 12ztrio@gmail.com emailre írva lehet beszerezni. A 12z legközelebb október 12-én, szombat este fél nyolckor, a CAFe Budapest Fesztiválon lép fel duó felállásban, Porteleki nélkül, itt a Facebook-eseményoldal


és akkor lássuk az élőben rögzített koncert/stúdiós videót:

12z a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_52.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/10/09/videopremier_12z_transfiguration
Videópremier! 12z: Transfiguration
süti beállítások módosítása