Elhunyt Ginger Baker, a Cream dobosa

2019.10.07. 12:49, Gaines

gingerbaker.jpg

A legendás dobos Ginger Baker a mindössze néhány évig fennálló, ám felmérhetetlen hatást gyakorló Cream alapító-dalszerzőjeként írta be magát a zenetörténetbe. A halál oka még ismeretlen, családja két hete adott tájékoztatást arról, hogy Baker válságos állapotban került kórházba, a halálhírt is ők közölték. A Cream három alapító tagja közül így már csak Eric Clapton él; Jack Bruce basszusgitáros-dalszerző 2014-ben hunyt el.

Peter Edward „Ginger” Baker 1939-ben született munkásosztálybeli szülők gyerekeként, és kamaszkorban kezdett dobleckéket venni a legnívósabb brit jazzdobosoktól; játékstílusának kialakításában meghatározó szerepet játszott a jazz és az afrikai ritmusképletek hatása, ő pedig cserébe rendkívüli hatást gyakorolt a 70-es évek hardrock és progresszív dobosaira. A The Graham Bond Organisation nevű rhythm&blues együttesben ismerkedett meg Bruce-szal, akivel már ebben a formációban is viharos viszonyt ápolt. 1966-ban mégis újra összeálltak, és Eric Claptonnal megalakították a Cream power trióját. A zenekar két és fél év alatt négy lemezt adott ki, amelyeken mindhárom tag egyenlő szerepet vállalt a dalszerzésben; noha az éneket tekintve nagyrészt Clapton és Bruce osztozott, Bakernek is jutott egy-két szóló (Blue Condition). A kemény bluest pszichedéliával vegyítő rockzenekar kikövezte az utat a Led Zeppelinnek, a Jimi Hendrix Experience-nek, a Rush-nak és a Black Sabbath-nak is.

A csapaton belüli ellentétek miatt a Cream 1968-ban feloszlott: Baker zseniális dobtudása mellett kiállhatatlan természetével vált híressé (avagy hírhedtté), zenésztársaival való vitái gyakran fizikai tettlegességig fajultak. Baker és Clapton még néhány évig bírták egymás mellett a Blind Faith szupergroupban, ám csupán egyetlen albumot fejeztek be, egy éven belül feloszlottak. Baker ezt követően megalapította saját fúziós jazz-zenekarát, a Ginger Baker’s Air Force-t, melynek gyorsan cserélődő, temérdek tagot számláló felállásaiban szerepelt a Blind Faith-es Steve Winwood valamint a Wings leendő tagja, Denny Laine is.

1971-ben Baker a nigériai Lagosba költözött, ahol stúdiót épített – Paul McCartney és a Wings ott rögzítette Band On The Run című lemezét –, és olyan helyi zenészekkel kollaborált, mint az afrobeat-legenda Fela Kuti. Később Los Angelesbe, majd a coloradói Parkerbe költözött, de élt Olaszországban és Dél-Afrikában is. A nyolcvanas évektől kezdve jó néhány rövid életű formációt alapított, írt egy önéletrajzot (2009: Hellraiser), készült róla két dokumentumfilm, az egyik a nigériai időszakról szól (Ginger Baker In Africa), a másik kezdőjelenetében bottal támad a film rendezőjére (Beware Of Mr. Bakerről itt írtunk kritikát).

A Creamet 1993-ban beiktatták a Rock & Roll Hall Of Fame-be, és 2005-ben összeálltak pár koncert erejéig. Baker utolsó szólólemeze, a Why? 2016-ban jött ki, az elmúlt években komoly egészségügyi gondokkal küzdött. Nyolcvan évesen hunyt el.

a Cream Toad című száma, Baker dobszólójával:

Blue Condition:

a Blind Faith élő koncertfelvétele 1969-ből:

a Ginger Baker's Air Force koncertje:

a 2013-as dokumentumfilm előzetese:

https://recorder.blog.hu/2019/10/07/elhunyt_ginger_baker_a_cream_dobosa
Elhunyt Ginger Baker, a Cream dobosa
süti beállítások módosítása